Nechte děti proniknout do světa vlků

Nechte děti proniknout do světa vlků

Tisk

vlci 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Vlci s podtitulem Na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem určená čtenářům od 8 let, ale zaručeně zaujme i dospělé!

 

 

Axel Gomille v první kapitole nazvané Návrat legendy popisuje, že smyslem této publikace je, aby generace dětí rozuměla vlkům lépe. „Zlý vlk existuje jen v pohádkách. Vlci se i nadále rozšiřují a je možné, že jednou budou žít i ve vaší blízkosti. Přál bych si, abyste na to byli dobře připraveni a abyste všem lidem, které návrat vlků trápí, nebo snad dokonce záměrně šíří nepravdivé informace, mohli předložit věcné argumenty. Tím totiž napomůžete toho, aby tyto šelmy v srdci Evropy mohly žít i v budoucnu,“ apeluje zde.

Začátek knihy se zaměřuje na mýty o vlcích, seznamuje čtenáře s vlkem obecným včetně informací o jeho výskytu, dále se věnuje vlkům a jejich příbuzným (mě překvapil vlček etiopský nebo dhoul). Následují kapitoly o smyslech a dorozumívání, lovu, nebo smečce. Alex Gomille dále prozrazuje, jak být vlkům na stopě nebo jak je na cestách s fotoaparátem. Dotýká se také pozorování vlků a problematiky spojené s vlky v sousedství lidí, což je velmi důležitá osvěta. V závěru se nachází další informace, rejstřík a klasicky tiráž a poděkování.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Porozumějte světu vlků

Titul je zdařile graficky provedený – moc se mi líbí, jak pracuje se zelenou barvou evokující přírodu a také je dobře členěn. A nádherné fotografie těchto jedinečných čtyřnohých stvoření jsou opravdovou třešničkou na dortu, a to od fotografie na titulní straně po ty nejmenšího formátu. Malou výtku si zaslouží jen svislé popisy, které se mi jevily jako velmi nepraktické.

Nejsem si úplně jistá, jestli kniha zaujme tak malé čtenáře (ty vedené k lásce k přírodě rozhodně), ale já si ji moc užila a dozvěděla se spoustu nových informací. Zaujalo mě například, že vlci jsou schopni slyšet vytí jiného vlka na vzdálenost šest kilometrů a při dobrých podmínkách až 10 kilometrů nebo že jejich teritoria mají v Německu průměrnou rozlohu 200 km čtverečných. „Pro srovnání: Kolín nad Rýnem se rozkládá na ploše 400 km2. Žije v něm více než milion lidí, ale bylo by zde místo jen pro dvě vlčí smečky,“ píše se na straně 43.

Axel Gomille – zoolog, režisér, autor knih a úspěšný fotograf se už několik let vydává mezi volně žijící vlky po celém Německu. Pozoruje je a jejich život zachycuje na jedinečných snímcích. Jeho fotky vlků vás uchvátí a díky nim nahlédnete do života těchto fascinujících zvířat, jako byste se ocitli v jejich bezprostřední blízkosti.

vlci titulka

Vlci
Autor: Axel Gomille
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/vlci/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Umění filmu. Úvod do studia formy a stylu.
ImageKaždá generace filmových badatelů si s oblibou bere některý z teoretických systémů jako základ pro své zkoumání. V minulosti to byly zejména různé strukturalisticky orientované systémy s výraznou normot...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Největší padouch chce ukrást Měsíc

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

...