Malá galerie v Muzeu Kroměřížska patří jídlu

Malá galerie v Muzeu Kroměřížska patří jídlu

Tisk

Zachran jidlo perexMalá galerie v Muzeu Kroměřížska se přeměnila v prostor, který vzdělává a baví. Zaplnila ji interaktivní Výstavní projekt Zachraň jídlo! Představuje, jak využít potraviny, jež mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Záštitu nad ním převzala statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová.

Celá galerie patří jídlu. Výstavní projekt Zachraň jídlo! otevírá celospolečenské téma plýtvání potravinami. „Návštěvníci se dozvědí, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak mnohdy neekologicky cestují a jak se tyto skutečnosti podepisují na podobě současného světa. Zjistí také více o potravinovém odpadu a o možnostech darování jídla nebo o tématu jeho recyklace. To vše hravou a zábavnou formou,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková.

Zachran jidlo 1

 Název výstavy: Výstavní projekt Zachraň jídlo!
 Vernisáž: 9. 6. 2022 v 16.30 hodin
 Doba trvání: do 13. 11. 2022
 Místo: Muzeum Kroměřížska, Malá galerie

Výstavní projekt Zachraň jídlo! připravila galerie Atrium na Žižkově ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo. Jeho autory jsou Ondřej Horák (Fuczik) a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. „Pro mě osobně má tento projekt velký význam, protože jsem dlouholetou propagátorkou zero waste životního stylu. Chtěla bych tak ocenit i edukativní nádech výstavy, která upozorňuje nejen na cestování jídla, ale také na to, kolik vody je třeba na jeho výrobu. Zároveň učí, jak plýtvání jídlem omezit,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová.

Až 53 % potravinového odpadu v Evropské unii mají na svědomí domácnosti. Přitom by to tak vůbec nemuselo být. „Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zeleninu můžeme jíst, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Plýtváním vytváříme veliké a zbytečné ztráty. Pokud chceme planetě i sobě pomoci, musíme začít u sebe,“ připomněla kurátorka.

Zachran Jidlo 2

Fakta jsou na výstavě podávána interaktivní formou, návštěvníci do ní zasahují, doplňují ji a obohacují její poselství o vlastní zkušenosti. „Například máme tady autíčka vyrobená z potravin a jejich obalů, která mají určena různé dráhy. Po nich je mohou lidé pouštět, takže hned vidí, kolik toho procestují mléčné výrobky, pečivo nebo ryby a co to znamená pro životní prostředí,“ dodal kurátor výstavy Michal Jemelka.

Výstavní projekt doplňuje i atraktivní edukační program. „Věříme, že jej školy budou hojně navštěvovat. Zábavně děti seznamuje s tím, proč je důležité přemýšlet o jídle, surovinách a celé naší planetě, učí je tak zodpovědnosti. Žáci si uvědomí, že zdroje jsou také u nás, nemusí se vše dovážet,“ poznamenala lektorka Kateřina Mozgová, která program připravila spolu s kolegyní Ludmilou Žákovskou. „Na děti čeká interaktivní pracovní list, z vybraných potravin si vytvoří vlastní recepty, naučí se, jak v konkrétních receptech využít potraviny, které by se už jinak vyhodily, budou pracovat s grafy a fakty, zamyslí se nad tím, čím se plýtvá v jejich rodině a jak je možné to změnit,“ doplnila lektorka.

Zachran jidlo 3

V rámci doprovodného programu se uskuteční přednáška organizace Zachraň jídlo, která již od roku 2013 přináší ověřená data o plýtvání a navrhuje konkrétní opatření, která vedou k odpovědnému nakládání s jídlem.

Výstavní projekt Zachraň jídlo! potrvá do neděle 13. 11. 2022.

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jakub Urban se po letech vrací na parník Tyrš a slibuje návrat do zlatých časů taneční muziky

Urban perexUž v sobotu 4. července znovu vypluje parník Tyrš, tentokrát bude jeho kapitánem DJ Jakub Urban. Vystudovaný právník a pravidelný florbalista je hlasem radia City a tuzemské diskotéky brázdí už osm let.  Jelikož se netají velkým žánrovým rozptyle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

David Frej: Kompas dokonalého zdraví

kompas zdravíCo naše tělo nabíjí a jak se lze dostat k dokonalému zdraví? David Frej se tomuto tématu věnuje dlouhodobě a toto je další z jeho série knih, která se zabývá hledáním ideálního fungování a živení lidského těla. Tentokrát ...


Literatura

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?
...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...