Pobřežní cesta není jen cestopisem

Pobřežní cesta není jen cestopisem

Tisk

Pobrezni cesta 200Nakladatelství Kazda vydalo velmi působivý cestopis Pobřežní cesta, nebo chcete-li spíše výpověď o tom, jak těžké je se vyrovnat se zármutkem a jak ozdravnou moc může mít příroda.

 

 

 

Na pobřežní cestu se vydává Raynor s manželem Mothem krátce poté, co přišli o dům a také o práci. Moth se navíc dozvídá od doktora krutý ortel v podobě informací o nevyléčitelné nemoci. Doporučí mu, aby se nevydával na dlouhé procházky a odpočíval, to však v jejich situaci není možné, a tak se vydávají na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Jedná se o Jihozápadní pobřežní cestu, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu.

Kniha je vyústěním celého putování těchto manželů a dává smysl. Raynor tak mohla popisovat jak přírodu a jednotlivé etapy cesty a spoustu pocitů, tak zavzpomínat na lidi, se kterými se potkali. Moc mě bavilo být svědkem toho, jak se k nim, kdo choval, jak se na ně díval, co pro ně udělal a podobně. Navíc bylo opravdu k zamyšlení to, jak snadno dokážeme někoho odsoudit na základě prvního dojmu nebo se s ním odmítat bavit jen proto, že se jedná o někoho, kdo nemá domov.

Raynor Winnová je velmi dobrou vypravěčkou a má můj obdiv především za to, že i když je kniha poměrně obsáhlá, tak není zdlouhavá a že hlavně na žádných stránkách nesklouzla k psaní ve stylu „přišli jsme na to místo, postavili si stan, dali si večeři, usnuli a ráno šli dál.“ Právě naopak pořád přináší něco nového a nenudí.

Další devízou je, že ani Ray ani Moth nijak nezastírají emoce. Nebojí se přiznat slabost, být někdy nevrlí nebo nešťastní. A navíc je všudypřítomná jejich vzájemná láska. Celkově to vede k tomu, že si je čtenář brzy zamiloval a moc jim fandil.

„Jsme idioti, takoví idioti!
Křičeli jsme, plakali, rozzuřeně mrštili lahví o zem. Měli jsme na sebe vztek, že jsme se špatně rozhodli; nadávali jsme si za všechna špatná rozhodnutí. Jestli máš umřít, tak umři teď! Nenuť mě to umírání absolvovat s tebou. Jestli máš odejít, tak prostě běž. Nenuť mě se celé roky připravovat na to, že o tebe přijdu, jenom čekat, čekat, až mi ledové ostří smrti vyřízne srdce, roztrhá mě na kusy, nechá mě vysátou, vyprahlou, zničenou. Jestli máš odejít, tak prostě běž, ať je po všem! Nedokážu se s tebou rozloučit, nemůžu bez tebe žít. Neopouštěj mě, nikdy mě neopouštěj!“ (str. 135)

Pobřežní cesta je moc pěkná kniha, Raynor s Mothem si rozhodně zaslouží obdiv a působí mnohem více motivačně než kdejaká kniha o osobním rozvoji. Baťovo heslo „Co chceš můžeš.“ zde totiž dostává další význam.


Raynor Winnová se i po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty stále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem a jejich psem Montym.

 

Pobrezni cesta

Pobřežní cesta
Autor: Raynor Winnová
Překlad: Lucie Mikolajková
Žánr: cestování
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352
Hodnocení: 82 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vydejte se s Ray a Mothem na Pobřežní cestu

https://www.knihykazda.cz/pobrezni-cesta/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pravda, lež, nebo něco mezi?

pravda nebo lez 200Vynikající knihu nám v červnu naservírovalo nakladatelství Ikar, konkrétně psychologicky laděný mrazivý příběh Pravda, nebo lež americké autorky Colleen Hooverové. Čtení vám bude až nepříjemné!

...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...