Letošní Culturea vzala návštěvníky do Egypta a Řecka

Letošní Culturea vzala návštěvníky do Egypta a Řecka

Tisk

culturea report 200Ve dnech 6. a 7. dubna se konal už pátý ročník cestovatelského festivalu Culturea, který pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Akce bývá vždy zaměřena na dva státy a ani letos tomu nebylo jinak a pořadatelé nechali přenést návštěvníky do slunného Egypta a Řecka.

 

Na programu toho bylo za ty dva dny mnoho a vybrat si mohl opravdu každý. Přednášky, workshopy, divadlo, dobré jídlo, … a když se někomu nechtělo být zrovna přímo na programu, mohl se poohlédnout po prostorech budovy, kde nalezl například stánek egyptského velvyslanectví, druhý den řeckou kavárnu a na venkovní platformě také dva živé velbloudy!

Egyptský den začal přednáškami o Egypťanech v Česku a čajích a dýmkách a tanečním vystoupením. Já se na program napojila na scénické čtení povídky s názvem Jedné letní noci, které předvedli studenti 2. ročníku zlínské Soukromé vyšší odborné školy umění. Povídka byla od předního představitele egyptské literatury Júsufa Idríse a byla skvěle ztvárněna. Děj nebyl nikterak složitý a jeho hrdinové byli mladí muži, kterým jeden z nich navyprávěl o jeho příhodách s krásnou ženou. Ti tomu uvěří, nadchnou se a touží zažít totéž… Velmi jsem obdivovala schopnosti herců, především tedy to, jak dokázaly pracovat s emocemi a používat různé výrazové prostředky. Celkově bylo toto scénické čtení velmi působivé a povedené.

culturea egypt2
Program pokračoval na kulturní vlně – představil se usměvavý a sympatický tanečník nazvaný Tanoura Man právě s tancem tanoura, což znamená tanec sukní. Ten sloužil k vyvolání transu a také spojení s Bohem. Sukně byla opravdu nádherná a také velmi multifunkční, z publika se jen ozývaly nadšené výdechy, když tanečník odnikud vytahoval malé deštníky a tančil dál s nimi, nebo když se sukně rozblikala malými světýlky. Jednalo se opravdu o výjimečný zážitek, který člověk běžně jen tak neuvidí – díky za něj!

culturea egypt1

Pak nastal čas na ochutnávku egyptské kuchyně s vtipným Ahmedem Hassaninim, spolumajitelem a kuchařem z brněnské restaurace Kupé. Organizátorům neudělal velkou radost, protože spojil vaření s workshopem, ale vše se zvládlo a návštěvníci mohli přihlížet přípravě egyptského národního jídla zvaného koshari, dále hummusu a také dipu z lilku (baba ganoush). Koshari je směs čočky, rýže, těstovin a rajčatové omáčky. To vše je postupné připravováno a na závěr doladěno zálivkou tvořenou česnekem, octem a římským kmínem. Co se týče hummusu, ten není přímo egyptský, jedná se o syrský nebo libanonský pokrm a každý ho dělá jinak, někde přidávají jogurt, někde ořechy nebo granátové jablko. Nejdůležitější prý je, aby byl dokonale hladký. Ahmed se svěřil, že ho „bavilo vaření, a proto je kuchař“ a všichni za to mohli být rádi, protože jídlo bylo moc dobré.

culturea egypt3

O nepříliš růžové realitě mluvil novinář a vysokoškolský učitel Břetislav Tureček, který byl zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě a nyní je vedoucím Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity v Praze. Svou přednášku začal informacemi o pojištění: „Když bych byl v první linii, tak mi to nikdo nezaplatí. Připojištění stojí několik tisíc za den a i tak vždy doufám, že se mi nic nestane.“ Jeho vyprávění bylo mimo jiné založeno na ukázkách jeho reportáží, které byly opravdu silné a autentické. Konkrétně šlo například o reportáž z povstání v Káhiře nebo rozhovor s ženou, která se do Ašdodu provdala z České Lípy. Byla to velmi zajímavá ukázka jiného světa a zajímavé bylo také vyprávění o dočasných svatbách, které uzavírají Šiíti.

Den jsme zakončili na workshopu vodních dýmek, který měla na starosti místní Dobrá čajovna. Pochutnali jsme si na vodní dýmce s voňavým tabákem granátové jablko s anýzem, naučili se správné plnění korunky dýmky a poslechli si o jeho různých typech (dense pack, semi-dense pack a double pack). Workshop byl praktický a věcný a probíhal ve velmi příjemné atmsféře.


Ani v řeckém dni nechyběly přednášky a různá vystoupení, například tanečního souboru Antigoni, kteří měli na starosti i workshopy. My se bohužel z časových důvodů přidali až na workshop vaření mladého Řeka Michalise Dimitropoulose z brněnské restaurace Alati. Ten připravil pokrm zvaný soutzoukakia smyrneika neboli masové čufty v rajčatové omáčce a také osvěžující tzatziki. V rámci jeho přípravy nastrouhal Michalise do cedníku okurek, poté přidal trochu octa a soli, vymačkal vodu a přidal 2 kg plnotučného jogurtu, skleničku oleje a dochutil trochou octa, česnekem a solí. „Je dobré nechat tzatziki alespoň 6 hodin odležet v ledničce,“ dodal. Hladoví účastníci workshopu se dále například dozvěděli, že řeckou Dobormilou Rettigovou je kuchař Nikolaos Tselementes z Sifnos nebo že Řekové museli být dobří kuchaři, kvůli rozmachu lodní dopravy – museli zde vařit kapitánům.

culturea recko1

Den jsme zakončili příjemným posezením v řecké kavárně, kterou měli na starosti lidé z Coffee bar Meet Me a kde nechyběli ani pitty z Kousek Řecka na talíři. Neodolali jsme a vyzkoušeli jsme výbornou krupicovou chalvu, řeckou kávu z džezvy a také dvě slané pitty - Melitzanopita s fetou. Chutě to byly skvělé a opravdu jiné a kvalitnější, než jak jsme zvyklí.

culturea recko

Festival jsme tak opouštěli s opravdu plnými žaludky a také nabití prožitými zážitky. Byli jsme moc spokojení, celé to bylo super a organizátoři opět odvedli skvělou práci.

Název akce: Culturea
Datum konání: 6. a 7. dubna 2017
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Culturea


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Rajeshův přízvuk je skutečný

muj prizvuk200V nakladatelství XYZ vyšla kniha Můj přízvuk je skutečný a pár dalších věcí, které jsem vám neřekl, kterou by si měl přečíst každý milovník seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory). Tuto zpověď totiž nevypráví nikdo jiný než Kunal...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Jersey Boys aneb každý si to pamatuje, jak chce

Jersey boys 200Film Jersey Boys (2014) vznikl pod rukama režiséra Clinta Eastwooda. Dlouholetá zkušenost s tvorbou komerčních filmů je na každém záběru patrná a nenechává diváka ani na chvíli odpočinout. Snad jen během hudebních vystoupení kapely The ...