Vydejte se do Kolína za židovskými památkami

Vydejte se do Kolína za židovskými památkami

Tisk

zidov 200Mezi opomíjené klenoty Pošembeří patří bývalé židovské ghetto v Kolíně, které se nacházelo v Židovské ulici (dnes v ulicích Na Hradbách a Karolíny Světlé). Málokdo ví, že kolínská synagoga je mimo Prahu nejstarší a nejcennější památka svého druhu v Čechách a také největší synagoga vzniklá do 18. století. Budova synagogy je skryta za domy v ulici Na Hradbách čp.126 a čp.157, který původně sloužil jako triviální židovská škola, postavená v letech 1844-46 na jediné přístupové cestě k synagoze. Dnes v budově školy sídlí Městské informační centrum.

 


Synagoga byla postavena zřejmě na místě starší dřevěné modlitebny na přelomu 14. a 15. století, neboť jak dokládá letopočet na pamětním kamenu vloženém do východního průčelí, v roce 1422 došlo k přestavbě již existující synagogy. Zcela zásadní je velkolepá barokní přestavba z let 1693–96, která dala synagoze v zásadě její současnou podobu. K drobným úpravám došlo jen před rokem 1721, kdy byla rozšířena o přístavbu na jižní straně a o boční prostory, a v roce 1815, kdy byla prodloužena na západ do parkánu přilehlého městského opevnění.

zidov 6

Její hlavní loď je uzavřena raně barokní lunetovou klenbou s bohatou štukovou výzdobou z doby kolem roku 1700. Při posledních restaurátorských úpravách byly na zdech odhaleny části hebrejských textů. Na bocích synagogy jsou umístěny přístavby, na nichž se v patře nacházely oddělené galerie pro ženy. Z vybavení synagogy se dochoval jen raně barokní svatostánek (aron ha-kodeš) z roku 1696. Svému účelu sloužila synagoga do roku 1953, kdy kolínská židovská obec fakticky zanikla. Poté synagogu získalo město Kolín, které ji nejprve využívalo jako sklad, a v letech 1990–2000 uskutečnilo nákladnou opravu.

zidov 1


 V prostoru synagogy se v levém bočním výklenku nachází pamětní deska židovských vojáků padlých v 1. světové válce a deska připomínající kolínského rabína PhDr. Richarda Federa (1875-1970), pozdějšího vrchního rabína českých zemí (1961-1970). V pravé části ženské galerie byla v roce 2010 otevřena stálá expozice „Žili tu s námi", která je věnována dějinám židovské komunity v Kolíně.

zidov 2


Kromě synagogy jsou hodny obdivu i krásně opravené domy v obou zmiňovaných ulicích. V Městském informačním centru si zájemci mohou vypůjčit klíč a navštívit druhý nejstarší dochovaný židovský hřbitov v Čechách, v němž se nachází přes 2 600 náhrobků.  Kolínský židovský hřbitov byl založen v 15. století a užíván až do roku 1887. Nejstarší datované náhrobky pochází z roku 1492. U hřbitovní zdi napravo od vchodu se nachází jeden z typově nejstarších náhrobků s nečitelným textem. Tvoří ho pravoúhlá kamenná deska bez ozdob, jejíž nápisové pole lemuje široká obruba. Za pozornost mimo jiné stojí náhrobek rabína Chajima, syna Sinaje (1624) na mírné vyvýšenině v centrální části hřbitova.

zidov 3

Nejznámějším náhrobkem je náhrobek Becalela, syna legendárního pražského vrchního rabína Jehudy Löwa (1599). Nalevo od něho stojí čestná řada novějších náhrobků kolínských rabínů. V západní části hřbitova, přiléhající ke Sluneční ulici, se nacházejí mladší náhrobky převážně z 19. století. Za návštěvu stojí i Nový židovský hřbitov.

zidov 4


Kolínské židovské památky mohou svým stářím i zachovalostí směle konkurovat mediálně známějším památkám v Třebíči. Zážitkem pro jejich návštěvníky bude i úžasný klid a trochu tajemná atmosféra na židovském hřbitově.
Vstup na hřbitov je zdarma každý den kromě soboty (klíč od brány je k dispozici na Městském informačním centru, které zajišťuje i prohlídky synagogy).

zidov 5

 

Návštěvní doba synagogy: květen – říjen: úterý – pátek 9:00 – 17:00 hod., sobota a neděle 9:00 – 15:00; listopad – duben: pondělí – pátek 9:00 – 17:00 hod.
Vstupné: 40 Kč, skupinová vstupenka 200 Kč.
Informace: www.infocentrum-kolin.cz

 

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Záchrana dospívajících dívek s křehkou psychikou

OFELIe produhe perexDívky jsou ve své podstatě stejné u nás jako ve Spojených státech. Měla jsem zprvu lehké obavy, že dospívání amerických dívek bude nám zcela cizí, ale až na zcela jasné kulturní rozdíly, které vycítíme, je tu dobrých 80 – 90 pr...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Daria – sledujeme skutečnost nebo sen?

Daria perexKdyž filmaři vyplodí něco příliš spletitého, pochybného nebo magorovitého, zahalí to do snu. To přece není skutečnost, to byla pouhá noční můra, chtějí naznačit. Takto byl před více než stoletím poničen německý expresionistický film Kabinet dokto...