Vydejte se do lesa za příběhy

Vydejte se do lesa za příběhy

Tisk

Vitejte u nas v lese 200Nakladatelství Kazda přineslo další bohatě ilustrovanou knihu nejen o lese pro nejmladší čtenáře. Jedná se o titul Vítejte v lese od Henriette Wichové a Tessy Rathové.

 

 Kniha má podtitul Týden plný příběhů a obsahuje tak jedno vyprávění na každý den. V závěru knihy se navíc nachází týdenní kolo k vybarvování a vystřihování motivující k pozornosti čtenářů a také vedoucí k zaznamenávání. Tato aktivita mě překvapila a přišla mi zajímavá.

V příbězích se čtenáři setkávají s Frídou a její rodinou: bratrem Benjamínem, mámou Andreou, která je hajná a tátou Štěpánem. K tomu se objevují další postavy jako je babička Lada nebo sousedé Alena s Luďkem. Nechybí ani spousta zvířat: od těch domácích po ty lesní jako je například liška.

Některá vyprávění jsou ze života (vzrušující svatba), někde zase nechybí trocha nadpřirozena (kouzelné lesní jezírko) a ve všech je skryto nějaké ponaučení. Jako například, že se z lesa nesmí odnášet klády, nebo že ne vždy vyjde vše podle našich představ. Je to však nenucené a do příběhů to zapadá.

„Andrea si začne dělat starosti. „Doufám, že v lese nikdo negriloval nebo neupustil oharek od cigarety.“
„Taky střepy jsou nebezpečné,“ přidá se Benjamín. „Když na ně zasvítí slunce, fungují jako čočka a může začít hořet.“
Alenin otec to zaslechne a poleká se: „Ale ne! U kapličky jsem upustil lahev. Střepy jsem sice posbíral, ale možná jsem je nenašel všechny.“
Andrea okamžitě popadne brašnu a rozběhne se k autu. Srdce jí zběsile buší, ale zároveň je klidná. Hajná dobře ví, co je třeba udělat. (str. 18)

Vítejte u nás v lese je opět moc pěkná kniha pro mladé čtenáře, které je navíc může nalákat do lesa, kde se stále něco děje.

Henriette Wichová pochází z Landshutu v Německu, kde už jako dítě na zahradě v houpací síti četla všechny knihy, které se jí dostaly do rukou a často snila o tom, že až vyroste, bude knihy sama psát. Později, po studiích němčiny a filozofie, začala sbírat dětské knihy a tento koníček ji přivedl do knižního nakladatelství k práci redaktorky knih pro děti. V roku 2000 se jí splnil velký sen a stala se autorkou první vlastní knihy. Psaní knih pro děti a mládež se stalo jejím povoláním a její příběhy jsou vždy o odvaze a přátelství.

Tessa Rathová je německá ilustrátorka, která se specializuje na hravé ilustrace knih pro děti a mládež. Žije v Berlíně a její pestrobarevné hravé obrázky jsou součástí více než třiceti publikací z produkce několika německých knižních nakladatelství.

Vitejte u nas v lese obalka

Vítejte u nás v lese
Autor: Henriette Wichová, Tessa Rathová
Překlad: Michaela Škultéty
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64
Hodnocení: 85 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži.

https://www.knihykazda.cz/vitejte-u-nas-v-lese/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

David Deida: Cesta pravého muže

altNa seminářích a při konzultacích slýchávám nezávislé a úspěšné ženy, jak si stěžují, že dnešní muži jsou “bačkory” a že se jim nedá věřit, protože jsou příliš slabí a nevyzpytatelní. Citliví a jemní muži si zase stěžují, že se z žen staly “mužatky...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Heidi, děvčátko z hor

heidi 200Asi nejslavnější švýcarský románek pro děti – a děvčátka zvláště - sepsala před bezmála půldruhým stoletím Johanna Spyriová. V české podobě jej známe díky převyprávění Bohumila Říhy jako Heidi, děvčátko z hor. Příběh líčí strastiplné osudy osiřelé dív...