Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

Tisk

tero200Co tak napsat v recenzi na knihu, která se věnuje situaci po útoku 11. září 2001? Co napsal jeden z nejlepších komiksových tvůrců Frank Miller? No nebude to lehké.

 


Z knihy je cítit deprese z teroristických útoků. Autor se ze svých pocitů naprosto vymaloval. Moc textů tam není. Půlka stránek jsou pouze malby beze slov, občas jenom s citoslovci.

Pro mě to je první zkušenost s Frankem Millerem v knižním vydání. Frank Miller začal svojí slavnou cestu na komiksech v Marvel Comics, kdy začal už v roce 1979 kreslit své první komiksy, u kterých byl tvůrcem. Začal Daredevilem, pokračoval dalšími komiksy a jeho prvním titulem, který tvořil jako hlavní tvůrce, byl v roce 1983 Ronin (high-tech samuraj).

Je známý jako autor kultovní minisérie 1986 Batman: Návrat temného rytíře. V Česku se začal vydávat v roce 2008, kdy čeští čtenáři objevili komiks Sin City. V Americe byl komiks před filmem. Čeští fanoušci malovaných obrázku s texty objevili komiksy Franka Millera až tři roky po filmu.

tero


Teď znova k recenzovanému titulu. Komiksová kniha je dostatečně velká na to, abyste se pokochali malbami bez textů a dozvěděli se dostatečné informace o příběhu. Většinu časů zaberou bitky mezi postavami. Všichni jsou naštvaní a jejich zdeptané a agresivní výrazy jsou dostatečně vidět.

Pár stránek je tvořeno záměrně jenom rámečky. Nechci ale vůbec spoilerovat v příběhu, proč jsou použity prázdné rámečky, si budete muset přečíst sami.

Celá kniha nese autorův záměr a ihned je na obalu vidět, kdo ji sepsal a namaloval. Není to vůbec komiks pro děti, spíše pro dospělé. Pro ty, co mají rádi Franka Millera, knihu velmi doporučuji. Hodí se i pro ty čtenáře, kteří si chtějí vzpomenout na teroristický útok roku 2001 a reakci na něj.

Pro ty, kteří si chtějí počíst komiks bez deprese a vadí jim stránky bez textů, tak to moc pro ně není. Proto tomuto komiksu dávám pouze 70 %. S tím, že pro fanoušky amerického tvůrce Franka Millera je to povinnost a ti si automaticky k mému hodnocení přidají celých 30 %.

tero8

 

Scénář a kresba: Frank Miller
Překlad: Hana Studeničová
Počet stran: 120 širokoúhlých plnobarevných
Vazba: vázaná knižní s matným potahem a parciálním lakem
Rozměry: šířka: 304 mm
výška: 239 mm
šířka hřbetu: 15 mm
Věkové doporučení: 14+
Vydalo:Comics Centrum

Hodnocení: 70 %

www.comicscentrum.cz/9788086839936-teror-ve-jmenu-viry.html#podrobnosti


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Láďa Zibura v Arménii, v Gruzii… a taky trochu v lihu

zibura perex

Ladislav Zibura alias „Princ Ládík“ není autor, jehož bychom si museli dlouze představovat. Ale kdyby přece - je to sympatický mladý kluk, který rád chodí pěšky po cizích zemích a pak o tom s hu...


Literatura

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...