V liberecké zoo budou opět vznikat sochy – tentokrát z kamene

V liberecké zoo budou opět vznikat sochy – tentokrát z kamene

Tisk

Zoo socharstvi 200Do prostor ZOO Liberec a areálu Lidových sadů opět po roce zavítá sochařské sympozium doposud známé pod názvem Etnořez. Uskuteční se ve dnech 17. až 21. srpna 2015.

 

 

Letos však dochází k velké změně. Pod rukama sochařů a výtvarníků se letos neocitnou dřevěné kmeny stromů, ale nahradí je materiál dlouhověký – kámen, přesněji řečeno pískovec. To je hlavní důvod, proč došlo i ke změně názvu akce na ETNOART. Vzniklé plastiky a skulptury se stanou součástí odpočinkových zón liberecké zoo a Lidových sadů. Akci spolupořádají zoo a sdružení Artefaktum.cz.

Předchozích deset ročníků se z velké části uskutečnilo přímo v jedné ze zvířecích expozic v areálu zoo, od roku 2012 pak tradice přešla do Lidových sadů, jež se rok předtím staly součástí ZOO Liberec. V rámci sympozií se v Liberci představilo celkem 15 výtvarníků z celé republiky, kteří vytvořili téměř pět desítek nejrůznějších plastik, jež citlivě doplňují exteriéry zoo, Lidových sadů a Dětského koutku. V průběhu let tak výtvarníci zpracovali řadu námětů: zvířecí témata, africké etno, dětský i dospělácký mobiliář, lidské vlastnosti či české verze soch Moai z Velikonočního ostrova. Letošní skupinu umělců tvoří kvintet: Jiří GENZER, Marian MARŠÁLEK, Ondřej PROCHÁZKA, Ivan ŠMILAUER a Jan ŠVADLENKA.

Zoo socharstvi 200


Zahrada Lidových sadů, kde budou sochy vznikat, bude po celou dobu konání akce otevřena zdarma veřejnosti. Bude tak možné zblízka pozorovat přetváření surového kamene do uměleckého artefaktu.


Závěrečná vernisáž se odehraje v pátek 21. srpna v 17.00 na zahradě Lidových sadů.


Pro více informací prosím navštivte http://www.zooliberec.cz.

Zdroj foto: www.zoomania.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Říše temnot skrývá tajemství upírů

rise temnot tajemstvi upiru smithovaNakladatelství Fragment přináší náctiletým čtenářkám další fantasy sérii oblíbené L. J. Smithové americké autorky, kterou na výsluní popularity vynesla série Upíří deníky<...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...