Vydejte se na cesty s Radkou

Vydejte se na cesty s Radkou

Tisk

s radkou na cestach 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha cestovatelky Radky Darebné, se kterou se čtenáři mohou vydat na všech pět kontinentů.

 

 

Radka Darebná v úvodu říká, že si jako hlavní cíl dala, že by chtěla vidět všech sedm novodobých divů světa, což je její hnací motor. Jako první navštívila Koloseum v Římě, podívala se do Mexika a mnoha dalších destinací. Přišlo mi, že spoustu z nich si vybrala na základě fotografií, které ji nadchly v cestovatelských katalozích a tato informace se na stránkách knihy často opakovala.

U textů se mi občas zdálo, že autorka jen pluje po povrchu a tam, kde jsem se o daných místech chtěla dozvědět více, jsem takzvaně utřela. Některá vyprávění mi připomínala školní slohovku a něco mi v nich chybělo. Nedokážu přesně popsat co, ale zkrátka mi autorčin styl nesedl a nedokázala mě pro popisovaná místa nadchnout. Ostatně sama přiznává, že je knížka sbírkou jejich zážitků a peripetií z cest a není spisovatelka, ale ráda píše cestopisné články o tom, jak cestování prožívá. Ale ať jen nehaním, jsem ráda, že vím, co znamená thajská ping pong show a velmi mě zaujaly zážitky z akce Burning man.

Větší péči by si rozhodně zasloužily fotografie. Těch je v knize sice hodně, ale některé jsou hodně malé, jiné zase neostré a tmavé. Narazila jsem také na opakující se snímky a vadilo mi, že některým fotografiím scházely popisky. Tomu se dalo předejít kontrolou před finalizací knihy.

S Radkou na cestách je podle mého názoru kniha, která má význam především pro autorku a pro mě je jen jednou z mnoha titulů o cestování.

Radka Darebná je vášnivou cestovatelkou. V době psaní knihy navštívila 42 států a 5 kontinentů. Ráda svoje příběhy a zážitky sdílí s ostatními. Napsala už pár článků a také ráda vše sdílí na svém blogu Radka na cestách.

s radkou na cestach

S Radkou na cestách
Autor: Radka Darebná
Žánr: cestování
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Počet stran: 152
Hodnocení: 65 %

https://pointa.cz/project/e9c533b9-fe4e-11ea-91ac-001dd8b72061


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Cesta na dakar 200V nakladatelství Jota vyšla v lednu kniha Gabriela Novotná Cesta na Dakar. Příběh první české motorkářky, která se vydala na nejnáročnější rally světa sepsal novinář a motorkář Jan Somerauer.

 

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...