Thomas Hampson zazpívá s FOK písňový cyklus o rudolfinské Praze

Thomas Hampson zazpívá s FOK písňový cyklus o rudolfinské Praze

Tisk

fok hampson200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK přivítá amerického operního pěvce Thomase Hampsona. Ten zazpívá v pražské premiéře písňový cyklus Lingua angelorum skladatelky Sylvie Bodorové. V druhé části večera zazní symfonická suita Šeherezáda Nikolaje Rimského-Korsakova. Koncerty pod vedením šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera se uskuteční 15. a 16. června 2022, vždy od 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Vstupenky jsou v prodeji na www.fok.cz.

 

Americký barytonista Thomas Hampson patří k největším hvězdám operního světa. S Pražskými symfoniky přednese písňový cyklus Sylvie Bodorové, který nese název Lingua angelorum a byl napsán speciálně pro něj. Světová premiéra díla proběhla na festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2012, též s Pražskými symfoniky. Na svou pražskou premiéru toto dílo ale doteď čekalo, ačkoli jeho tématem je právě Praha za Rudolfa II., na jehož dvoře se míchaly nejen elixíry, ale také jazyky, včetně vymyšleného lingua angelorum.

„Thomas Hamson zpíval v lednu 2011 v Praze a požádal mě, abych mu napsala nějakou skladbu s orchestrem. Když jsme se procházeli po Praze, napadlo nás, že by to mohl být písňový cyklus k 400. výročí úmrtí Rudolfa II. Thomas Hampson je velký milovník Prahy a velký milovník Rudolfa II., tak se tato myšlenka nabízela. Přiznám se, že to byl poměrně těžký úkol. Nakonec jsem se rozhodla vytvořit osm orchestrálních písní, v nichž jsem použila devět jazyk. Mísení řečí a národů bylo pro císařský dvůr příznačné. V cyklu se objeví i čeština, protože si to sám Thomas Hampson velmi přál,“ říká o vzniku písňového cyklu autorka Sylvie Bodorová.

V druhé části večera zazní symfonická suita Šeherezáda Nikolaje Rimského-Korsakova. Jedná se o jedno z nejpopulárnějších děl skladatele. V tomto orchestrálním díle se snoubí dva rysy typické pro Rimského-Korsakova a pro ruskou hudbu obecně: oslnivá, barevná orchestrace a zájem o Východ. Název Šeherezáda odkazuje na hlavní postavu z knihy Pohádky tisíce a jedné noci.

Koncerty povede šéfdirigent FOK Tomáš Brauner. Uzavírají se jimi abonentní programy pro 87. sezóny Pražských symfoniků.

Návštěvníci koncertů si budou moci oba večery prohlédnout ve foyer Smetanovy síně vizualizace vítězného návrhu Vltavské filharmonie, která by se měla stát i domovem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Koncerty se uskuteční 15. a 16. června 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu a jsou součástí abonentních řad A a B. Ke koncertu ve středu 15. 6. je možné si zakoupit také VIP přípitek s Thomasem Hampsonem.

fok hampson

Thomas Hampson Praze
15. června 2022, 19:30
16. června 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

SYLVIE BODOROVÁ
Lingua angelorum, cyklus písní

NIKOLAJ RIMSKIJ-KORSAKOV
Šeherezáda, symfonická suita op. 35

Thomas HAMPSON | baryton

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Více informací:

Web FOK: www.fok.cz
Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/thomas-hampson-praze-0
FB událost: https://www.facebook.com/events/1436383843377922/1436383856711254/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ukradli Monu Lisu, nebo ne?

Mona lisa kosmas200Píše se rok 1911. O originály věhlasných malířů je mezi soukromými sběrateli stále obrovský zájem. Obrazové galerie mají zabezpečení taková, jaká mají, tak je nasnadě, že k nějaké té loupeži může dojít – a opravdu tu a tam dochází. ...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...