Akce ve Skanzenu Zubrnice v roce 2017

Akce ve Skanzenu Zubrnice v roce 2017

Tisk


zubrnice 200Také v roce 2017 je pro návštěvníky zubrnického skanzenu připravena řada akcí, které zpestří prohlídku jednotlivých objektů. Kromě těchto akcí jsou připravené hlavně pro školy a mateřské školy tematické prohlídky a školní programy.

 

 

V průběhu roku budou probíhat i různé výstavy.
Zubrnický masopust (18. února) - masopustní průvod masek vesnicí.
Velikonoce ve skanzenu (8. - 9. dubna) - velikonoční zvyky, zdobení kraslic, pletení pomlázek.
Zubrnický májový jarmark (13. - 14. května) - staročeský jarmark.
Pouť na sv. Maří Magdalenu (22. července) - procesí a mše svatá v kostele sv. Maří Magdaleny.
Podzim na vesnici (14. - 15. října) - možnost vyzkoušet si vybrané zemědělské práce.            
Vánoce ve skanzenu (9. - 10. prosince) Vánoce ve skanzenu (9. - 10. prosince) - tradiční vánoční zvyky.

zubrnice 2

Skanzen se nachází v urbanisticky i krajinářsky jedinečně umístěné obci v kopcovité krajině Českého středohoří. Jedná se o soubor hodnotné zástavby lidové architektury, kde vedle sebe stojí stavby roubené, hrázděné i zděné. Interiérové i exteriérové expozice jsou prezentovány v několika objektech. Základem skanzenu je stará historická vesnice. Pro muzejní účely jsou využity stavby středu obce a jejím okolí, které se průběžně doplňují o drobné objekty. Návsi vévodí barokní studna z roku 1695.

zubrnice 1


Zajímavou technickou památkou je nádraží postavené v roce 1890 k lokální dráze Velké Březno – Úštěk s muzejní expozicí dopravy, které se nachází v dolní části obce.

zubrnice 3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pro mě je hvězda Hana Vítová i moje babička,“ říká Blanka Kovaříková

Blanka Kovarikova200Blanka Kovaříková je autorka osmnácti knih o legendárních hercích, domech slavných a prvorepublikových detektivech. Patří mezi ně například Herecké balady, Jak se dědí sláva, Rada Vacátko a jeho hříšní lidé, Lexikon slavných čes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vikingové a jejich Thor

vik 200Při vyslovení hesla „Vikingové“ si vybavím nádhernou přírodu severu, bojové drakkary a umění mořeplavby, tajemnou mytologii, nezlomné muže a v neposlední řadě i kulturu. Ať už bohatou historii obyvatel Skandinávie, či novodobé kulturní pro...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...