Vánoce po Finsku

Vánoce po Finsku

Finsko 200Pomalu se nám blíží Vánoce, a protože ty české tradiční známe, vyzpovídala jsem pár mých finských přátel, aby mě zasvětili do těch finských. Jako vždy se tradice liší rodina od rodiny. Někteří vyrazí do kostela, jiní zase do baru na vánoční program.

 

 

V centru Tampere se každoročně pořádá Vánoční trh, na kterém se můžete zahřát tradičním nápojem zvaným  ,,glögi´´, což je velice podobné našemu svařenému vínu. Vyrábí se z vody a koření (hřebíček, skořice a zázvor), které se povaří a postupně se do něj přidá šťáva z černého rybízu, rum nebo jiný alkohol, mandle, také se může přidat pomerančová kůra nebo hrozinky. Samo slovo glögi je odvozeno od švédského slova ,,glögg" ,které vzniklo ze slova ,,glödgat vin", což v překladu znamená ,,hřející či zahřívající víno".

Na tradičním vánočním stole nesmí chybět ,,lanttulaatikko" či ,,porkkanalaatikko" , malý pekáček s dušeným tuřínem nebo mrkví a hlavně bramborová kaše. Tyhle různé ,,laatikko´´ si ve Finsku můžete koupit už hotové v obchodě. Peče se vánoční šunka, nechybí ani různí druhy ryb, například losos nebo sled´, hodně se dělají masové kuličky a salát z červené řepy. Nesmí také chybět víno, různé druhy čokolády (mezi nejoblíbenější patří tradiční finská čokoláda Fazer nebo Panda) a finská verze perníčků.

Finsko

Co se tradic týče, jak jsem již dříve psala, liší se to od rodiny. Věřící většinou vyrazí do kostela na Vánoční mši a doma si před rozbalováním dárků čtou z Bible.  Většina Finů chodí na hřbitov, zapálit svíčku svým rodinám.

Finové hodně rádi tráví čas v rodinném kruhu, takže i během Vánočních svátků, navštěvují své příbuzné anebo slaví Vánoce celá rodina pohromadě.
Taky nelze opomenou velice oblíbenou finskou saunu, která je neopomenutelnou součástí Vánoc. Většinou se chodí do sauny už 23. 12. večer, což je i zároveň skvělá příležitost strávit čas s přáteli, než naplno vypuknou vánoční svátky.


Recept na porkkanalaatikko (mrkvový kastrol):
2,5 dl rýže (z rýže uvařím kaši) a 1l mléka
1kg mrkve
3-4 vejce
4    polévkové lžíce strouhanky
Sůl

Postup:
Z mléka a rýže uvařím rýžovou kaši. Mrkev si nakrájím na menší kousky a vaříme doměkka. Vodu ve které vaříme mrkev trochu osolíme.
Uvařenou mrkev rozmixujeme na kaši a smícháme s rýžovou kaší a vejci. Vše nalijeme do pekáče nebo hliníkových nádobek, co se dají koupit v obchodě přímo na pečení, na jedno použití. Vrch posypeme strouhankou a můžeme poklást i pár plátků másla.
Pečeme na 150 stupňů, asi po dobu 2 hodin.
 

Perunalaatikko (bramborový kastrol)

Asi 2kg bramborové kaše z prášku anebo vlastně udělané z brambor
5    polévkových lžic mouky
3 polévkové lžíce másla
8 dcl plnotučného mléka
2 čajové lžičky soli

Postup: brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a posypeme moukou a mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme máslo, mléko a sůl. Vše nalijeme do vymazaného pekáčku. Nenaplňujte pekáč až po okraj, mohlo by vám to přetéct vrchem.
Pečeme na 150-170 stupňů přibližně 2 hodiny.


Uzený losos na tmavém žitném chlebu

Můžeme použít i normální bagetu či rohlíky, jako na jednohubky
150g uzeného lososa
200g mazacího sýra
¼ šálku kysané smetany
2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru nebo pažitky

Postup:
Sýr a smetanu smícháme a přidáme pažitku nebo kopr (jako pomazánka-já někdy používám pažitkový krém Bonjour). Lososa nakrájíme na kostičky nebo z něj uděláme ruličky a připíchneme párátkem k bagetě či rohlíku.


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prospěli jsme svému zdraví, zdraví našich klientů a hlavně se chováme šetrně k přírodě, co více si přát“

Tezop 200iskárna EZOP je zlínská společnost, která vznikla už v roce 1993 a od té doby se vyvíjí a upevňuje svou pozici především v oblasti tiskových služeb, reklamy a různých výstavních expozic. Všechny jejich tisky jsou ekologické a víc nejen o nich nám prozr...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Z archivu...


Literatura

Velká kniha pro předškoláky

200lit111Školní rok začal nejen prvňáčkům na základních školách, ale i dětem v předškolních třídách mateřských škol. Všem pomůže Velká kniha pro předškoláky z nakladatelství Fragment, která snadno děti připraví na školní výuku. Je plná úkolů, které rozvíjejí t...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...