Romantický zámek v Ctěnicích zve na barokní koncert

Romantický zámek v Ctěnicích zve na barokní koncert

Tisk

baroko200Barokní koncert tří členů jedné rodiny na festivalu v Ctěnicích: Lucie, Michal a Libor Kaňkovi vystoupí poprvé společně. Hudební rodina se představí s nejen barokním repertoárem ve středu 28. července od 19 hodin na nádvoří zámku Ctěnice v městské části Praha-Vinoř.



„Mám radost, že jsme sladili diáře,“ říká Lucie Kaňková, která se svým tatínkem a strýcem předvede, že mají hudbu skutečně v žilách. Lucie se narodila v hudební a skladatelské rodině Kaňků a Feldů, tatínek Michal Kaňka je světově proslulým violoncellistou a maminka Pavlína Kaňková je houslistkou.

„Vnímat hudbu odmalička a hrát na hudební nástroj bylo pro mne naprosto přirozené. Nejdříve jsem vystudovala hru na housle a až poté, díky studiu ve Švýcarsku, jsem se začala plně věnovat opernímu zpěvu, ve kterém jsem se skutečně našla,“ říká sopranistka, jejíž slova potvrzují mnohá vítězství z mezinárodních pěveckých soutěží.

S barokní hudbou má velké zkušenosti, kromě mnoha koncertních vystoupení se s úspěchem představila například jako sólistka Olomouckých barokních slavností, Janáčkova máje a festivalu Hortus Magicus v Kroměříži v roli Času a Štěstěny v opeře Il tribunale di Giove Karla Ditters von Dittersdorfa, v titulní roli Monteverdiho opery Korunovace Poppey v DJKT v Plzni nebo jako Teofane v opeře Ottone G. F. Händela ve švýcarských divadlech v Bielu a Solothurnu.

„Na koncertě zazní i má srdcovka „In furore“ Antonia Vivaldiho. Ráda prožívám a předávám emoce publiku, kterými barokní hudba překypuje od zuřivosti a zoufalství, až po vyznání lásky nebo odevzdanosti božským výšinám,“ tvrdí Lucie, která má v současné době za sebou čerstvě premiéru Smetanovy opery Hubička coby Barče v Ostravě a na festivalu Smetanova Litomyšl.

baroko1

Do konce roku ji ještě čeká Královna noci v Národním divadle v Praze a v Národním akademickém divadle v Odesse na Ukrajině, La Traviata v Kišiněvském Národním divadle v Moldávii nebo Fiordiligi v Così fan tutte v Českých Budějovicích.

Tatínek Michal Kaňka spolu s bratry Liborem, houslistou, a Alešem, klavíristou, již v mládí vytvořili klavírní trio. Jako sólista vyhrál mnoho mezinárodních soutěží mj. ARD či soutěž Pražského Jara, kde je v současnosti předsedou stále soutěžní poroty. Celý život se věnoval sólové spolupráci s nejprestižnějšími uměleckými tělesy u nás i v zahraničí nebo komorní umělecké dráze na nejvyšší světové úrovni. Strýc Lucie – Libor Kaňka je členem Kvarteta Martinů, které je dlouhodobou stálicí na nebi české komorní interpretace.

Ctěnický hudební festival vážné hudby se koná v areálu nádvoří Ctěnického zámku. Pořádaný je z popudu organizátora a hudebního publicisty Roberta Rytiny ve spolupráci městských částí Prahy Čakovice, Kbely, Vinoř, obce Přezletice a Muzea Hlavního města Prahy.

baroko2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...