Změňte svůj život na základě teorie Kaizen

Změňte svůj život na základě teorie Kaizen

Tisk

kaizen 200Kaizen jsem znala z mé bakalářské práce, byla to jedna z japonských metod, které Japonci dokážou bez problémů zařadit do běžného života. Kniha mě proto zaujala a těšila jsem se, až se o kaizenu dozvím více.

 

 

 

Kaizen (japonské slovo pro „neustálé zlepšování“) je teorie, že nepřetržité provádění malých, dosažitelných změn může vést k významným dlouhodobým zlepšením. Provést změnu může být těžké, ovšem pomocí metody kaizen si každý úkol rozložíte na malé dílčí úkoly a díky tomu dosáhnete stabilního a trvalého pokroku.

Kniha malého praktického formátu s decentní a velmi půvabnou obálkou s růžovými kvítečky v bílé váze v úvodu představuje kaizen a autorčin postoj k němu. Vede také čtenáře, jak mají začít, co si mají ujasnit a jak mají postupovat.

Poté se kapitoly zaměřují na tyto jednotlivé okruhy života: zdraví, práce, peníze, domov, vztahy, návyky a výzvy. Poslední kapitola se zabývá překážkami na cestě, následuje závěr, informace o autorce, poděkování, citace a fotografie.

Díky rozdělení kapitol se každý může zaměřit jen na jednu část a najít si tak to podstatné přímo pro něj. Texty jsou psány velmi prakticky, spíše než na teorii a nějaké dlouhé texty se autorka soustředí na konkrétní kroky. Například kapitola práce se věnuje příjemnému pracovnímu prostředí, dojíždění do práce, přestávkám, zpříjemnění dne, e-mailové etiketě i péči o sebe. Konkrétně doporučuje dostatek světla, uklidit zbytečné věci, obklopit se hezkými věcmi a květinami.

Já jsem ocenila kapitolu zaměřenou na osoby samostatně výdělečně činné s těmito radami:

  • Uvědomte si, kdy se vám pracuje nejlépe
  • Změňte prostředí
  • Stanovte si dobu věnovanou prokrastinaci
  • Smiřte se s tím, že máte špatné dny
  • Vytvořte si podpůrnou síť (str. 144)

Od knihy jsem neměla příliš velká očekávání, protože jsem většinou k podobným titulům a radám v nich skeptická. Nakonec mě však velmi zaujala, byla opravdu dobře napsána a já ji přečetla celou naráz a dozvěděla se spoustu zajímavostí.

Neříkám, že se od teď budu úplně vším řídit nebo že podle ní „překopu“ své zvyky, ale minimálně mě vedla k zamyšlení. Velmi mě překvapilo a potěšilo, že spoustu popsaných věcí dělám přirozeně a namotivovalo mě to k nainstalování a dennímu používání aplikace na nauku jazyků a přemýšlím také nad zlepšením mého pitného režimu. Nechte se inspirovat ke změně i vy!

Sarah Harvey žila v Tokiu, kde pracovala jako nezávislá literární agentka a konzultantka ve vydavatelství. Během pobytu, který jí změnil život, si zamilovala japonskou kulturu a seznámila se s metodou kaizen. Nyní Sarah žije v Londýně, kde pracuje pro literární agenturu a vytrvale hledá nejchutnější tradiční japonské tonkocu rámen.

kaizen

Kaizen
Japonská metoda postupné změny návyků
Autor: Sarah Harvey
Překlad: Kateřina Orlová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 88 %

https://www.anag.cz/kaizen-japonska-metoda-postupne-zmeny-navyku/pA91.5878/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jste pořád unavení? Na vině může být stres

vse o adrenalni unave 200Nakladatelství Anag vydalo knihu Vše o adrenální únavě, která je v dnešní době velmi aktuální a zajisté pomůže mnohým z nás. Jejím podtitulem je Oživte svou energii, posilte imunitu, zlepšete koncentraci a žijte šťast...


Literatura

Strhující závěr oblíbené dystopické trilogie o smrtkách

zvon perexPo potopení plovoucího města Trvalka a zmizení Citry a Rowana stačilo několik let, aby se celý svět od základů změnil. Smrtka Goddard se stal vrchním sekáčem ve StředoMerice a tím jeho plány rozhodně nekončí. Chce, aby svět ovládli smrtky nového ...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života