Temná detektivka od autora bestselleru Purpurové řeky přináší nejen vzrušení a mistrnou zápletku, ale také realistický obraz zla umocněný pohledem do berlína v předvečer 2. světové války

Temná detektivka od autora bestselleru Purpurové řeky přináší nejen vzrušení a mistrnou zápletku, ale také realistický obraz zla umocněný pohledem do berlína v předvečer 2. světové války

Tisk

snoubenky 200Nakladatelský dům Albatros Media vydal thriller „Snoubenky smrti“ (XYZ) od Jean-Christophe Grangého, který patří k populárním francouzským autorům současnosti. Kniha byla prestižním magazínem Lire vybrána mezi 100 nejlepších knih roku 2021. Není divu. Zápletka mistrně drží děj, který čtenář doslova hltá. Napětí ještě umocňují věrné dobové reálie a atmosféra nastupujícího nacismu v Berlíně těsně před vypuknutím 2. světové války. Jean-Christophe Grangé je autorem legendárního thrilleru „Purpurové řeky“, podle kterého byl v roce 2000 natočen stejnojmenný film s Jeanem Reno v hlavní roli.

 

Krásné a bezstarostné. Takové jsou manželky nacistických pohlavárů známé jako Nevěsty. Zatímco v Evropě to vře, tyto dámy se nerušeně scházejí v berlínském hotelu Adlon na sklenku šampaňského. Brzy však i ony na vlastní kůži okusí, jak se prohrává boj o vlastní život. Někdo je totiž brutálně vraždí.

„Snoubenky smrti“ nejsou jen drsným thrillerem odhalujícím démony jednotlivců. Jde mnohem dál – naprosto dokonale vykresluje atmosféru posledních dní v Německu před válkou. Pozlátko bezstarostného života plného zábavy, obrazy z psychiatrického ústavu i domácnosti běžných německých občanů, kteří se musí podřídit novým pořádkům, ať už je chtějí nebo ne. Navíc však román hluboce sonduje člověka a jeho podstatu. Jak by se každý z nás zachoval v extrémních situacích? V knize „Snoubenky smrti“ je jich dost a jejich závažnost umocňuje spojení krimi případu s historickými souvislostmi.

Při čtení stále dokola zvažujeme, zda jsou hlavní hrdinové kladné postavy či nikoli. Všechny totiž v sobě mají něco, co obecně odsuzujeme. Po stopě vraha se vydává nesourodá trojice. Simon Kraus je fešný a skvělý psychoanalytik, který se ale nestydí svoje pacienty vydírat. Mina von Hassel, bohatá rozmazlená aristokratka a alkoholička a konečně Franz Beewen, člen nechvalně známé tajné policie Gestapo. Nakonec zjistíte, že ve všech je něco, proč stojí za to jim nakonec fandit.

„Snoubenky smrti“ v sobě mají všechno, co od top thrilleru očekáváte – vystavěnou zápletku, děj, kvůli němuž nechcete knihu odložit, tajemství, lásku i zoufalství. Mají však i něco navíc. Díky mistrně vystavěným hlavním postavám, které jsou ovlivněny vzkvétajícím nacismem si sáhnete až na dno a zjistíte, že na nic a na nikoho se nelze dívat jen černobíle.
Kniha vychází v překladu Jiřího Žáka.

snoubenky obalka

Jean-Christophe Grangé (1961) je francouzský novinář, scenárista a autor thrillerů i mysteriózních románů. Profesně začínal jako nezávislý reportér, psal pro Paris Match, Sunday Times nebo National Geographic. V roce 1991 získal novinářskou cenu Reuter Prize za reportáž o ubývání lesů, v roce 1992 pak Světovou cenu tisku za reportáž o kormoránech. Svou první knihu Let čápů (Le vol des cigognes) napsal v roce 1994. Jeho druhý román Purpurové řeky (Les rivières pourpres) zaznamenal obrovský úspěch a v roce 2000 byl podle něj natočen stejnojmenný film s Jeanem Reno v hlavní roli. V nakladatelství XYZ vyšlo kromě tohoto thrilleru i jeho pokračování s názvem Poslední lov (La dernière chasse) či psychologický román Černá linie (La ligne noire).

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81485487/snoubenky-smrti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Epická fantasy z ponurého světa Podmoří

PNB banner instagram FINALIntriky. Boje mezi znepřátelnými rody. Vzdor tyranovi. Závažná morální rozhodnutí. Problém vědecké etiky. To vše a mnohem více najdete ve fantasy Pláč němého boha zasazené do ponurého světa Podmoří.

...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady s...