Reklama
Banner
Banner

Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Email Tisk

nadrazi jedlova200Startujeme náš nový seriál s názvem Nádražní restaurace, ve kterém vás budeme seznamovat s tímto svébytným fenoménem občerstvovacích stanic pro hladové a žíznivé cestující. Na svých příležitostných cestách vlakem tedy zavítají naši redaktoři do nádražních restaurací, aby otestovali služby, které jsou v nich poskytovány a zprostředkovali vám atmosféru, která v nich panuje.

 

Díl první: Jedlová

Restaurace na nádraží Jedlová v Lužických horách je, stejně jako mnoho jiných nádražních restaurací, součástí nádražní budovy. Zde se nachází v jejím levém traktu a při pohledu zvenčí nevypadá nikterak lákavě. Nápis je již o polovinu písmenek chudší, v dřevěné předsíňce se kupí dřevěné špalíky a na parapetu je truhlík s oschlými větvičkami muškátů. Opřené běžky dávají tušit, že ohřát a najíst se sem přicházejí zejména sportovci a turisté.

nadrazi jedlova3

Při vstupu mě však ovanula přátelská atmosféra sice zastaralého, ale svérázného interiéru. Na policích nad pípou je spousta železničářských artefaktů – různé lampy, mašinky a olejničky. Na zdech visí obrázky a fotografie, zbyla tu ještě vánoční výzdoba. Židle u stolů jsou téměř všechny obsazené, ale místečko se najde. A již ke mně míří obsluha. To je rychlost! Při porovnání s restaurací na vrcholku Jedlové hory u rozhledny přímo kosmická, tam jsem čekala čtvrt hodiny, a nic.

 nadrazi jedlova

Objednávám si čaj s rumem a guláš s bramborem. Během tří minut mám na stole horký čaj a velký rum, do deseti minut i jídlo. Na jídelním lístku je taková „poctivá hospodská klasika“ – polévky dršťková a boršč, výpečky se zelím a knedlíky, jelito s bramborem a zelím, prejt, rajská s masovými kuličkami, srdce na smetaně, krůtí frikase s rýží, plněná kuřecí stehna, bramborové knedlíky plněné uzeným a špekové knedlíky se zelím. Také tradiční párky s hořčicí a křenem. Porce více než dostatečné. Další lidé přicházejí, objednávají si kávu, horkou čokoládu, pivo, jídlo a vše zde v pohodě a bez zádrhelů probíhá až do odjezdů vlaků.

I placení je rychlé, servírka má o všem přehled a u mě má jedničku.

nadrazi jedlova2

Hodnocení:
Vnější vzhled: málo atraktivní, působí neupraveně
Vnitřní prostředí: má atmosféru a ducha
Čistota: velmi dobrá
Pesonál: příjemný, ochotný, rychlá obsluha
Kvalita jídla a nápojů: výborná, porce velké
Celkový dojem: velmi dobrý
Poznámka: příjemné posezení, kvalitní občerstvení, dobré ceny. Jen bych doporučovala upravit prostor před vchodem a opravit nápis.

Na nádraží v Jedlové se tedy rozhodně nemusíte obávat vstoupit do restaurace a využít jejích služeb. Věřím, že budete mile překvapeni a čas do odjezdu vlaku vám příjemně uběhne.

Šťastnou cestu!

nadrazi jedlova0

Zdroj foto: autorka článku


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

  • Vánoce jsou tady!
    Pravda, na Vánoce si ještě chvíli počkáme, ale prosincové vydání Tapíra je plné sněhu, Mikulášů a Vánoc, takže ano! Vánoce...
  • Tapír listopadový
    Ten čas ale letí, co? Ani jsme se nenadáli a už tady máme listopad. A ačkoliv zima už netrpělivě klepe...
  • Říjnový Tapír se hlásí o slovo
    A je to opět tady! Měsíc se sešel s měsícem a je zde opět čas na nové, už dvacáté číslo...

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

LENKA KLESTILOVÁ

ředitelka terénní pečovatelské služby Kvalitní podzim života, z.ú

Film:


PHAR LAP

Nejsem ani fotbalista a ani hokej mě nebaví. Vlastně žádný sport mě nenadchl natolik, abych ho sledovala natož, abych se mu věnovala, ale nasel se jeden hrdina, který mě vážně inspiroval. Emotivní příběh z doby třicátých let, kdy v Austrálii řádila ekonomická krize, je plný nadějí a odhodlání vyhrát, ale i pádů. Krásně ukazuje, jak zkažená umí být lidská povaha. Moc, bohatství a závist, které světem vládnou. Australský film z roku 1983 mi přinesl mého sportovního hrdinu - Phar Lapa. Tenhle anglický plnokrevník byl osobnost. Přestože byl o 10 cm větší a o 150 kg těžší než jeho vrstevníci a prohrával závod za závodem, jeho trenér věřil v jeho dobrý rodokmen a trénoval ho až do úmoru. Jednoho dne se ryzák, od kterého už nikdo nic nečekal, najednou začal posouvat dopředu, až na konec zaujal první pozici. Od té doby byl jasným vítězem ve všech dostizích, ve kterých startoval. Pro sázkaře byl jistotou, ale Austrálii rozdělil na dvě části. Jednou byl milován, druhou nenáviděn. A to natolik, že jednoho dne zemřel. Hypotéz o příčině jeho smrti je mnoho, avšak ta pravá nebyla nikdy objasněna. Ať už za smrt toho koně může kdokoliv, jedno je jisté, můžou za to lidi a jejich hamižnost po penězích. Viník bohužel nikdy nebyl potrestán. Stále ho můžeme vidět v Melbournském muzeu. Snad se mi někdy povede se tam zajet podívat. Díky filmu se mi opravdu vryl do srdce!

Banner

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Čtěte také...

Nová kamarátka do služby

str 200Colný inštitút odboru vzdelávania organizoval od 24. do 28. augusta na Donovaloch kurz streleckej prípravy. Zúčastnili sa ho novoprijatí colníci z rôznych kútov Slovenska. Naučili sa,  čo je to zbraň, na čo sa používa a ak...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter

Z archivu...


Literatura

Čtenáři komiksů, střezte se – Živí Mrtví 11!

zivi mrtvi 200Živí mrtví se s přehledem řadí mezi fenomény dnešní kultury. Na počátku byla právě komiksová série, nyní ale fanoušci nedočkavě hltají také televizní sériál, videohry či soundtrack. Co stojí za úspěchem této značky?

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...