Botanická zahrada Liberec – exotika na severu Čech

Botanická zahrada Liberec – exotika na severu Čech

Tisk

altHistorický fakt, že Botanická zahrada v Liberci je nejstarší zahradou svého druhu v České republice, je veřejnosti vcelku znám. V minulosti byla také největším lákadlem zahrady Viktorie královská, rostlina pyšnící se přívlastkem největší leknín světa. Tady v Liberci poprvé vykvetla už v roce 1956. Tato severočeská zahrada ovšem  ukrývá mnoho dalších atraktivních rostlin, které byste měli osobně zhlédnout a procestovat tak za pár chvil celý botanický svět.

 

Venkovní expozice, které uvítají návštěvníky svou parkovou úpravou, jsou přizpůsobeny  vlhkému podnebí v podhůří Jizerských hor. Na jaře se můžete pokochat kvetoucími pěnišníky, v červnu se předvedou ušlechtilé růže v rosariu a během celého vegetačního období zaujme rozsáhlé alpinum s horskou květenou. Celkový dojem ze zahradní architektury doplňují střídavě kvetoucí záhony trvalek a sbírka jehličnatých i kvetoucích keřů. Velmi navštěvovanou částí zahrady je sektor mokřadní flóry s mnoha malými jezírky.

Skleníkový areál ve tvaru rostlinných buněk nebo krystalové drúzy tvoří devět různě velkých expozičních pavilonů, které představují 13 rozličných botanických témat. Od  tropických a subtropických expozic, po masožravé rostliny a sukulenty nebo mořská akvária s ukázkami bohatství korálových moří. Komplex, jehož stavba proběhla v letech 1995 –  2000 vyprojektoval Ing. arch. Pavel Vaněček. Důležitou součástí jeho projektu bylo energeticky a světelně výhodné řešení celého areálu. Další prostory areálu tvoří zázemí důležité pro botaniky, devět skleníků s rozdílnými mikroklimaty určené pro pěstování novinek či náročné způsoby ošetřování rostlin. Tyto prostory jsou návštěvníkům nepřístupné.

alt

A nyní pár slov ke slavnému obřímu leknínu. Jelikož jsem zahradu navštívila v polovině měsíce května, zůstal mi pohled na tuto raritu utajen. Viktorie královská se totiž pěstuje jako letnička ze semen. Ta v období jara  naklíčí a v plné kráse ji mohou návštěvníci spatřit od června do poloviny října. Květy této vzácné rostliny se rozvíjejí ve večerních hodinách, první den v barvě bílé a druhý den díky samoopylení v barvě červené. Další ráno se květ zavře a stáhne pod vodu. Pro náročné ekologické podmínky pěstování Viktorie královské, kterou objevil rodák ze severních Čech T. Haenke, byl vyprojektován speciální skleník s prostorným bazénem. V plánu byly i noční prohlídky, ale bohužel z nedostatku finančních prostředků se tento projekt zatím nepodařilo uskutečnit.

alt

Dlouhá tradice místní Botanické zahrady, která se datuje už od roku 1876, zavazuje. Také díky pilné práci jejích zaměstnanců, byla Botanická zahrada Liberec v roce 2003 ustanovena záchranným  centrem CITES, sloužícím k ochraně nejohroženějších druhů světa před vyhubením. Botanická zahrada se rovněž stará o nejpestřejší soubory exotických rostlin v České republice a velmi při tom dbá na své naučné a k ekologii vychovávající poslání. Ročně ji navštěvuje kolem 100 000 lidí.

Adresa: Botanická zahrada Liberec, Purkyňova 630/1, 460 01 Liberec, vchod Lesní ulice –  blízko tramvajové zastávky Botanická –  ZOO
Otevírací hodiny: Otevřeno je každý den (Po - Ne), 8 – 16 hod během zimního času, 8 – 18 hod  během letního času
Vstupné: Dospělí 140 Kč, žáci a studenti 70 Kč, ZTP 70 Kč, ZTP– P zdarma včetně doprovodu, předškolní děti mají vstup zdarma

Zdroj info: botaniliberec.cz, wikipedia.org
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nedokončený příběh. Minulost a současnost, dvě lásky a jeden rukopis

Nedokončený příběhPokud máte chuť na opravdu vášnivý příběh a milujete prolínání časových rovin, pak sáhněte po románu Nedokončený příběh od Rebeccy Yarros, který vydalo nakladatelství Grada. Půjde o jeden nedopsaný rukopis a dvě lásky, z nichž k...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost př...