FOK přivítá Pavla Šporcla na koncertě plném vášně. Zazní i Bolero

FOK přivítá Pavla Šporcla na koncertě plném vášně. Zazní i Bolero

Tisk

fok v rytmu vasne 200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK přivítá houslistu Pavla Šporcla v programu inspirovaném folklórem. Pod taktovkou slovenského dirigenta Rastislava Štúra zazní dvě díla z pera Pabla de Sarasateho, slavné Bolero Maurice Ravela, Kodályho Tance z Galanty a Bartókovy Rumunské lidové tance. Příznačně nazvané koncerty V rytmu vášně proběhnou 8. a 9. června 2022, vždy od 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Vstupenky jsou v prodeji na www.fok.cz.

 

 

Pražští symfonikové spolupracují s Pavlem Šporclem již mnoho let. Tentokrát se společně setkají na pódiu Smetanovy síně Obecního domu s programem, který je inspirován výhodním a jižním folklórem. Slavný houslista zahraje dvě díla španělského skladatele Pabla de Sarasateho, jednoho z nejlepších houslistů všech dob. Zazní Fantazie na Bizetovu Carmen, inspirovaná jednou z nejslavnějších oper, a Cikánské melodie, které jsou považovány za až exhibicionistickou ukázku všeho, čím může virtuóz oslnit posluchače. Dále program nabídne skladby dvou nejznámějších maďarských skladatelů – Bély Bartóka a Zoltána Kodályho. Rumunské lidové tance patří bezpochyby k Bartókovým nejoblíbenějším skladbám, stejně tak je tomu u Tanců z Galanty Zoltána Kodályho. Večer završí slavné Bolero Maurice Ravela, skladba, která je již od svého uvedení milována posluchači po celém světě.

„S orchestrem FOK jsem hrál poprvé už asi ve čtrnácti letech. Od té doby jsem s ním hrál mnohokrát a natočili jsme i několik společných alb. Ta spolupráce je velmi plodná, a i proto jsem rád, že s orchestrem vystoupím, jak v této sezóně, tak v té nadcházející. Ale teď se hlavně těším na dva Sarasateho virtuózní kousky na koncertech V rytmu vášně. Ta první je Fantazie na operu Carmen, tedy velmi virtuózní, technicky náročná, ale naprosto úžasně líbivá kompozice na motivy slavné Bizetovy opery, kterou posluchači určitě znají a budou si moci se mnou tyto slavné melodie zazpívat. A potom neméně slavné Cikánské melodie stejného autora,“ říká k programu Pavel Šporcl.

Koncerty povede slovenský dirigent Rastislav Štúr, který s Pražskými symfoniky již absolvoval několik abonentních koncertů i zájezdů do zahraničí.

„Hráli jsme na několika koncertech podobný typ repertoáru. Rastislav Štúr je nejen příjemný člověk, ale především skvělý dirigent. Má výborné zkušenosti s operou. Je velmi komunikativní a já si vedle něj mohu takříkajíc dělat co chci, což vždy oceňuji, neboť má zkušenosti se zpěváky,“ dodává Šporcl.

Koncerty se uskuteční 8. a 9. června 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu a jsou součástí abonentních řad C a D.

fok v rytmu vasne


V rytmu vášně
8. června 2022, 19:30
9. června 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

BÉLA BARTÓK
Rumunské lidové tance

PABLO DE SARASATE
Fantazie na Bizetovu Carmen op. 25
Cikánské melodie op. 20

ZOLTÁN KODÁL
Tance z Galanty

MAURICE RAVEL
Bolero

Pavel ŠPORCL | housle

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Rastislav ŠTÚR | dirigent


Více informací:
Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/v-rytmu-vasne
FB událost: https://www.facebook.com/events/511056240205811/511056250205810
Web FOK: www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Všichni jsme zrozeni k běhu

altDivoké a drsné mexické pohoří Sierra Madre plné kamení a kaktusů je domovem tajemného národa Tarahumarů a bláznivého běžce, jehož Tarahumarové přijali za svého přítele a spřízněnou duši. Dali mu jméno Caballo Blanco – Bílý Kůň.

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Příšerky jen pro děti

priserky 200Letošní léto nabízí mnoho zajímavých filmů a tak si do kina můžeme zajít i na Univerzitu pro příšerky. Je to poslední snímek z rodinky Pixarů. Setkáme se tam po dlouhé době nejen s Jimem Sullivanem a Mikem Wa...