Loňský ročník kuchařské soutěže Masterchef vyhrál Martin Pecina. Díky tomu, že se živí jako typograf je jeho kuchařka potěchou pro oko a opravdu originálním počinem.
Jazyk, srdce, mozek, krev je netradiční kuchařkou, což se od Martina Peciny dalo také očekávat. Kniha zaujme větším formátem, pevnou vazbou i vnitřnostmi na obale a nezbývá se než těšit, co je vevnitř. První stránky mají růžovou barvu a představují obsah knihy, vysvětlují obtížnost a autor zde například vysvětluje, jak je to s časem, ale také solí, tukem nebo chuti umami. Dále vysvětluje míry a následuje část knihy nazvaná Základy. V ní se nacházejí recepty na vývary, glazé, zpracování vajec, různé koření, pečivo a podobně. Následují recepty na první a druhý chod.
Na první pohled jsem se bála, že recepty nebudou nic pro mě – i když o sobě Martin Pecina říká, že nepoužívá espumu a nenosí rondon, tak vypadaly jako klasičtí zástupci vysoké gastronomie. Tedy té, která je složitá a často na ni doma nemáte suroviny. Opak byl však pravdou a mě zaujala spousta pokrmů, a to ze základů například naložené ředkvičky, bylinkový olej nebo brioš. Určitě musím vyzkoušet Pecinovu variaci na zelňačku, uzené s šulánky, mákem a povidly, pokrm zahrnující „zemáky, cibulu, libeček a rybíz“, nastavovanou kaši s kroupami a majoránkou nebo sladký hlavní chod s pšenicí, mákem a medem.
U každého receptu jsou kromě surovin, postupu a celostránkové fotografie i krátké uvozující texty a myslím si, že rozhodně nejsou pro každého (tedy stejně jako celá kuchařka). Mně se však líbily, Martinův styl mi seděl, představovala jsem si ho, jak některé věci říká a často jsem se i zasmála. Navíc jsem také byla ráda za moravštinu. Například škvarky označuje jako moravské müsli a valašský popcorn a dodává toto: „Tradiční způsob přípravy škvarků sice probíhá na sporáku, ale mnohem pohodlnější a blbuvzdornější jest pečení v troubě. Z toho plyne sprosté ponaučení: jste-li blbí jako já, škvařte v troubě!“
Jazyk, srdce, mozek, krev je z hlediska typografie opravdu precizní práce. Jde vidět, že si s ní Martin Pecina opravdu vyhrál a jako bývalou studentku editorské práce mě kniha opravdu potěšila. A líbila se mi i z pohledu kuchařky a hospodyňky, protože přinesla zase něco jiného a určitě mě inspirovala.
Jazyk, srdce, mozek, krev
Autor: Martin Pecina
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 176
Hodnocení: 80 %
https://www.knizniklub.cz/knihy/647071-jazyk-srdce-mozek-krev.html
< Předchozí | Další > |
---|