Pusťte se do jedinečných projektů na vaší zahradě

Pusťte se do jedinečných projektů na vaší zahradě

Tisk

zkuste to doma sami zahradaV nakladatelství Kazda vyšla další kniha ze série Zkuste to doma sami. Je zaměřená na zahradu a balkon a obsahuje 111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu.

 

 

Jedná se už o další knihu (po Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii a Zkuste to doma sami kuchyně a Péče o tělo a vlasy), kterou má na starosti kolektiv autorů z německého webového portálu Smarticular.net. Ten je zaměřený na jednoduchý, a především udržitelný život. Jejich cílem je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi.

Kniha začíná úvodem, kde jsou informace o samotné knize a také vysvětleno, proč zahradničit v souladu s přírodou nebo jak funguje permakultura. Následují kapitoly: Méně trávníku, více zahrady, Jak oživit půdu, Ekologická výsadba, Jak rostliny přirozeně posílit, Jak rostliny přirozeně chránit, Užiteční živočichové v zahradě, Zahrada na balkoně a na terase, Způsoby zpracování a recepty a Vzhůru do práce! V závěru nechybí rejstřík.

Titul Zkuste to doma sami – zahrada a balkon se ke mně dostal zrovna v době, kdy jsme přemýšleli, co na našem záhonu vysadit a pracovali jsme také na našich zeleninových truhlíkách na balkoně. Takže v tu pravou chvíli. Původně jsem si knihu chtěla číst po večerech, každý den několik tipů a nápadů, ale nakonec jsem si ji s velkým zájmem přečetla celou na jeden zátah. Navíc jsem nevěděla, co z ní aplikovat dříve, až ze mě manželovi vstávaly vlasy na hlavě.

Zaujal mě například tip, jak udělat z trávníku záhony a myslím, že příští rok zkusíme postavit vyvýšený záhon z palet. Nesmíme přitom zapomenout umístit dolů pletivo proti hrabošům, které v zahradě bohužel máme. Nadchly mě také informace o sousedních plodinách a do související tabulky mám v plánu často nahlížet. Příští rok bych ráda zasela cibuli prorůstavou (poschoďovou) a láká mě si vyrobit také vlastní výsevové pásky. Největším objevem z knihy je pro mě však bokashi kompostér, který umožňuje fermentovat organický odpad z domácnosti. Návod je velmi názorný, takže podle něj doma výrobu zvládneme.

Knihu doporučuji všem nadšeným zahradníkům, protože si v ní mohou najít spoustu rad a doporučení. Já ji budu střežit jako oko v hlavě a svou praktičností ji řadím k nejlepším z doposud vydaných knih Zkuste to doma sami.

zkuste to doma sami zahrada 200


Zkuste to doma sami – zahrada a balkon
111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu
Autor: kolektiv, Smarticular
Překlad: Monika Řezníčková
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži Inspirujte se projekty a nápady nejen pro přírodní biozahradu

https://www.knihykazda.cz/zkuste-to-doma-sami-zahrada-a-balkon/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Cocotte Minute: Baví mě, jaký mají Pio texty, a jak pracují s češtinou

cocotte-pio-700x420Cocotte Minute zanedlouho vyjedou na své další turné. Tentokrát sebou na něj vezmou hiphopery Pio Squad a slovenské BijouTerrier. O turné, dětech i kariéře jsme si povídali s Martinem Zellerem a Czendou....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Potrapte si mozkové závity díky nápaditým hádankám

ranni spek 200V nakladatelství Radioservis vyšla kniha Dalibora Gondíka Ranní špek 100+1 hádanka na cesty, na chatu, na nervy, pro radost vycházející z části pořadu Ranní Dvojka na Rozhlase.

 

...

Literatura

Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

tero200Co tak napsat v recenzi na knihu, která se věnuje situaci po útoku 11. září 2001? Co napsal jeden z nejlepších komiksových tvůrců Frank Miller? No nebude to lehké.

...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...