Geolog z Homole u Panny

Geolog z Homole u Panny

Tisk

Geologie 200Obec Homole u Panny leží 15 km od Ústí nad Labem. Původně se jmenovala Hřibojedy a patřila postupně liběšickému klášteru, litoměřické kapitule, řádu německých rytířů, rodu Vartenberků, Karlu z Dubé a Jaroslavu z Vřesovic. Od roku 1630 až do 20 století patřila litoměřickému řádu dominikánů. Tato nevelká horská obec ležící uprostřed krásné přírody s klasicistním kostelem z roku 1787 sv. Pia V. stojí za návštěvu. Hlavní oltář z roku 1895 se sv. Barborou a Dorotou a s kamennou křtitelnicí z 18 století patří mezi chráněné kulturní památky.

 

Uprostřed obce je patrová barokní stavba fary s mansardovou střechou. Koncem 19 století žilo v obci 187 obyvatel německé národnosti (obec se tehdy jmenovala „Humel“, měla školu (1785), poštu (1877) i poštovní spořitelnu (1883). V roce 1852 se zde narodil Josef Emanuel Hibsch, význačný geolog, jeden z nejvýznamnějších vulkanologů. Specializoval se zejména na oblast Českého středohoří, které kompletně geologicky zmapoval a teprve nejmodernější technika 20 století jeho mapy překonala. Celých čtyřicet let sbíral vzorky hornin a působil jako profesor na děčínské Zemědělské akademii. Stal se i průkopníkem ochrany přírody a odvrátil zničení řady nádherných přírodních útvarů nejen v Českém středohoří jako je Panská skála (čedičové varhany) v Kamenickém Šenově, Vrkoč u Ústí n. L- Vaňov., Komorní hůrka (nejmladší česká sopka na chebsku), které patří dodnes mezi obdivované národní přírodní památky.

Geologie Hibsch

U příležitosti 125. výročí jeho narození byl v obci vztyčen pamětní kámen Společností pro geologii a mineralogií. Jeho rodná obec na něho také nezapomněla a v bývalé škole vzniklo v roce 2002 (k výročí jeho 150 narozenin) malé a zajímavé muzeum s velkým množstvím minerálů a hornin Českého středohoří, které dokumentují geologickou stavbu a zajímavosti Českého středohoří.
  V ústeckém muzeu je minerál ze znělce z Mariánské skály (tu najdete ve středu města Ústí n.L.) nazvaný jeho jménem Hibschit. Také v západních Čechách u Nového Sedla je jeho jménem nazván znělcový příkrov objevený vrty v roce 1962.

Geologie1


Své důstojné místo našel i v knize „Šedesát ústeckých nej“ z pera ústeckých historiků. „Nejprve zkoumal Vesuv a lezl do kráteru Etny, aby co nejlépe pochopil své sopky – sopky Českého středohoří“ uvádí historik Martin Krsek. Do smrti údajně psal husím brkem ze statku svého bratra v Homoli, rád si občas zahrál na harmonium nebo varhany a Beethoven i Goethe jej provázeli, až do posledních dnů života," uvádí v časopise Vesmír Jaromír Ulrych.


Ve svých sedmdesáti letech svůj vědecký život shrnul do několika vět. „Z těch hor jsem téměř před 60 lety přišel a nic o nich nevěděl. Tehdy i později mě trápily nesčetné otázky, na které znám dnes odpověď“.

http://ceskestredohori.cz/mista/mineralogicke-muzeum-homole.htm
foto: Česká geologická služba, Wikipedie


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

jezevcikova kocovina perexNakladatelství Ikar opět pomyslelo na milovníky jezevčíků a naservírovalo jim pokračování knihy Z pohledu jezevčíka z roku 2015, tentokrát s názvem Jezevčíkova kocovina. Nebojte, o alkoholu to nebude, ale trampot si ...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...