Vlastivědná procházka Rudým Žižkovem

Vlastivědná procházka Rudým Žižkovem

Tisk

rudy zizkov 2 perexRudý Žižkov. Takový název nesla vlastivědná vycházka Žižkovem, kterou v druhé půli srpna uspořádal obvodní výbor KSČM Praha 3. Uličkami a náměstíčky této čtvrti, která se může pochlubit bohatou historií i geniem loci, prováděli místopředseda KSČM Milan Krajča a Pavel Ambrož z třetí městské části.

 

„Vycházka je tentokrát věnována 100. výročí vzniku komunistické strany (nejen) na Žižkově a jejím cílem jsou místa spjatá s bohatými dějinami komunistického a dělnického hnutí v naší městské části,“ uvedl v úvodu Milan Krajča. Sraz byl u pomníku Jaroslava Seiferta.

rudy zizkov 1

Pomník Jaroslava Seiferta u tramvajové zastávky Lipanská

V rámci procházky bylo možné připomenout si dávné časy například na Havlíčkově náměstí, místu někdejších dělnických demonstrací, zavzpomínalo se na hostinec Bezovka, kde se ve velkém sále v roce 1905 konala akce „Za 1. máj 1890“, přičemž hostinec byl zbořen v roce 1936. Milan Krajča informoval i o Kapslovně, první a největší továrně na Žižkově, založené v roce 1827. Konávaly se tam stávky, přičemž první stranickou buňku tam vedla Anežka Hodinová Spurná. Další štací byla ulice Jeseniova, kde po roce 1913 žil novinář a předseda Slovenské republiky rad Antonín Janoušek.

rudy zizkov 2

Lidový dům, někdejší hostinec „U bílého beránka“ či „U beránků“

Socha Jaroslava Haška i byty Franty Sauera

Zastávka byla i u Lidového domu, kdysi hostinci „U bílého beránka“ či „U beránků“, kde působil ochotnický spolek Jiřího Wolkera. Na Žižkově je též socha humoristy a autora švejkovských příběhů Jaroslava Haška. Vzpomínka byla věnována i hostinci U Brabců, kde koncem roku 1920 působila Černá ruka, která zabírala prázdné byty, jež rozdávala chudým, kteří neměli kde bydlet. Tam působil i bouřlivák Franta Sauer (který je znám především tím, že vedl akci, kdy dav lidí v roce 1918 zbořil Mariánský sloup na Staroměstském náměstí). Milan Krajča ukázal i domy, kde žil. A mnoho dalšího, zastávek bylo více než deset. Procházka byla ukončena v hostinci v Jeronýmově ulici, která kdysi byla místem setkávání politických činovníků. Dobré pivo tam mají dodnes. Účastníci akce dostali pamětní list.

rudy zizkov 3

Účastníci vlastivědné vycházky u sochy Jaroslava Haška

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jak přežít, když mě všechno štve

jakPrezit perexMám ráda publikace tohoto charakteru. Psychologie mě zajímala vždycky a od chvíle, kdy jsem se stala matkou, což bylo před jedenácti lety, hojně vyhledávám i materiály týkající se dětské psychologie. Prošli jsme různými obdobími a samozřej...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Dvakrát Národní filmový archiv

NFA perexNárodní filmový archiv (NFA) zřejmě nemá čas, chuť ani kapacity na to, aby přichystal a vydal přehledné dějiny české (československé) kinematografie, takže raději upřednostňuje zpracování dílčích témat. Přitom první, ještě interní nárys dějin se...