14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu a poznání pro děti i dospělé

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu a poznání pro děti i dospělé

Tisk

14 15 200Krajské kulturně vzdělávací centrum 14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí spoustu zábavy i poučení. Kromě prohlídky jedinečných stálých expozic muzea a galerie jsou pro návštěvníky připraveny i poutavé krátkodobé výstavy s doprovodným programem a další akce pro celou rodinu.

 

Děti zajisté zabaví tvořivé dílny, které jsou připraveny k aktuálním muzejním výstavám Nomádi Evropy a Od Kosmy přes Dalimila a z nichž si mohou brát inspiraci k tvorbě. První dílna se uskuteční ve čtvrtek 10. února. V ní si děti vytvoří drátěné šperky jako pro princeznu. Další dílna 26. února naučí, jak si vyrobit tkané a drátěné záložky do knihy. Obě dílny se konají v čase 10.00 - 12.00 a 14.00 - 16.00 a jsou určeny dětem od 5 let i jejich doprovodu.

Tvoření nabídne také výtvarné hřiště Galeřiště, kde děti ve věku 2 - 5 let můžou v doprovodu rodičů tvořit a hrát si. Nejbližší Galeřiště se uskuteční ve čtvrtek 10. února v 10 hodin pod vedením lektora Petra Nýdrleho. Pro starší děti je připravena 19. února od 14 hodin Sobotní dílna v galerii aneb divadlem k výtvarnému umění, která nabídne čas ve světě fantazií a pohádek malíře Petra Nikla.

14 15 galeriste

Hlavně dětem je určena také výstava Komenský v komiksu v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Výstava Kláry Smolíkové a Lukáše Fibricha originálním způsobem provází životem a dílem Učitele národů. Výstava, která zaujme svým komiksovým zpracováním i interaktivními prvky, je k vidění v 2. podlaží budovy 15 do 26. února. „Edukační programy našich paměťových institucí jsou naplněním představy o vzdělávání mimo školu. Je to způsob, jak přivést děti k umění a současně jim nabídnout informace jinou – a často i zábavnější cestou než ve školní lavici,“ uvedla Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství.

Dospělé návštěvníky zve Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na komentované prohlídky výstav.

Ve středu 16. února v 17 hodin provede galerijní výstavou Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992 její kurátor Vít Jakubíček a ve čtvrtek 24. února v 16 hodin je připravena komentovaná prohlídka muzejní výstavy Nomádi Evropy – příběh slovenského drátenictví s jejím kurátorem Ondřejem Machálkem. Jedná se o poslední komentované prohlídky těchto výstav, které budou - stejně jako ostatní krátkodobé výstavy muzea a galerie umístěné v 1. podlaží budovy 14 - k vidění už jen do 27. února.

Zajímavosti o nové výstavě galerie Francisco Goya: Caprichos – Rozmary (1793-1799), cyklus grafických listů, která představuje vrcholné grafické dílo tohoto španělského malíře, přiblíží její kurátorka Ladislava Horňáková v úterý 22. února v 17 hodin. K této výstavě jsou připraveny samoobslužné pracovní listy, kde se lidé mohou prostřednictvím různých úkolů ať už výtvarných nebo dramatických seznámit s tvorbou i životem F. Goyi.

14 15 goya

Všem milovníků cestování je určený čtyřdílný cyklus přednášek muzea. První přednáška věnovaná exotickému Thajsku se uskuteční 17. února. Průvodcem na cestě bude Jakub Greschl, který se navzdory hendikepu dětské obrny intenzivně věnuje cestování a má za sebou návštěvu více než 30 destinací. Posluchačům představí turisty oblíbené Thajsko ve výjimečné atmosféře, která před pár lety zavládla v zemi po úmrtí tamního krále. Následovat budou přednášky k neméně zajímavým místům, jako je Libanon s Michalem Štěpánkem (10. 3.) a Skotsko s Janem Husákem (31. 3.). Rozhodně originální dojmy z cest pak bude prezentovat Marek Tkáč z Klubu H+Z v přednášce „Třaskavý Afghánistán“, kdy představí tuto málo známou zemi tak, jak ji měl možnost poznat jako pyrotechnik na misích Armády ČR (7. 4.).

Zdroj foto: Dalibor Novotný (archiv KGVU)

Více informací na www.muzeum-zlin.cz, www.galeriezlin.cz, www.kfbz.cz a www.14-15.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Tetování jako rozsudek smrt

Inkoust perexKruté a napínavé. Tak lze stručně charakterizovat knižní detektivku „Inkoust – Tetování jako rozsudek smrti“, jejíž autorkou je Alison Belshamová, rodačka z města Hampshire ve Spojeném království, která žije a pracuje v Edinburghu.

...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...