Výstava Má vlast cestami proměn zahájí své putování na Vyšehradě – už poosmé

Výstava Má vlast cestami proměn zahájí své putování na Vyšehradě – už poosmé

Tisk

ma vlast  200Na Vyšehradě se 21. května uskuteční slavnostní setkání krajů spojené se zahájením 8. ročníku putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Program slibuje setkání se známými a inspirativními osobnostmi.
Vstup do památkových objektů na Vyšehradě bude ten den pouze za symbolické vstupné. Zpřístupněn bude tradičně i Slavín s odborným výkladem. Komentované prohlídky budou zajišťovat odborní průvodci. Pro rodiny s dětmi je připraven kulturní program. Prezentovat se budou i střední odborná učiliště.


Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, o rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách a znovuoživené přírodě. Putovní výstava prezentuje návštěvníkům příznivé proměny míst z celé naší země, které vznikají díky zručnosti a vytrvalosti našich lidí i díky donorům, bez nichž by mnohé proměny nikdy nevznikly. Má vlast cestami proměn je účinnou možností, jak zajistit zajímavou publicitu smysluplným projektům.


Putovní výstavu Má vlast cestami proměn pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění spolu s národní kulturní památkou Vyšehrad Praha za spolupráce s dalšími institucemi, sdruženími i jednotlivci, kterým není lhostejný osud našich měst a obcí.


Hlavním partnerem ročníku 2016 bude Zlínský kraj. Partnery budou kraje Hlavní město Praha, Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký. Návštěvníky čekají zajímavé proměny, bohatý kulturní program, stánky s regionálními výrobky a občerstvení.


Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty sužitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích, sakrálních stavbách. Přispívá k posílení osobního i národního sebevědomí a k šíření dobré pověsti naší země v zahraničí.

ma vlast

www.cestamipromen.cz

  


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... italský klavírista Giuseppe Devastato - rozhovor

Ve čtvrtek 21.listopadu se v Domě U Kamenného zvonu koná listopadový koncert "Festival Brikcius"- VIOLONCELLO A KLAVÍR II. italského klavíristy Giuseppe Devastata, žijícího v Madridu, a českého violoncellisty Františka Brikcia. Oba interpreti uvedou druhý díl skladeb pro violoncello a klavír. Uslyšíte 5 Stucke im Volkston a Fantasiestucke od německého skladatele Rob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Petr Neužil: V hlavní roli srdce

v hlavni roli srdce perexSvětová kapacita v oboru kardiologie, profesor Petr Neužil (*1962), vydává v listopadu 2022 svůj deník doplněný vlastními povídkami pod názvem V hlavní roli srdce.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...