Probuďte v dětech lásku k přírodě

Probuďte v dětech lásku k přírodě

Tisk

copak-ze-me-bude 200V nakladatelství Kazda vyšly dvě knihy určené pro děti už od 4 let – Copak ze mě bude? a Musí si lvi stříhat hřívu? Jedna je pěknější a zajímavější než druhá!

 

 

 

Knihy jsou dílem tří talentovaných osob – o texty se postarala Svenja Ernsten, ilustracemi je doplnil Tobias Pahlke a vše sestavila k sobě grafička Maniela Ancutici. Mají jen kolem třiceti stran, ale každá z nich stojí za to.

Copak ze mě bude?

Kniha Copak ze mě bude? nese podtitul Fascinující proměny ve světě zvířat a rostlin a představuje čtenářům celkem 13 proměň jak z říše živočichů, tak rostlin. Najdete zde například žábu, polární lišku, pampelišku, tulipán nebo včelu.

U každé proměny je stručný popis a následují očíslované fáze vývoje, samozřejmě včetně stručného textu. Například u motýla – konkrétně Otakárka fenyklového – je zde popis od vajíčka, přes housenku, po kuklu až motýla.

Popsané informace jsou velmi zajímavé a mají co říci nejen dětem, ale také dospělým. Sama jsem byla překvapená, že motýlu trvá jednu až dvě hodiny, než je po prasknutí kukly schopen vzlétnout. A také jsem byla ráda, že jsem díky opravdu názorným ilustracím mohla zjistit, že ty larvy, co máme na kompostu patří chroustovi. Jeho larva žije v podzemí tři až pět let a v kuklu se proměňuje v létě. U pulců jsem si zase zavzpomínala na dětství – v řece jsme je pozorovali velmi často.

copak-ze-me-bude

Musí si lvi stříhat hřívu?

Tato kniha má podtitul Čím nás zvířata fascinují a v čem se od nás liší. Zaměřuje se tedy na části těla a všímá si těch zvířat, která je mají něčím výjimečné. Kapitoly se tak zabývají například očima, jazykem, zuby, bříškem, packami, tlapkami, nebo srstí a pažemi.

Jednotlivá část těla je v úvodním textu stručně popsána a následuje vždy několik obrázků zvířat doplněných textem v rámečku. Ten se vztahuje právě na klíčové vlastnosti ve spojení s danou částí těla. V případě pacek zde najdeme gorilu, lachtana, jezevce a pandu.

Zde mě zaujala volba zvířat, a to především v tom smyslu, že se nejedná jen o notoricky známé druhy. Potěšila mě tak například zmínka o okapi, rypošovi lysém, plšíku lískovém nebo opici názvem kahau nosatý. Tvůrcům knihy výběr tvorů jistě musel dát hodně práce.

Texty v této knize více oslovují čtenáře, často se v nich nachází otázky a působily na mě přirozeněji – jakoby lidštěji. Například u prasete je napsáno, že jeho rypák připomíná elektrickou zásuvku a takový je popis u paviána: „Proč mají paviáni tak buclatou a červenou prdelku? Dobře prokrvený zadeček funguje jako sedací polštářek a dokáže zahřát. Když opice sedí na studeném a mokrém kameni. Samičky mívají ještě červenější zadečky. Jasně červená barva samečkům signalizuje, že je samička připravená se pářit.“ (str. 25)

musi si lvi strihat hriv

Shrnutí

Tyto knihy mě moc zaujaly, a to jak grafickou stránkou, tak z hlediska textů. Přečetla jsem si je s velkým zájmem a dozvěděla se spoustu nových informací a zopakovala si známé věci. Myslím, že děti se díky těmto knihám mohou dozvědět více o světě kolem nás, nebo jim mohou pomoci ve škole. Já bych se z ní na základní škole nebála čerpat a kopiemi obrázků bych si rozhodně zdobila sešity.

Nakladatelství Kazda chystá vydání dalších knih z této edice (Kdopak se tu chechtá? a Chodí mýval brzo spát?) a já už se na ně moc těším.

O tvůrcích

Svenja Ernsten už jako malá holčička si ráda vymýšlela příběhy a milovala knížky. Narodila se v Berlíně, vystudovala učitelství pro základní školy v Munsteru, kde posléze také vyučovala. Dnes sama píše knížky pro děti, v nichž svým dvěma ratolestem ráda vysvětluje svět kolem nás.

Tobias Pahlke vystudoval design v Hamburku a od roku 2009 pracuje jako ilustrátor na volné noze a zaměřuje se především na přírodu. Z jeho kreseb čiší láska a cit pro její pozorování.

Musí si lvi stříhat hřívu?
Čím nás zvířata fascinují a v čem se od nás liší

Copak ze mě bude?
Fascinující proměny ve světě zvířat a rostlin

Autoři: Svenja Ernsten, Tobias Pahlke
Překlad: Dagmar Heeg (Musí si lvi stříhat hřívu?), Barbora Špundová (Copak ze mě bude?)
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 30 (Copak ze mě bude?), 32 (Musí si lvi stříhat hřívu?)
Hodnocení: 94 %

https://www.knihykazda.cz/musi-si-lvi-strihat-hrivu/
https://www.knihykazda.cz/copak-ze-me-bude/

Knihy můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20504-soutez-detske-knihy-kazda


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Doreen Virtue: Andělské vedení

andelskevedeni perexHm, tak co říci o této knize jednou větou? Bůh a náš mimosmyslový svět nás neustále vede a autorka se nás naučí nebát se božského vedení. Věru, zajímavá kniha, která se svým způsobem dá číst i jako beletrie.

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...