Poslední květnové tipy na čtení

Poslední květnové tipy na čtení

Tisk

euromedia chalupa200Prohlédněte si, jaké nové knihy vycházejí nyní na konci května v nakladatelství Euromedia Group.

 

 


Dvě ženy, dva odlišné světy, jeden muž...

Existují cesty, které si člověk nevybírá, a lidé, které by raději nepotkal...

Helenin přítel je nedostupný. První společné dítě se dere na svět a po Karlovi se slehla zem. Mladá žena utíká z města na valašskou samotu, daleko od lidí a své matky, která přesně ví, jak by měla dcera žít, ale sama je nešťastná a osamělá.
Tereza má zase trable s nesnesitelným šéfem a do toho manžel vybral bez jejího vědomí větší částku ze společného účtu. Jako by nestačilo, že se musí potýkat s krizí středního věku, vyčpělým vztahem a dcerou, které nerozumí. Když se ve dveřích bytu objeví policie, pochopí, že se nejspíš stalo něco zlého.

Životní dráhy obou žen přetrhne krutá událost a příběhy se protnou. Každá se s osudovou ztrátou musí vyrovnat po svém. Tereza se snaží rozluštit cizí tajemství a Helena se pere s vlastní nejistotou a závislostí na druhých. Dokážou najít v nečekané situaci sílu jít dál? A dokážou být ještě někdy vůbec šťastné?

Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla ledasčím. Začínala jako elévka ve Slováckém divadle a moderátorka v několika zlínských rádiích. Nakonec vystudovala jazyky na Ostravské univerzitě a rozhodla se věnovat dráze manažerky v nejrůznějších firmách. Svůj volný čas nejraději dělí mezi sport, cestování a setkávání s přáteli. Píše hlavně po nocích, kdy je všude kolem klid a nic neruší tvůrčí proces. Žije s přítelem a třemi dětmi.

Pavlína Křivánková: Chalupa, vydává nakladatelství Brána, 280 stran

euromedia chalupa

Recepty z cukrárny Aliter Dulcia

Krémové cheesecaky si svou strukturou i chutí vydobyly ve světě jedinečné místo. At se jedná o téměř nekonečné množství sladkých variant nebo se rozhodnete vyzkoušet slanou alternativu, rozhodně nebudete zklamaní.

Isabel Pérezová, majitelka cukrárny Aliter Dulcia, vás v této knize provede krok za krokem vším, co potřebujete, aby se vám vždy povedl ten nejlepší cheesecake. Nezáleží na tom, zda vyzkoušíte ten se šlehačkou a sušenkami, bostonský krémový, s kondenzovaným mlékem a mandarinkou, s jahodami nebo dáte přednost sýrovému s rajčátky, vždy dojdete k dokonalému výsledku. A nechybí ani klasika všech klasik, pravý newyorský cheesecake. Kromě autorských dezertů posbírala autorka také recepty z různých zemí – takové, které ve svém názvu slovo „cheesecake“ nenesou, ale výsledné pokrmy se mu velmi podobají. Můžete se tedy inspirovat například chorvatským presnacem, polským sernikem či řeckou melopitou.

Tato kniha vás provede všemi typy vláčných korpusů a nekonečnými variacemi náplní – nejen sladkých, ale také slaných, kterými zaručeně překvapíte a ohromíte kohokoli, komu naservírujete toto blaho na talíř. V ten okamžik, kdy vidlička projede krémem, se svět na chvilku zpomalí…

Slovy autorky:

Tvarohové dorty jsem milovala ještě předtím, než jsem je začala vyrábět pro ostatní. Také předtím, než jsem se je vůbec naučila dělat – když se objevily přede mnou a mou neomezenou schopností hltat sladkosti, ozdobené kopečky tající zmrzliny, lahodné šlehačky poprášené kakaem nebo domácí zavařeniny.

Zbožňuji je tak dlouho, co si pamatuji, skoro instinktivně, možná mě přitahují ty vysoké zlaté stěny, za kterými se skrývají krémové řezy, jejichž krásné vnitřky se rozplývají na jazyku...

Touto knihou bych ráda vzdala hold neskutečnému dezertu, jenž se narodil na řeckém ostrově Samos a během staletí se přizpůsobil kulinářským zvykům tisíců gurmánů po celém světě a který dodnes bezkonkurenčně vede žebříček nejžádanějších, nejoblíbenějších a nejobdivovanějších dortů. Už od prvního nápadu na tuto knihu jsem věděla, že vám chci do rukou vložit zevrubnou příručku, která přetrvá, nejúplnější a nejpodrobnější knihu o tvarohových dezertech, takovou, již bych si sama přála najít v každém knihkupectví, s obálkou, za níž se budou skrývat splněné sliby nekonečných odpolední strávených mezi moukou, krémovým smetanovým sýrem a lesklou čokoládou.

Isabela Pérezová: Cheesecake, přeložila Barbora Vrátilová, vydává nakladatelství Esence, 232 stran

euromedia cheesecake

 

Jaký milostný příběh už léta skrývá sluncem zalité Positano?

Priscilla, Devon a Bailey jsou sestry. Už léta si ale nejsou moc blízké. Teď se však opět musí setkat, aby vyřídily pozůstalost po své matce.

Při třídění věcí narazí ve staré truhle na dokumenty o vlastnictví domu na malebném pobřeží Amalfi. A aby těch překvapení nebylo málo, objeví také hromádku milostných dopisů.

V jednom z nich slibuje záhadný milenec jejich matce schůzku v den jejích pětašedesátých narozenin. Pokud tedy chtějí sestry získat odpovědi na své otázky, musí se vydat tam, kde to všechno začalo – do malebné Itálie...

Jennifer Probstová chtěla být dle svých slov vždy spisovatelkou. Když jí bylo dvanáct let, napsala úplně první milostný příběh. Od té doby už byla k nezastavení. Díky hrdinkám svých románů se naučila mnoho – mít hlavu vztyčenou a jít kupředu, i přestože vás svírají obavy, vyžadovat ve vztazích respekt, umožnit kompromis, sny, ale také nezávislost. Autorka žije v nádherném údolí řeky Hudson severně od New Yorku. Ačkoli je vášnivou cestovatelkou, vždy ji to táhne zpět do hor. Vystudovala anglickou literaturu, ale zkusila si také práci učitelky jógy, cestovní delegátky, koordinátorky seznamovacích akcí, a dokonce prodávala pojištění. Chtěla být pilotkou, archeoložkou, tanečnicí, ale i majitelkou vinic. Vším, čím chtěla být, vlastně nakonec byla – prostřednictvím hrdinek svých románů. Pod nakladatelskou značkou Ikar vyšla Jennifer Probstové například trilogie Stavitelé snů – Miluj mě vším (2020), Miluj mě jakkoli (2019) a Miluj mě kdekoli (2019). V roce 2022 vyšel česky také její román Italské léto. Více se o autorce dozvíte na https://jenniferprobst.com/

Jennifer Probstová: Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové, přeložila Zuzana Hanešková, vydává nakladatelství Ikar, 392 stran

euromedia tajne milostne dopisy olivie morettiove


Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Malý princ a planeta Slova


maly princ 200 200Nová dobrodružství inspirovaná nesmrtelným příběhem Antoina de Saint Exupéryho, Malý princ a planeta slova, s bonusem krátkého příběhu Malý princ, jak ho vidí Jerome Jouvray, slibuje dobrodružství blonďatého od...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...