Julia Childová - Umění francouzské kuchyně
Banner
Chyba
  • Chyba při nahrávání RSS.

Julia Childová - Umění francouzské kuchyně

Email Tisk

umen 200Podtitulem této knihy je „Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně“.

 

Mě tedy zaujalo, že Julia Childová za druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu. Od někoho jejího kalibru bych nečekala kuchařku. A to ještě tak profesionální, podrobnou a objemnou. Ale Cejlon jí byl evidentně osudným, protože zde poznala svého budoucího manžela a odstěhovala se s ním do Paříže. A zde začíná její vášeň k francouzské kuchyni. Poté, co vystudovala věhlasnou kuchařskou školu a učila se u mnoha mistrů tohoto oboru, založila si se svými dvěma přítelkyněmi vlastní kuchařskou školu „U tří gurmánek“. O deset let později už společnými silami vydaly kuchařskou knihu „Umění francouzské kuchyně“. Ta se zanedlouho stala úplným trhákem ve Spojených státech. Z Childové se stala hvězda světového kalibru, měla například svůj televizní pořad „Francouzský šéfkuchař“. Childová byla oceněna mnoha cenami a dostala i státní vyznamenání. Byla to jedna z nejpřednějších představitelek kulinářského umění. V roce 2004 zemřela.

umen 1


To, co já držím v ruce, je výroční čtyřicáté vydání této věhlasné kuchařské knihy. A to už je opravdu co říct. Nedivím se, že je stále žádaná a opakovaně vydávaná. Je to jednoduše úžasné dílo. Ucelené, nabité informacemi a opravdu komplexní. Čtenář, který chce vědět o francouzské kuchyni všechno, to tu najde…

Tato příručka obsahuje celkem pět set dvacet čtyři receptů, které sama Childová osobně prověřila. Ale v této knize nejde jen o recepty. Obsahuje mnoho návodů, základních i pokročilejších, na to, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat maso, zeleninu aj., jak jídlo kombinovat s přílohami, vínem a nápoji všeobecně.

Obrázky nečekejte… v Bibli jich také moc není :)

Nakladatelství Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Hodnocení: 100 %

http://www.jota.cz/pripravujeme-02/umeni-francouzske-kuchyne/


 




Hledáme do týmu...

Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Čtěte také...

Procházka lesem? Anebo červivou minulostí?

houbarka perexTak schválně. Co se vám jako první vybaví, když se řekne „houbaření“? Mohly by to být třeba ranní procházky po lese, zablácené pohorky, hříbek ukrytý v roztomilém chomáčku mechu ne...


Literatura

Jiří Markvart: Pražská buzna. Víte, jak spolehlivě poznáte teplouše? Čte cosmopolitan a občas ho i pije.

buzna perexK Pražské buzně jsem se dostala úplně náhodou, a to nejen proto, že jsem hetero. Stojím si takhle v knihkupectví, vybírám knížku pro otce k narozeninám a mimoděk mi padne zrak na dílo s tímto prazvláštním názvem. Ze zvědavosti jsem ho otevřela ...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Ztracenou čest Kateřiny Blumové, hru o médiích a teroristech

heinrich perexAktuální novinka Švandova divadla na Smíchově si posvítí na média a teroristy, jak je už v 70. letech minulého století popsal německý velikán Heinrich Böll. Inscenaci Ztracená čest Kateřiny Blumové do komorního Studia připravuje režis...

Film

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

...