Jídlo jako životní styl III aneb naučte se správně jíst

Jídlo jako životní styl III aneb naučte se správně jíst

Tisk

jidl 200Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček už spolu napsali čtyři úspěšné knihy. Tato je pátá a stále ještě je o čem psát. Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu věnovanou zdravému životnímu stylu, jsou věci, které se budou opakovat stále dokola. Dokud je lidé nepochopí a nevezmou je za své, jako samozřejmost.

 

V této knize jsou tyto zásady shrnuty do padesáti otázek a odpovědí, jak si užít jídlo, což je příjemné pro čtenáře. Nemusí projíždět dlouhé odstavce toho, co by nutně číst nemusel, ale jednoduše si vyhledá příslušný problém, který ho zajímá. Já bych však doporučila přečíst všechny. Jsou to informace, které se nikdy nepřejí. Ano, spoustu věcí už jsme mnohokrát slyšeli a četli, ale zde je to podáno věcnou, nikterak zdlouhavou formou, a jsou to důležité prvky zdravého životního stylu.
Vzhledem k tomu, že je otázek padesát, tak je tam opravdu prostor pro podrobné probrání jednotlivých živin, způsobu, jakým bychom měli jíst, co bychom měli jíst a jak to upravovat. Autoři se vyjadřují k oblíbeným potravinám a úpravám. Navrhují zdravější alternativy apod.

jidl 1


Následují jednotlivé recepty rozdělené do kapitol – Snídaně, Svačiny, Obědy, Večeře, Saláty, Dezerty a Párty. Jako jediná kniha na trhu mají u všech sedmdesáti receptů spočítané všechny nutriční hodnoty, a to nejen základní, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, ale i obsah nasycených tuků, jednoduchých cukrů, vlákniny a sodíku.
Recepty nejsou určeny k redukci váhy, ale pro každého, kdo chce zdravě jíst a vyváženě se stravovat. Autoři upozorňují, že recepty nejsou velikostí porce určeny pro lidi, kteří mají denně vysokou fyzickou zátěž. Nicméně pokud si gramově a surovinově přidají, mohou jídla samozřejmě zařadit do svého zdravého jídelníčku.
Petra Lamschová má docela vtipný závěr, kde odtajňuje, jak zábavná práce s Petrem Havlíčkem byla. Ona, jako ta, kdo recepty vymýšlel, si nejspíš musela mnohokrát obhájit i kapku oleje v zálivce na salát, aby byla chutnější. Evidentně se jí to podařilo, protože recepty nepůsobí nijak asketicky, ale naopak rafinovaně, chutně a lahodně. Nechybí zde ani takové klasiky, jako je makový závin, cheesecake, míchaná vajíčka nebo domácí hranolky.

Vydala Mladá fronta
Rok vydání: 2014

Hodnocení: 80 %

http://www.kniha.cz/jidlo-jako-zivotni-styl-iii/d-301199/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Věčný polštář z trávy Antonína Límana

vecny polstar z travy limanKdyby můj otec i matka
byli lučními kvítky,
mohli by se mnou sdílet
polštář z trávy,
až budu na cestách.
(Manjóšú 4325, XX)

 

 

...

Literatura

Některé ženy zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.

kdo miluje nejvic 200Podtitulek knížky „Kdo miluje nejvíc“ britské spisovatelky Tess Stimson určitě vzbudí zvědavost a přiměje čtenářku, ale i některého čtenáře, aby knížku otevřeli a začetli se do ní.

...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...