Srdce a hlava. Přívětivý příběh pro děti

Srdce a hlava. Přívětivý příběh pro děti

Tisk

Srdce a hlavaPřívětivý příběh, který zahřeje u srdce malé i velké čtenáře. Tak by se dala stručně charakterizovat knížka americké autorky Nishi Singhal s názvem“ Srdce a Mysl“ – Příběh o přátelství. V této útlé knížce se však skrývá mnohem více. Pomocí dvou kreslených postaviček – Srdce, kde je symbolika evidentní a porozumí jí i děti mladšího věku, a Robota, který ztvárňuje „hlavu“ – tudíž mysl či jednoduše racionálno, se děti seznamují s jejich vzájemnou spoluprací.

Popisují, jaké máme nepřeberné množství možností ve svém životě, jak dokážeme mít rádi bez podmínek a předsudků či jak si užít moc přítomného okamžiku. Sama autorka vyzdvihuje skutečnost, že pokud budou srdce a hlava sobě navzájem oporou, budou si naslouchat a podporovat se, je to nejlepší co pro sebe mohou udělat.

Samotný příběh, který je obsahem celé knihy, je poutavý, jednoduchý, vhodný i pro malého čtenáře. Ilustrace zabírají ve většině případů celou stranu a jsou doplněny krátkými texty, do nichž jsou vloženy. Závěr je rozšířen o otázky k diskuzi, které podněcují čtenáře k širšímu i hlubšímu pochopení příběhu, a ukazují tak další možnosti, jak lze s knihou pracovat. Dále zde nalezneme dvě praktická cvičení, která vám dávají jednoduchý návod, jak lze udržovat „srdce“ a „hlavu“ v rovnováze či žít v přítomném okamžiku „Tady a teď“.

Celkové zpracování příběhu i vzhled knížky se mi i mé šestileté dceři velmi líbil. Chtěla bych vyzdvihnout samotný nápad a líbivé ilustrace. Dokázala bych si představit, že by v závěru knihy mohlo být více jednotlivých cvičení. Jinak nemám knize co vytknout a rozumím tomu, že přiblížit, jednoduše řečeno metodu „mindfulness“ mladším dětem či i širší veřejnosti může být náročnější na zpracování. Autorka se ho však zhostila se ctí.

Srdce a hlava


Název knihy: Srdce a hlava
Autor: Singhal Nishi
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2023
Počet stran: 32
Pro děti od: 4 let
Hodnocení: 80%

https://www.grada.cz/srdce-a-hlava-13583/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pohoda pokračuje: Pekárna v Brooklynu

pekarna v brooklynu 200V dubnu 2019 přidalo nakladatelství Cosmopolis do svého portfolia druhý díl série Romantické útěky autorky Julie Caplanové. Jak naznačuje název Pekárna v Brooklynu, podíváme se do Ameriky za dobrým pečivem, porovnáme br...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...