Vyjde nová kniha Pavla Tomeše s názvem 13!

Vyjde nová kniha Pavla Tomeše s názvem 13!

Tisk

13 obalka200V rámci Velkého knižního čtvrtku vyjde 19. října sbírka povídek spisovatele a stand-up komika Pavla Tomeše pod názvem 13! (čti: „třináct faktoriál“). Držitel Ceny čtenářů Magnesie Litery z minulého roku za humorný román o smrti Až na ten konec dobrý přichází tentokrát se sbírkou povídek.

 


„Je to pestrá mozaika třinácti příběhů, kdy se hrdinové ocitnou v často velmi bizarních situacích. Někdy to nedopadne úplně dobře, ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor,“ říká o knize Tomeš.

Kniha má podtitul Třináct příběhů s přílohami. „Čtenáři jsou k sbírkám povídek někdy skeptičtí, připadá jim, že je to takový ten žánr sotva-to-začalo-tak-to-skončí. A tak jsem na konec knihy zařadil ke každé povídce ještě takový bonus,“ vysvětluje Tomeš.

Autorkou ilustrací a celkové podoby knihy je talentovaná grafička a ilustrátorka Lemka Otáhalová, která dala vizuální tvar i románu Až na ten konec dobrý.

Na povídky z knihy 13! se navíc mohou těšit i posluchači Českého rozhlasu. „Po loňské velmi úspěšné Četbě na pokračování z románu Až na ten konec dobrý plánuje Český rozhlas Dvojka odvysílat sedm z třinácti povídek na přelomu ledna a února 2024. Všechny povídky pak najdou posluchači ve streamu po dobu čtyř týdnů,“ říká dramaturgyně Českého rozhlasu Marina Feltlová.

O knize

13! (čti „třináct faktoriál“) je mozaika třinácti povídek, v nichž se postavy dostávají do neobvyklých situací. Příběhy spolu sice nesouvisí, ale pro náročnějšího čtenáře je v nich roztroušeno pár narážek, které mají navodit pocit, že ano. Lze je číst v libovolném pořadí a čtenáře nejspíš ohromí, kolik možností mu to dává. Kniha obsahuje i překvapivý bonus: přílohy, které příběhy dále rozvíjejí.

13 obalka

O autorovi

Pavel Tomeš je spisovatel, nakladatel a také stand-up komik, kterého můžete znát z televizních pořadů Comedy club nebo Na stojáka. Napsal tři sbírky fejetonů Facky z Marsu, Zápisky malého tyranosaura a Tohle lidi hodně berou. Za humorný román o smrti Až na ten konec dobrý obdržel Kosmas cenu čtenářů v rámci Magnesie Litery 2022. Žije v Brně.

Vychází 19. října v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Pevná vazba, ilustrovaná s přílohami, 240 stran

Více informací:

web: www.paveltomes.com
FB: https://www.facebook.com/PavelTomesStandupKnihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Markéta Harasimová: Poháry touhy

Pohary touhy200Violina minulost je opředena tajemstvím – její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situ...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...