Ivona Březinová vydala v Albatros Media více než 90 knih a podporuje dětské spisovatelské talenty

Ivona Březinová vydala v Albatros Media více než 90 knih a podporuje dětské spisovatelské talenty

Tisk

psani pomaha200Nakladatelský dům Albatros Media vydává další čtyři knihy Ivony Březinové. „Úder tornáda“ (Albatros) je osmou knihou z oblíbené série „GO!“ s příběhy o přežití v extrémních situacích. Zatímco v předchozích knihách bojovala šestice dětí ve věku 6-16 let o holý život ve vlnách oceánu, ve vánici v horách, při písečné bouři v poušti, s ohněm či při zemětřesení, tentokrát na ně čeká větrná smršť. V listopadu budou mít začínající čtenáři k dispozici titul „Sněhuláci z Mrkvonos“ (Mladá fronta) a dobrodružný příběh o pomíchaných písmenkách „Q a kouzelná prakniha“ (Albatros). Děti, které ještě písmenka neumí, se budou moci potěšit leporelem „Není oko jako oko“ (Meander). V nakladatelském domě Albatros Media vyšlo Ivoně Březinové již více než 90 knih.

 

„Psaní knih mi pořád přináší velkou radost. Je to můj koníček i práce dohromady. Když jsem si před mnoha lety odnášela první diplom z literární soutěže, netušila jsem, že se mé dětské sny splní tak vrchovatě. Jsem za to vděčná,“ říká Ivona Březinová, která dnes sama fandí dětským spisovatelům v literární soutěži „Cena Ivony Březinové“. Letos se konala již po čtvrté. „Je to záslužný projekt, který pomáhá mladým nadějným autorům získat zkušenosti a sebevědomí. Ivona Březinová jako zkušená spisovatelka přináší do soutěže nejen slavné jméno, ale především své znalosti a dovednosti. Ochotně se o ně s mladými kolegy dělí a její zpětná vazba je pro ně nesmírně cenná. Mě osobně velmi těší, že nakladatelství Albatros může také přispět svým dílem,“ řekl Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros.

Literární soutěž „Cena Ivony Březinové“ pořádá nadační fond Gabrielis a Národní knihovna ČR. „Každá soutěž je poměřování schopností. A přestože v umění je stanovování pořadí mnohem složitější než třeba ve sportu, má svůj význam. Pokud se účastník soutěže zařadí mezi deset nejlepších, dostává zpětnou vazbu, že jeho snažení má smysl. Může pak dál rozvíjet talent, přijímat další výzvy a realizovat nápad,“ konstatuje Ivona Březinová. „Myslím, že velkým přínosem je i setkání oceněných autorů, kteří se sjíždějí ze všech koutů republiky. Mají možnost debatovat nejen mezi sebou, ale na besedě se mnou a s šéfredaktorem nakladatelství Albatros se dozvědí plno informací ze zákulisí tvorby a vydávání knih.“

Ivona Březinová píše pro děti všech věkových kategorií – od předškoláků po dospívající. Její tvorba zahrnuje leporela, pohádky, příběhy ze života dětí i zvířat i encyklopedie. Některé knihy jsou věnovány začínajícím čtenářům v první třídě, jiné zase jinakosti a handicapu, jako jsou například autismus, šikana, závislosti, život na vozíčku. Spisovatelka je držitelkou řady ocenění, mezi které patří Zlatá stuha, Cena knihovníků či Cena učitelů.

CENA IVONY BŘEZINOVÉ 2022

Tématem 4. ročníku literární soutěže „Cena Ivony Březinové bylo „Tajemství školních lavic“.

V Zrcadlové kapli Klementina bylo koncem září vyhlášeno celkem 10 vítězných prací v kategorii 10–14 let a 10 mladých autorů v kategorii 15–18 let. Ocenění předávala oblíbená spisovatelka Ivona Březinová, která je zároveň patronkou nadačního fondu Gabrielis.

O vítězích rozhodovala šestičlenná porota v čele s předsedkyní Markétou Dočekalovou, spisovatelkou a patronkou soutěže.

Ocenění v kategorii 10–14 let získali: Pavla Janoušková, Pavlína Krátká, Oto Liebiger, Anna Macková, Beáta Mudráková, Kateřina Murswieková, Zoe Rozwalka, Barbora Volková, Michaela Žabková a Julie Žúborová.

Vítězi v kategorii 15–18 se stali: Sofie Bradáčová, Nela Gábrišová, Anna Hurbánková, Lenka Kopečná, Markéta Neubergová, Tereza Paseková, Ivana Slachová, Julie Smíšková, Pavla Stluková a Monika Zemánková.

Tématem 5. ročníku soutěže v roce 2023 bude „Zas na poslední chvíli“. Soutěžní texty mohou děti a mládež do 18. let věku posílat na e-mailovou adresu Nadačního fondu Gabrielis: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

psani pomaha3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Thriller Blackout rozhodně zaujme


blackout 200Tenhle thriller s vůbec ne nepravděpodobným průběhem začíná dramaticky. Nejprve zhasnou světla v Itálii, poté ve Švédsku, Německu, Rakousku, Belgii a Holandsku. Elektrické sítě se zhroutí, elektrické spotřebiče, vlaky metra, výtahy atd. př...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...