NPÚ: Památky letos lámaly návštěvnické rekordy

NPÚ: Památky letos lámaly návštěvnické rekordy

Tisk

npu200Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září přes čtyři a půl milionu návštěvníků, což je více než za stejné období v loňské sezoně. Více návštěvníků pro památky znamená i vyšší výnosy, a tak za zhruba 30 milionů korun, které NPÚ získal ze vstupného, zaplatí například opravu fasády zámku Mnichovo Hradiště, obnovu kostela sv. Víta v Zahrádce, nebo restaurování papírových tapet v tzv. kardinálském pokoji na Sychrově.

 

Velký zájem o návštěvu hradů a zámků letos kastelány překvapil; ve srovnání s minulým rokem čekali spíše pokles. Již v polovině prázdnin však bylo jasné, že na hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu chodí letos ještě více lidí než loni. Největší zájem návštěvníků zaznamenal, stejně jako v minulých letech, státní zámek Lednice, podobně jako hrad a zámek Český Krumlov. Třetím a čtvrtým nejnavštěvovanějším objektem byly již tradičně zámek Hluboká a hrad Karlštejn; jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky již léta prakticky naplněna. Památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný nárůst zájmu, je národní kulturní památka Hospital Kuks, otevřená po kompletní obnově letos v březnu.

npu3

 

Výrazné zvýšení zájmu návštěvníků však zaznamenaly také památky, které Národní památkový ústav spravuje v Kroměříži. Především díky Květné zahradě, otevřené v září 2014 po celkové obnově financované z evropských dotací, dorazilo letos do kroměřížského areálu o třetinu více návštěvníků než loni.

Na většině památek sezona ani prvním listopadovým den definitivně nekončí. Někde budou mít otevřeno celou zimu, jiné památky zvou alespoň o víkendech na speciální akce, například adventní, či silvestrovské programy.
Nejnavštěvovanějších památky ve správě NPÚ v roce 2015


ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz 


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Trpková: „,Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

kristyna trpkova 200Kristýna Trpková žije v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, kromě toho ve volném čase ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. P...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Osudové pouto. Vlčí sága pokračuje

Osudové poutoNakladatelství Cosmopolis vydalo druhý díl knihy Třinácté znamení, tentokrát s názvem Osudové pouto. Kniha je ještě více nabitá erotikou a příběh vášnivé lásky na pozadí světa vlků a magických bytostí pokračuje.

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Vyšly vzpomínky režiséra Juraje Herze

Herz 200Mnozí filmaři se rozhodli zanechat vzpomínky na svůj život i tvůrčí dráhu - někteří je sepisovali sami (Otakar Vávra dokonce dvakrát), jiní upřednostnili spoluúčast nějakého tazatele (například Věra Chytilová). Výpravná vzpomínková kniha Juraje Herze Au...