Horké vafle a ledové koupele

Horké vafle a ledové koupele

Tisk

horke vafle a ledove koupele200Nejlepší lék na životní zklamání? Vůně skořice a ticho hor. Pokud vás tato pokojná slova navnadila, pak vězte, že v září vyšla u nakladatelství Metafora kniha švédské autorky Karin Härjegard Horké vafle a ledové koupele, která vás hodí klidu.

 


Spisovatelka i duchovní v jednom

Karin Härjegard (* 1972) pracuje částečně jako duchovní ve Švédské církvi. Miluje horský svět, ráda lyžuje, vandruje po horách a koupe se v horských jezerech, což přenáší i do své tvorby. Začínala s historickými romány a napsala už sedm knih. Horké vafle a ledové koupele jsou první ze tří feel-good románů v sérii a ve Švédsku byl v roce 2022 oceněn jako „feel-good román roku.“ Snad se již brzy dočkáme zbývajících dvou.

Vzestupy a pády Heleny

Helena chystá večeři na oslavu narozenin svého muže, když vtom jí zavolá kolegyně ze školy a oznámí jí, že má s jejím manželem už dva roky vztah. Heleně se zhroutí celý svět, protože ji zradil ten, komu věřila ze všech nejvíc. Učiní zásadní rozhodnutí, odejde z města, opustí svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor v Härjedalenu. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází sama sebe, a když se posléze seznámí s mladou energickou dívkou Louise, které začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud. Nachází nový život jinde a jinak, než jak byla zvyklá, nachází milé přátele a přeskupuje celý svůj život k lepšímu.

Pohlazení ze Švédska

Byla jsem zvědavá na švédský styl feel-good knih v zase trochu jiném, skandinávském podání a mile mě překvapil popis přírody, uvědomování si sebe sama a svého života i prožívání a radost z nádherné přírody. Vypravování o novém začátku i o tom, že když se jedny dveře zavřou, otevře se jinde okno – jen si to musíme uvědomit jako ne něco nutně špatného, spíš jako možnost nového začátku.

Kniha nenabízí bezstarostnou romantiku, jak se třeba na první pohled může zdát, ale přináší osobní zpověď podváděné ženy, odvahu změnit status quo a naději na nové začátky. Přináší nepopsatelnou pohodu hygge okořeněnou nečekanými přátelstvími a dechberoucí přírodou.

Možná trochu připomene sérii Romantické útěky od Julie Caplinové, ale najdeme tam špetku jinakosti severského ducha autorky. To mi připadá velmi osvěžující a sympatické a dělá mi radost, že se asi v březnu dočkáme druhé knihy (předpokládaný název Léto, hory a svoboda) této autorky a že už pilně pracuje na další.

horke vafle a ledove koupele

Název: Horké vafle a ledové koupele
Autor: Karin Härjegard
Původní název: Kallbaderskan bland fjällen (2022)
Žánr: feel good román
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2023, paperback
Počet stran: 320
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.grada.cz/horke-vafle-a-ledove-koupele-13781/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Foltánková: Strašně ráda zkouším nové věci

Foltánková 3Pokud vás baví psaní a věnujete se literární tvorbě, je pravděpodobné, že znáte web Literární alchymie. Jeho autorkou je absolventka mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Kateřina Foltánková. Na webu u...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Trápí vás nějaké neduhy? Využijte Přírodní lékárny

prirodni lekarna 200V nakladatelství Anag vyšla kniha Přírodní lékárna obsahující 60 receptů z přírody pro zdraví. Jak titulka napovídá, najdete zde elixíry, sirupy, likéry, tinktury, masti a další léčivé přípravky.


Literatura

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

O snížené soudnosti (nejen herecké)

Be2Canrijen perexPřehlídku Be2Can zahájil a poté do běžné distribuční sítě vstoupil francouzský historický snímek Jeanne du Barry – Králova milenka. Pojednává s notnou dávkou dojemného sentimentu o poslední souložnici francouzského krále Ludvíka XV. Pano...