Tipy na čtení z Euromedia Group

Tipy na čtení z Euromedia Group

Tisk

kk matky 200Přinášíme vám tipy na novinky, které v těchto dnech vycházejí v nakladatelství Euromedia Group.




„Pokud si člověk počká, pokrok se nakonec dostaví sám od sebe...“

Sbírku Ondřeje Škrabala spojuje téma pokroku a potřeby neustále se zdokonalovat. Tato vnitřní potřeba neustálého zdokonalování je především pro státy bývalého Východního bloku spojená s představou „Západu“. Ale když dnes mluvíme o Západu, kde vlastně začíná? A nakolik jsou ozvuky těchto stereotypů o pokroku dnes zřetelné a žité...?

Jednotlivé postavy čtrnácti krátkých próz se vydávají hledat blízký Západ, ke kterému neustále vzhlížejí v naději, že dostanou příležitost něco odpozorovat. Na pozadí textů, zasazených do nedalekého B., se vrací otázka, komu je dnes vůbec dovoleno být součástí pomyslného Abendlandu.

Cesta k billboardu Ondřeje Škrabala je satirickou knihou o uvadající kontinuitě a osamocenosti, ve které může jedna velká idea minulého století dnes ústit.

Ondřej Škrabal (* 1992) je spisovatel a divadelní režisér původem z Uherského Hradiště. Byl šéfredaktorem časopisu Psí víno, jeho texty se objevují v A2, Tvaru, Salonu Práva ad., dlouhodobě spolupracuje s ČRo Vltava. V roce 2016 založil divadelní Studio Rote, s nímž inscenoval např. texty Petera Handkeho či Elfriede Jelinek. V roce 2018 knižně debutoval v nakladatelství Lačnit Press sbírkou Platná pravidla pro herce a ve stejném roce obdržel za text Zjevení pudla ocenění na festivalu Nová Dráma. V roce 2020 byl nominován na Drážďanskou cenu lyriky. Žije v Berlíně.

Ondřej Škrabal: Cesta k billboardu, obálka a grafická úprava Anastasia Vrublevská, vydává Listen, 112 stran

kk cesta

60 + 1 fejeton o životě

Nová knížka české spisovatelky, publicistky a scenáristky Terezy Boučkové shrnuje autorčinu publicistickou tvorbu z posledních pěti let.

V letech 2017–2021 psala měsíc co měsíc fejeton do magazínu Reportér: o společnosti, politice, kultuře, cestování i o sobě.

Speciálně pro knižní vydání pak připsala svůj poslední text, jakousi pomyslnou tečku za tím vším...

Kniha vychází s ilustracemi Ondřeje Kohouta.

Tereza Boučková (*1957) je česká spisovatelka, scenáristka a publicistka. Kvůli rodinnému původu nemohla za komunismu studovat, po podpisu Charty 77 pracovala jako uklízečka, balička, pošťačka, domovnice. Svou první knihu Indiánský běh, popisující prostředí disentu, dokončila ještě před listopadem 1989; roku 1990 za ni obdržela Cenu Jiřího Ortena. Následovaly krátké prózy Křepelice (1993) a Když milujete muže (1995), roku 2013 jí vyšla povídková kniha Šíleně smutné povídky. Knižně vydala tři publicistické výbory: Jen tak si trochu schnít – fejetony o mužích a lidech (2004), Boží a jiná muka – fejetony o lásce ke kolu (2010) a Závod s časem – 99 nejrychlejších fejetonů (2018). Roku 2008 vyšel autobiograficky laděný román Rok kohouta, který se stal nejprodávanější českou knihou roku. Po osmi letech, v roce 2016 potom vyšel ještě román Život je nádherný (2016), který završuje předem neplánovaný triptych jednoho příběhu – v Indiánském běhu vše začíná, v Roku kohouta graduje a Život je nádherný ho uzavírá. Zatím posledním dílem je cestopis Bhútán, má láska (2020). Tereza Boučková napsala také scénáře k filmům Smradi (2002) a Zemský ráj to napohled (2009).

Tereza Boučková: Hodiny tikají, ilustroval Ondřej Kohout, vydává nakladatelství Odeon, 272 stran

kk hodiny

Dvě výjimečné autorky, jeden strhující thriller

Uznávaná spisovatelka Louise Pennyová se jednou zeptala Hillary Clintonové na její působení ve funkci ministryně zahraničí a jaká byla její nejhorší noční můra. Vláda teroru je odpovědí na tuto otázku. A je to nejautentičtější – a nejnapínavější – politický thriller, jaký jste kdy četli.

Po bouřlivém období v americké politice právě nastupuje nová administrativa. Ministryně zahraničí Ellen Adamsová je rozhodnutá splnit své povinnosti vůči vlastní zemi, ale musí čelit strašlivé mezinárodní hrozbě…

Mladá pracovnice jejího ministerstva dostala z anonymního zdroje matoucí zprávu. Příliš pozdě pochopí, že šlo o spěšně kódované varování. Poté Evropou otřese série bombových útoků na autobusy, která ohlašuje nástup nové nepředvídatelné teroristické organizace. Ta se ve snaze vytvořit svůj vlastní jaderný arzenál nezastaví před ničím.

Jak Ellen rozplétá devastující účinky předchozího prezidentského období na mezinárodní politiku, objeví se znepokojivé otázky. Co když předchozí prezident nebyl jen neschopný lídr...? Co když zradil svou zemi...?

Hillary Rodham Clintonová je první žena v dějinách Spojených států, která se stala prezidentskou nominantkou velké politické strany. Po téměř čtyřiceti letech práce pro veřejnost jako advokátka zastupující zájmy dětí a rodin, dále jako první dáma a senátorka sloužila jako šedesátá sedmá na postu ministra zahraničí USA. Je manželkou, matkou, babičkou a také autorkou sedmi knih.

Louise Pennyová je mezinárodně oceňovaná spisovatelka, jejíž bestsellery pravidelně obsazují první místa na žebříčcích New York Times, USA Today či Globe and Mail (Toronto). Její detektivní příběhy s vrchním inspektorem Gamachem byly přeloženy již do jedenatřiceti jazyků. V roce 2017 obdržela za své zásluhy o kanadskou kulturu Řád Kanady, nejvyšší civilní vyznamenání této země. Louise Pennyová žije v malé vesnici jižně od Montrealu, nedaleko amerických hranic.

Hillary Rodham Clintonová & Louise Pennyová: Vláda teroru, přeložili Libuše a Luboš Trávníčkovi, vydal Kalibr, 504 stran

kk vlada

Následovník Jamese Bonda Šedý muž je zpět!

Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm doslova legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky na likvidaci zločinců. Pohybuje se jako stín, splní i nemožné a pak zase zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl... Vždy!

Před čtyřmi lety Courta Gentryho zradili jeho šéfové ze CIA. Aby unikl, musel zlikvidovat i bývalé parťáky, ale přežil. Teď se coby špičkový zabiják živí zabíjením lidí na objednávku.

Když ho však začne pronásledovat bývalý kolega, o kterém si myslel, že je mrtvý, i on sám se rázem ocitne na mušce. Stát proti nelítostným nepřátelům je jedna věc, ale když po vás jdou i staří přátelé, je to výzva i pro Šedého muže...
Napínavé pokračování bestselleru Šedý muž se trefí do vkusu všem fanouškům akčních thrillerů!

Podle bestselleru Šedý muž natočila společnost Netflix v Praze svůj zatím nejdražší projekt všech dob – film s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích. Jeho premiéra je ohlášená na 22. července 2022.

Mark Greaney vystudoval politologii a mezinárodní vztahy. Při sběru materiálu pro sérii akčních příběhů o Šedém muži navštívil desítku zemí a prošel intenzivním výcvikem v oblasti střelných zbraní, polní medicíny i taktiky boje zblízka.
Podle žebříčku New York Times patří Mark k nejprodávanějším beletristům, také coby spoluautor sedmi románů Toma Clancyho. Před Tomovou smrtí v roce 2013 s ním spolupracoval na třech příbězích o Jacku Ryanovi.

Mark žije v Memphisu ve státě Tennessee se dvěma louisianskými leopardími psy pojmenovanými Lobo a Ziggy.

Mark Greaney: Na mušce, přeložil Ivan Ryčovský, vydal Kalibr, 384 stran

kk na musce

Mladá lásky. Špatná rozhodnutí. Velké tajemství.

Nadia Turnerová je krásná, avšak rebelující a smutkem zmítaná sedmnáctiletá dívka. Luke Sheppard je syn místního pastora, který býval fotbalovou hvězdou. Zranění ho ale přimělo skončit a teď obsluhuje v bistru. Oba jsou mladí a ani jeden z nich nehledá nic vážného. I přesto je výsledkem tohoto teenagerského románku těhotenství a následné tajnosti mají dopad, který daleko přesahuje jejich mládí...

Nadia skrývá pravdu přede všemi, včetně své nejlepší kamarádky Aubrey. Roky rychle ubíhají. Nadia, Luke a Aubrey už jsou dospělí, a ještě pořád sklízejí plody rozhodnutí, která onoho léta učinili. Chyceni v milostném trojúhelníku, kterým jsou nuceni opatrně manévrovat, se snaží najít odpověď na vtíravou otázkou: Co kdyby se tenkrát rozhodli jinak...?

Brit Bennett se narodila a vyrostla v jižní Kalifornii vystudovala Stanfordovu univerzitu a později získala ještě magisterský titul v oboru beletrie na Michiganské univerzitě. Zde byla oceněna Hopwoodovou cenou v kategorii Graduate Short Fiction a v roce 2014 získala ještě Hurston/Wright Award for College Writers. Její práce byly publikovány v časopisech The New Yorker, The New York Times Magazine, The Paris Review a Jezebel. Je jednou z oceněných v soutěži National Book Foundation’s 2016 5 Under 35.

Česky již vyšel její román Polovina tebe (Ikar – 2021).

Brit Bennett: Matky, přeložila Irena Steinerová, vydalo nakladatelství Ikar, 256 stran

kk matky

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

První den mého života

prvni den meho zivota 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ kniha se záhadným názvem První den mého života oceňovaného italského režiséra Paola Genovese. Necháte se nalákat na přečtení?

 

...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Současnost a budoucnost jezera Kökenúr

altPražské kino Aero má za sebou úspěšně 6. ročník filmového festivalu FLIM-Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Pokud chcete jít za zábavou, která se skutečně vymyká mainstreamovým proudům, pak je to tato podívaná. A dokonc...