Young adult se čte čím dál víc. Posouvá se i věková hranice

Young adult se čte čím dál víc. Posouvá se i věková hranice

Tisk

ya 200Čtení knih je nejen forma rozvíjení osobnosti, ale i jistý trend. Paradoxně se lidé během kovidu čím dál častěji začali uchylovat ke knihám. Co se stalo největším fenoménem v literatuře pro mladé dospělé čtenáře? Jací spisovatelé a hrdinové jsou nejvíce v popředí?

 

 

To, že kniha podporuje fantazii a rozvíjí osobnost, což se o filmovém ztvárnění mnohdy říci nedá, všichni víme. Ovšem najít si čas na čtení v dnešní uspěchané době, to už není taková samozřejmost. Přitom čtení může zvyšovat sebevědomí, pomáhat rozvíjet komunikační dovednosti, zlepšovat gramatiku, být sexy a hlavně obohacovat duši.

Největší skupinou pro rozvoj člověka mnohdy nebývá mezi těmi nejmenšími, ale právě mezi mladými dospělými. Americká knihovnická organizace definuje čtenáře literatury „young adult“ jako náctileté a mladé mezi 12-18 lety. Z výzkumů pořádaných mezi čtenáři však vyplynulo, že knihy vycházející pod tímto štítkem čtou mladí lidé až do věku 30 let. Důvod? Nejen její čtenáři rostou, ale stárnou i její autoři. Obě tyhle skupiny se posouvají – autoři často k dospělejší tvorbě. A čtenáři s nimi. V posledních letech se tak young adult tvorba více segmentuje – najdeme v ní knihy pro mladší čtenáře i pro ty starší. Ti navíc často zůstávají příběhům pro young adults věrní, i když už by jim fakticky měli odrůst. Zkrátka proto, že mají tenhle „žánr“ rádi.

Oblíbenost těchto knih je mnohdy jednoznačná. Většina young adult příběhů má v sobě zakomponovanou silnou romantickou linku a obzvlášť pokud se nejedná o první lásku a problémy spojené s pubertou, můžou se ho klidně vychutnat i starší čtenáři.

ya 1

Český trend LGBTQ+ témata

Aktuálně jsou v Čechách hodně trendy LGBTQ+ témata. Tento trend je viditelný i u seriálů a filmů pro teenagery. V oblibě nechybí ani témata psychického zdraví, vztahy a jejich případná toxicita. U young adult fantasy taky najdeme určité fenomény, trendy – mezi nimi jsou víly a aktuálně se na výsluní dostávají i upíři. Co se týče knižních hrdinů, silné zastoupení mají ženy, které řeší svoji identitu, hledají samy sebe či vztahy. U fantasy literatury mají tyto hrdinky mnohdy nějaké zvláštní až nadpřirozené schopnosti.

Zavedení autoři

Mezi nejprodávanější autory tohoto žánru patří bezesporu Sarah J. Maasová (Dvůr trnů a růží), Leigh Bardugo (Griša), Holly Blacková (Krutý princ) nebo Ruta Sepetys (Mlčící fontány, Musím tě zradit).

Bitka o Srdcerváče

Hitem posledních měsíců je komiks Srdcerváči od Alice Osemanová. Byl oblíbený sice již v minulosti, je v něm LGBTQ+ tématika, ale právě i mentální zdraví a zpracovává tak téma poruchy příjmu potravy, šikanu či jiné, ale po úspěchu seriálu na Netflixu, se prodeje těchto knih doslova „urvaly“.

Aktuálně vypadá novodobý trend upírů. V České republice se poměrně dobře rozvíjí mikrotrend fantasy knih se základem ve slovanské mytologii. A pak tu samozřejmě stále jsou a budou „moderní“ témata, jelikož autoři poměrně rychle reaguje na aktuální dění, na to co hýbe mladými lidmi. Tudíž do budoucna to může být i větší důraz na další menšiny, lidská práva, ale třeba i témata spojená s klimatickou krizí apod. V „koláči“ prodejnosti knih je zastoupení young adult zhruba na 12 % tržeb.

Díky těmto faktům má na knižním trhu ojedinělé místo festival HumbookFest, který je největší akcí tohoto typu ve střední Evropě. Jeho popularita je tak velká, že přestože by v roce 2020 HumbookFest díky restrikcím pouze jako online akcí, byl o něj nevídaný zájem. V roce 2021 se sice covid na návštěvnosti podepsal, 2022 se co do zájmu o vstupenky, vracíme do předcovidových dob. Což i vzhledem k aktuální ekonomické situaci je velký úspěch.

ya2

HumbookFest láká nejen knižní nadšence

V sobotu 26. listopadu 2022 se v pražském O2 universu uskuteční již 7. ročník HumbookFestu. Od 10 do 19 hodin budou moci účastníci navštívit workshopy, přednášky i besedy vše v tématice young adult žánru. Mohou se také zúčastnit cosplay přehlídky v kostýmu některé ze svých oblíbených knižních i neknižních postav.

Tento knižní festival je ve střední Evropě zcela unikátní rozsahem i velikostí a letos jej navštíví hned dvě zahraniční autorky – Margaret Rogerson (Kouzla rodu Thornů, Magie havranů) a Samantha Shannon (Kostičas, Když spadne maska). Mimo tyto slavné spisovatelky ale přijedou i čeští autoři, například Nofreeusernames, Pavel Bareš, Kateřina Šardická nebo youtuber Radek Starý neboli sterakdary, nebude chybět ani spousta nováčků na poli YA, kteří na HumbookFestu představí svoje debuty.

ya4

Ale HumbookFest není jen o knihách, je taky o cosplay a dalších fenoménech – besedovat se tak bude třeba o Dračím doupěti a různých dalších hrách na hrdiny, o tvorbě podcastů budou s dalšími tvůrkyněmi debatovat výherkyně soutěže o nejoblíbenější podcast roku Lucka a Bára z Opravdových zločinů a o tom, jak pojímat zábavně méně „sexy“ témata jako třeba národní obrození se pobaví Markéta Lukášková a Karolína Zoe Meixnerová. A samozřejmě nezapomínáme ani na témata týkající se bookstagramu a TikToku nebo právě na ta závažnější týkající se duševního zdraví a podobně.

ya 4

Vstupenky pro vozíčkáře s platným průkazem ZTP/P a jejich doprovod jsou v prodeji přes oddělení péče o zákazníky. Kontaktujte nás pomocí tohoto odkazu, přikládejte prosím naskenový průkaz ZTP/P. Pořadatelem akce je Albatros Media a.s. 5. května 1746/22, 140 00, Praha 4, Česká republika.

Zdroj foto: Albatros Media, Anna Musilová

Více o HumbookFestu najdete na www.humbook.cz a na sociálních sítích Humbooku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rovné šance po všech stránkách

Katerina Bursíkova Jacques perexKateřina Bursíková Jacques v současné době řídí coworkingové centrum Sněmovní 7, kde jsou pořádány různé akce včetně kulturních. Je členkou Liberální ekologické strany a zároveň kand...


Literatura

Poslání knižních detektivů

zlodeji-knih200Kniha, kterou dneska představujeme, je tak trochu kombinace Zlodějky knih a filmu Památkáři (The monuments men) s Georgem Clooneym. Se Zlodějkou knih nejde jen o téměř stejný název, ale o lásku ke knihám, s Památkáři zase paralela v zachra...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

autokino 200Chybí vám filmové zážitky na opravdovém velkém plátně s kvalitním zvukem? Právě v těchto dnech otevírá své brány AutoKino LEDÁRNY, situované do prostoru bývalých ledáren v pražském Braníku. Prostor v těsném sousedství řeky Vltavy tak nově ožije...