Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Tisk

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spoutaný trávou“, jež potěší v neděli 26. září v Praze na Vyšehradě děti i dospělé.

 

 

Originální představení přiveze brněnské Divadlo Líšeň, jež s oblibou experimentuje s loutkami či maskami a využívá neobvyklé výtvarné prostředky. Odehraje ji v půvabném renesančním prostoru vyšehradského Starého purkrabství od 15 hodin. Hra je určena pro děti od 5 let, ale zaujme i dospělé bez dětí. Vstupenky je možné zakoupit v síti Colosseum Ticket za jednotnou cenu 90 Kč.

Příběh hry vychází ze sbírek Oceán v kapce rosy (Henri Brunel) a Zenový kompas (Seung Sahn). Vyprávění o setkání mnicha, císaře, generála a slona se s humorem dotýká tématu úcty k životu i obecněji jeho smyslu. Inscenace je výtvarně originální, unikátní souběžným použitím nepopisných loutek z kovového drátu a stínohry před i za papírovým paravanem, přírodních materiálů i barevného plastu. Hru doprovází vypravěč a hudebník na basoneto a další originální zvukové nástroje.

Divadlo Líšeň získalo během své více než dvacetileté existence renomé doma i v zahraničí. Pracuje s originálními výtvarnými prostředky, používá netradiční loutky a objekty, kombinuje loutkové divadlo s činohrou, hraje s loutkami také pro dospělé. Spoutaný trávou je už druhou hrou na repertoáru divadla, používající prostředky stínového divadla. Starší stínohra Sávitrí byla oceněna na řadě mezinárodních festivalů.

Spoutany travou1

Divadlo Líšeň: Spoutaný trávou
26. září v 15.00
Vyšehrad, Staré purkrabství
Scénář, režie, scéna, hudba: Pavla Dombrovská a Luděk Vémola
Loutky: Zdenka Klanicová

Zdroj foto: Irena Mostková

Více informací:
https://www.divadlolisen.cz/repertoar/spoutany-travou/,
www.divadlolisen.cz
https://www.facebook.com/divadlolisen


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Literatura

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

ella 200Kuchařka, která působí tak svěžím dojmem, jak jen to je možné. A to nejen svými recepty, ale i mimořádně bílou, pastelovou, čistou a vzdušnou vizáží. Nakladatelství Dobrovský by si zasloužilo za tuto kuchařku nějakou zvláštní cenu pro Nejčistší dojem z...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...