V Česku koncertovala část souboru Eťud Tais z města Alčevsk

V Česku koncertovala část souboru Eťud Tais z města Alčevsk

Tisk

Efud tais perexČeskou republiku navštívila část dětského pěveckého souboru Eťud-Tais (založeného v roce 1994) z města Alčevsk, které se nachází na východní Ukrajině, v Luhanské oblasti na Donbasu. Uskutečnila zde koncerty.

 


V souboru zpívají děti od tří do šesti let, Českou republiku navštívily dívky ze starší skupiny - ve věku 13 - 14 let souboru - Molodo Zeleno (Alina Povolockaja, Lejla Abudan, Violetta Vatanina, Sofia Potapova), vedoucí souboru Larisa Suchomlin a ředitelka Centra Taťjana Grabovič.

Efud tais 2

vysoupení v Potštátě

Praha i Potštát na Moravě
Dívky zpívaly popové, lidové folklorní i protiválečné písně. Do České republiky přijely díky iniciativě Jaromíra Vaška, který do oblastí pravidelně jezdí a snaží se místním v nelehké situaci všemožně pomáhat. Zpívaly v Potštátě na Moravě, kde jim na oplátku zazpívaly děti z tamní základní umělecké školy, či v Praze, kde si prohlédly různé památky a díky poslankyni Marii Pěnčíkové navštívily Poslaneckou sněmovnu.

Efud tais 1

V Potštátě

Chceme se radovat ze života...
"Chceme mír, děti jsou z toho všeho unavené, chtějí prostě žít a radovat se ze života. Náš kolektiv je hudební, a myslím si, že přes kulturu a umění je možné stavět můstky pro debaty, přátelství a komunikaci. Když se sportovci potkávají na olympijských hrách nebo sportovních utkáních, hudebníci mohou komunikovat a setkávat se na hudebních festivalech a koncertech," uvedla vedoucího souboru Larisa Larisa Suchomlin v rozhovoru pro Haló noviny.

Efud tais 3

V Praze na Vyšehradě

Foto: archiv Jaromíra Vaška


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Anglická autorka detektivek představuje Odvrácenou stranu

Odvracena strana 200Knižní léto se nese ve znamení objevování nového, netuctových detektivních příběhů s nečekanými zvraty i odpočinkovějšího materiálu. Přesně tyto atributy splňuje nová knížka Belindy Bauerové s příznačným názvem <...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...