Cesta z města za opravdovou zimou

Cesta z města za opravdovou zimou

Tisk

Jedlova perexVýlet na Jedlovou už neodmyslitelně patří k mým představám té pravé zimní romantiky. Stačí sednout v České Lípě na vlak a za třicet minut už jste v úplně jiném světě. Čistém, bílém, voňavém.

Z vlakového nádraží Jedlová vás navede turistický rozcestník směrem k vrcholu. Cesta není příliš náročná, pokud ovšem od předchozího večera nechumelí a nechumelí. Ve všední den se vám může dokonce poštěstit i to, že budete jediným turistou široko daleko a stanete se tím, kdo prošlapává stopu. Ale proto jsme sem přijeli, užít si tu pravou zimu.

Jedlova 2

Takže krok za krokem, se spoustou „kochacích“ zastávek dorazíte až k malebné rozhledně, která je jak pocukrovaná. Hned vedle ní stojí stylový hotel s restaurací, kde si můžete dát něco pro zahřátí, pokud si s sebou nenesete vlastní termosku s lákavým obsahem. Většinou tady, v nadmořské výšce 774 metry, docela fouká, a tak člověk brzy pomýšlí na sestup.

Jedlova 1

Cestou zpátky na nádraží se před vámi otevřou zase trochu jiná panoramata, minimálně pohled na hustě vířící sněhové vločky nebo mlhu. Ale když se zadaří a zažijete „azuro“, je to krásná tečka za tímhle super výletem.

Jedlova 3

No a jestli zrovna chytíte variantu "bílá tma", můžete si to vynahradit návštěvou nádražní restaurace, kde mají na výběr dostatek horkých nápojů, teplého jídla a v kamnech je zatopeno. Potom už nějaká ta hodinka do odjezdu vlaku uteče, jako nic.

Celá fotogalerie:

 

Více informací si můžete přečíst v našem archivu zde:
www.kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/5826-jedlova-luzicke-hory
www.kultura21.cz/ostatni/5828-nadrazni-restaurace-jedlova

Foto: autorka


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nechte se také vtáhnout do kouzelného lučního světa

louka 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu z edice Živá příroda. Tentokrát není jejím autorem německý lesník Peter Wohlleben, ale biolog Jan Haft.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...