Roman Patočka bude hvězdou koncertů Pražských symfoniků s Ionem Marinem

Roman Patočka bude hvězdou koncertů Pražských symfoniků s Ionem Marinem

Tisk

fok patocka200Houslový virtuóz Roman Patočka bude hlavní hvězdou koncertů Pražských symfoniků pod taktovkou dirigenta Iona Marina. Program nabídne Houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a „Romantickou“ symfonii Antona Brucknera. Koncerty se uskuteční 5. a 6. října 2022 v 19:30 v Obecním domě.

 

 

Koncerty Pražských symfoniků, které zahájí abonentní řady C a D, budou patřit Romanu Patočkovi a Ionu Marinovi, stejně tak jako Felixi Mendelssohnu-Bartholdymu a Antonu Brucknerovi. Roman Patočka je nejen koncertním mistrem Pražských symfoniků, ale také je vyhledávaným sólistou. S orchestrem FOK vystoupí v Mendelssohnově houslovém koncertu, který patří k jeho nejslavnějším a zároveň i k nejvýznamnějším skladbám svého druhu.

„Klasicismus a romantismus jsou mi nejbližší, nejraději je hraji. Proto se moc těším na Mendelssohnův Houslový koncert, stal se už takovou mojí srdeční záležitostí. Je to nejen opravdu líbivá hudba, ale také je pro houslisty napsán velmi dobře a takzvaně jde do ruky,“ říká k houslovému koncertu Roman Patočka.

V druhé polovině večera pak zazní Brucknerova Symfonie č. 4 „Romantická“. Jedná se o jeho jedinou symfonií, kterou sám opatřil podtitulem.

Taktovky se pro tento večer ujme dirigent rumunského původu Ion Marin, který se řadí k nejvyhledávanějším evropským dirigentům.

„S Ionem Marinem jsme spolupracovali v roce 2021 na koncertu na Pražském jaru a bylo to fantastické. Je to velmi příjemný člověk a krásně se s ním pracovalo, takže se o to více těším, že už se navzájem známe a bude to takové hezké druhé setkání,“ dodává Patočka.

Koncerty se uskuteční 5. a 6. října 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Ve středu 5. října se od 18:15 také uskuteční Setkání s umělci, kde budou hosty Roman Patočka a Ion Marin. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

fok patocka

Roman Patočka & Ion Marin
5. 10. 2022, 19:30
6. 10. 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
Koncert pro housle a orchestr e moll op. 64

ANTON BRUCKNER
Symfonie č. 4 Es dur „Romantická“

Roman PATOČKA | housle

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Ion MARIN | dirigent


Vstupenky a více informací:
www.fok.cz
https://www.facebook.com/events/1103253036922461/1103253043589127/ https://www.fok.cz/cs/roman-patocka-ion-marin


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chcete napětí? Zmizení vám ho dopřeje až až

zmizeni 200V červnu vydalo nakladatelství Ikar další knihu populární německé autorky Charlotte Linkové. Detektivní román Zmizení překypuje napětím i akcí, je čtivý a nedá se říct, že by šlo o předvídatelný příběh. Tak se do toho pusťte!

...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...