Co v učebnici dějepisu nenajdete: Starověk

Co v učebnici dějepisu nenajdete: Starověk

Tisk

co v ucebnici dejepisu nenajdete200V říjnu vyšla u nakladatelství Bambook parádní kniha na způsob učebnice pro starší školáky Co v učebnici dějepisu nenajdete: Starověk. Autorkou je ostřílená matadorka Stanislava Jarolímková a zdárně jí barevnými ilustracemi sekunduje Jiří Filípek. Pokud se vaše dítko zajímá o historii, nebo v něm naopak chcete vzbudit zájem, pak je tato kniha jasnou volbou, jak na to!

 


Sehraná dvojka autorů

Stanislava Jarolímková (* 1947) absolvovala fakultu žurnalistiky UK, psala pro řadu pražských novin a časopisů, spolupracovala i s rozhlasem a televizí. Psát začala v roce 1999; zpočátku volila především zdravotnická témata, ale pak ji zlákala pragensia – knihy pojednávající o Praze. Třetí skupina jejích knih se věnuje českým i zahraničním slavným osobnostem a dalším jejím oblíbeným tématem se staly různé historické zajímavosti.

Jiří Filípek (* 1968) je malíř, ilustrátor a výtvarník. V tandemu s paní Jarolímkovou má na svědomí celou řadu děl, z poslední doby pro školáky doporučuji hlavně tato: Sídla českých panovníků, Povolání našich předků.

Lákavý starověk

Poutavá učebnice či spíše kniha zajímavostí s nádhernými ilustracemi se zabývá obdobím starověku, tedy rozvojem a rozmachem prvních civilizací na Středním východě, Středomoří a částí Asie.

Kniha je velmi přehledně rozdělena na šest hlavních velkých celků, dělených zeměpisně:

  • I. Když se řekne starověký Přední východ
  • II. Když se řekne starověký Egypt
  • III. Když se řekne starověké Řecko
  • IV. Když se řekne starověký Řím
  • V. Když se řekne starověká Indie
  • VI. Když se řekne starověká Čína.

Nechybí Úvod a Nejdůležitější použitá literatura. V daných kapitolách se dozvíme, když ne to nejdůležitější, tak tedy to nejzajímavější z konkrétní oblasti a doby. Autorka nám přibližuje dobu, historické souvislosti i život obyčejných lidí.

Nejen pro školáky

Pojem starověk je velmi široký a zajímavý, není tedy možné pokusit se sepsat vše. To by taky nebylo záživné. Autorka výběrově namíchala šmrncovní mix a navolila zvláštnosti, které čtenáře prostě musí zaujmout. Co v učebnici dějepisu nenajdete je určena školákům od 11 let, ale pokud milujete historii, pak si ji užijete i vy dospělí!

co v ucebnici dejepisu nenajdete

Název: Co v učebnici dějepisu nenajdete: Starověk
Autor: Stanislava Jarolímková
Kresby: Jiří Filípek
Žánr: učebnice, populárně naučná Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 195
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.grada.cz/co-v-ucebnici-dejepisu-nenajdete-12782/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Betonová zahrada – rodinná tajemství zalitá betonem

betonDokud jejich otec žil, byla zahrada za jejich domem jeho chloubou. Jakmile onemocněl, rozhodl se ji zalít betonem, protože se o ni už dál nemohl starat. Po jeho smrti začala zarůstat plevelem. Žádné z jeho čtyř dětí neprojevilo zájem o zah...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...