Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Email Tisk

nadrazi jedlova200Startujeme náš nový seriál s názvem Nádražní restaurace, ve kterém vás budeme seznamovat s tímto svébytným fenoménem občerstvovacích stanic pro hladové a žíznivé cestující. Na svých příležitostných cestách vlakem tedy zavítají naši redaktoři do nádražních restaurací, aby otestovali služby, které jsou v nich poskytovány a zprostředkovali vám atmosféru, která v nich panuje.

 

Díl první: Jedlová

Restaurace na nádraží Jedlová v Lužických horách je, stejně jako mnoho jiných nádražních restaurací, součástí nádražní budovy. Zde se nachází v jejím levém traktu a při pohledu zvenčí nevypadá nikterak lákavě. Nápis je již o polovinu písmenek chudší, v dřevěné předsíňce se kupí dřevěné špalíky a na parapetu je truhlík s oschlými větvičkami muškátů. Opřené běžky dávají tušit, že ohřát a najíst se sem přicházejí zejména sportovci a turisté.

nadrazi jedlova3

Při vstupu mě však ovanula přátelská atmosféra sice zastaralého, ale svérázného interiéru. Na policích nad pípou je spousta železničářských artefaktů – různé lampy, mašinky a olejničky. Na zdech visí obrázky a fotografie, zbyla tu ještě vánoční výzdoba. Židle u stolů jsou téměř všechny obsazené, ale místečko se najde. A již ke mně míří obsluha. To je rychlost! Při porovnání s restaurací na vrcholku Jedlové hory u rozhledny přímo kosmická, tam jsem čekala čtvrt hodiny, a nic.

 nadrazi jedlova

Objednávám si čaj s rumem a guláš s bramborem. Během tří minut mám na stole horký čaj a velký rum, do deseti minut i jídlo. Na jídelním lístku je taková „poctivá hospodská klasika“ – polévky dršťková a boršč, výpečky se zelím a knedlíky, jelito s bramborem a zelím, prejt, rajská s masovými kuličkami, srdce na smetaně, krůtí frikase s rýží, plněná kuřecí stehna, bramborové knedlíky plněné uzeným a špekové knedlíky se zelím. Také tradiční párky s hořčicí a křenem. Porce více než dostatečné. Další lidé přicházejí, objednávají si kávu, horkou čokoládu, pivo, jídlo a vše zde v pohodě a bez zádrhelů probíhá až do odjezdů vlaků.

I placení je rychlé, servírka má o všem přehled a u mě má jedničku.

nadrazi jedlova2

Hodnocení:
Vnější vzhled: málo atraktivní, působí neupraveně
Vnitřní prostředí: má atmosféru a ducha
Čistota: velmi dobrá
Pesonál: příjemný, ochotný, rychlá obsluha
Kvalita jídla a nápojů: výborná, porce velké
Celkový dojem: velmi dobrý
Poznámka: příjemné posezení, kvalitní občerstvení, dobré ceny. Jen bych doporučovala upravit prostor před vchodem a opravit nápis.

Na nádraží v Jedlové se tedy rozhodně nemusíte obávat vstoupit do restaurace a využít jejích služeb. Věřím, že budete mile překvapeni a čas do odjezdu vlaku vám příjemně uběhne.

Šťastnou cestu!

nadrazi jedlova0

Zdroj foto: autorka článku


 




Přihlášení



Banner

Anketa

  • Tapír č. 1/2019
    Od 10. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – rozhovor s Arnoštem Goldflamem – pokračování...
  • Děkujeme
     
  • Bastard.cz
    Pro vás, naše čtenáře, jsme připravili 10% slevu na veškerou nabídku e-shopu Bastard.cz Navštivte jejich e-shop ZDE: e-shop Bastard Nezapomeňte...

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (21)

Čtěte také...

Vsetínská kultura ani o prázdninách nezahálí

vsetin 200Město Vsetín společně s Domem kultury Vsetín mohou spokojeně vydechnout po úspěšném skončení velkého Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec, nicméně žádný odpočinek pro pracovníky Domu kultury nenastává. Naopak se rozjíždí Vsetínské ...


Literatura

Velké knihy českých říkadel a lidových říkanek

velka kniha rikadelShodou okolností se mi dostaly do ruky dvě nádherné knížky pro děti, ilustrované Josefem Ladou. Velká kniha českých říkadel a Velká kniha lidových říkanek. Okamžitě na mě dýchlo kouzlo dětství a...

Divadlo

Česká premiéra výjimečného Handkeho textu v Olomouci

cuc200Dramatický fragment Petera Handkeho Proč kuchyň? o osmi stranách se stal předlohou pro hodinovou inscenaci režiséra Jana Žůrka v olomouckém Divadle na cucky. Poetické přemítání o kuchyni se proměňuje v hlubokou a soustředěnou rozpravu o smyslu bytí a plynutí...

Film

Rekordní návštěvnost kin táhnou i české filmy

statistika film 200Za první pololetí roku 2016 navštívilo česká kina přes sedm miliónů diváků, což představuje meziroční nárůst o 12%. Je to nejlepší výsledek od roku 1993.  Diváci opět nalezli důvěru v domácí kinematografii a české filmy si ukroj...