Krajina Ró klipem Den co den ohlašuje své druhé album Mlhoviny

Krajina Ró klipem Den co den ohlašuje své druhé album Mlhoviny

Tisk

Krajina Ro 200Klipem ke skladbě Den co den své druhé album Mlhoviny ohlašuje kapela Krajina Ró. V té se propojili zkušený hudebník Michal Němec z Jablkoně s triem The Bladderstones a zpěvačkou Annou Břenkovou. Píseň Den co den album plánované na duben otevírá a dá se říct, že ho svým vyzněním i částečně vystihuje. Děj hravého videoklipu Jakuba Čermáka se odehrává ve fantaskním mrakodrapu na kuří noze.

 

Skladba začíná jednoduchým kytarovým motivem, který je po několika taktech převálcován nástupem ostatních nástrojů s dominantním melodickým rifem sólové kytary. Bouřlivá přeháňka odezní a vynořuje se křehký dívčí zpěv, na který vzápětí navazuje kontrastní mužský baryton. To celé se pak v malých obměnách několikrát opakuje. Baladický text a množství barevných kontrastů dokresluje až osudově silnou atmosféru celé písničky.

„Princip vlídných a přístupných částí střídaných mohutným, místy až výrazně rockovým vzepětím, do určité míry prostupuje celým albem. Ženský a mužský hlas se střídají i doplňují, přičemž vysoká kvalita a srozumitelnost textu je samozřejmostí,“ říká kapelník Michal Němec.

Hudebník a filmař Jakub Čermák měl při zpracování videoklipu úplně volnou ruku. „Co je to Krajina Ró? Nikdo neví – a právě s tímhle tajemstvím se, myslím, v její hudbě počítá. Tajemství podněcuje zvědavost, zvědavost zase představivost. Po delší době jsem u nějakého klipu dostal dostatečně volnou ruku a měl i prostor a čas, abych své představivosti mohl popustit uzdu a nechat ji se pořádně rozklusat do krajiny... Jestli tou krajinou byla právě Ró a co se v té krajině mezi dvěma postavami ve fantaskním mrakodrapu na kuří noze vlastně odehrálo, nechávám zvědavosti divákově. A uživatelům astrolábů,“ uvádí Jakub Čermák.

O čem písnička Den co den je, nechává Michal Němec zásadně na posluchačích. „Ať si každý myslí co chce, všechno je správně. Jak slyší, resp. vidí písničku Jakub Čermák, je zřejmé z klipu, který pro ni vytvořil. Mně připadá úžasný: nápaditý, tajemný, pestrý, plný všelijakých obrazů a překvapení, prostě krásný a řekl bych i vzrušující!,“ uzavírá.

Mlhoviny navazují na debut Krajiny Ró Hotel Blázen (2020). Jsou albem barevným, místy rockově úderným, jinde zase až romanticky křehkým, ale především albem písničkovým. Nahrávka obsahuje 10 původních písniček s českými texty a vyjde 28. dubna 2023 u vydavatelství Indies Scope. Natočil, vybrousil a producentsky ji i tentokrát ohlídal Ondřej Ježek ve studiu Jámor.

Krajina Ro obalka

Více informací:

WWW: https://krajinaro.cz/
Streaming multilink Den co den: https://orcd.co/dencoden
Facebook: https://www.facebook.com/krajinaro


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jaké by to bylo, kdyby Přišel Bůh do kavárny v Karlíně...

prisel buh do kavarny 200Novináři Miloš Čermák a Luděk Staněk spojili své síly, chopili se mikrofonů a vrhli se na žánr stand-up comedy. Díky nakladatelství XYZ si můžete vychutnat výběr toho nejlepšího v knižní podobě, tak hurá na to.

<...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...