V kostele sv. Šimona a Judy zazní barokní hudba v podání polského Tria Orkiestra Historyczna

V kostele sv. Šimona a Judy zazní barokní hudba v podání polského Tria Orkiestra Historyczna

Tisk

fok Marchand200Kostel sv. Šimona a Judy rozezní 19. prosince jemný zvuk violy da gamba, houslí a cembala v podání polského souboru, který si říká {oh!} trio neboli Trio Orkiestra Historyczna. Na programu koncertu, který patří do cyklu Stará hudba FOK, bude zejména francouzská barokní hudba, ale také například dílo Carla Philippa Emanuela Bacha.

 

 

Program našeho koncertu se skládá ze dvou protikladných stylů: Francouzské baroko a německý galantní styl. Mezi šesti skladbami najdeme slavné barokní skladby, jako je například Královský koncert č. 3 F. Couperina nebo Sonáta pro violu da gamba C. Ph. E. Bacha, a také nově objevené a naším triem poprvé nahrané Suity J. Marchanda. Protože jména skladatelů z našeho programu nepatří k těm nejznámějším, byla hlavním kritériem našeho výběru krása jejich instrumentální hudby,“ uvedl Krzystof Firlus, všestranný hudebník, který ovládá nástroje od moderního a barokního kontrabasu až po četné variace violy da gamba. Vystupuje jako sólista, komorní hráč i orchestrální hudebník, hraje repertoár od renesance až po současnost, včetně speciálně pro něj napsaných děl. Posledních sedm let vystupuje s manželkou Annou Firlus jako duo, které vydalo tři alba nominovaná na polská i zahraniční ocenění.

Houslistka Martyna Pastuszka se prosadila jako jedna z nejlepších interpretů staré hudby své generace, která vystupuje po celé Evropě jako sólistka, koncertní mistryně, komorní hráčka, zakladatelka a vedoucí orchestru {oh!}. Spolu se členy orchestru Annou a Krzysztofem Firlusem tvoří komorní {oh!} trio. Nedávno společně nahráli album Portraits, které představuje francouzský barokní komorní repertoár. Nyní připravují vydání symfonií symfonie Karola Lipińského a Telemannových raných kantát s Ensemble Polyharmonique.

Koncert se koná za podpory Polského institutu v Praze.

Před koncertem se koná od 18:15 hodin setkání s umělci, které moderuje dramaturg FOK Martin Rudovský.

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „V roce 2012 se v Katovicích zrodil dnes slavný orchestr věnující se starší hudbě Orkiestra Historyczna, ve zkratce {oh!}. Soubor založila a dodnes vede výtečná polská houslistka Martyna Pastuszka. Z orchestru vyšlo mnoho dalších špičkových muzikantů, mezi nimi rovněž manželé Firlusovi: Krzysztof a Anna. Dnes tvoří toto trio polský národní poklad a srdce tamější historicky poučené interpretace. Pro svůj český debut si {oh!} trio vybralo zejména blahodárný francouzský program, vždyť kde je viola da gamba, je i Francie. Kde je viola da gamba, je adventní ztišení.“ 

fok Marchand

Program

TRIO ORKIESTRA HISTORYCZNA
19. prosince 2023 od 19:30, kostel sv. Šimona a Judy

JOSEPH MARCHAND
Suita č. 7 g moll
CARL PHILIPP EMANUEL BACH
Sonáta C dur Wq. 136
JEAN-FÉRY REBEL
Sonáta č. 6 h moll
ANTOINE FORQUERAY
La Couperin
JOHANN KONRAD GRETSCH
Trio g moll
FRANÇOIS COUPERIN
Královský koncert č. 3 A dur

{oh!} trio
Martyna PASTUSZKA | housle
Krzysztof FIRLUS | viola da gamba
Anna FIRLUS | cembalo

Zdroj foto: Magdalena Hałas

Více informací:
Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/trio-orkiestra-historyczna
Web souboru
https://orkiestrahistoryczna.pl/en/about-us
www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha pro ty, co chtějí doma čarovat

HausMagick 200V nakladatelství Jota vyšla kniha HausMagick s podtitulem Kouzelné bydlení ve stylu Hygge.

 

...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...