Recenze na audioknihu Pražská zima

Recenze na audioknihu Pražská zima

Tisk

prazska zima 200Madeleine Albrightová je velmi zajímavá osobnost s českými kořeny, která nás může v lecčems inspirovat a v lecčems zneklidňovat. Byla jsem proto velmi zvědavá na její knihu. Ale shodou okolností se mi dříve dostala do rukou zkrácená audiokniha. Cestovala se mnou do španělské Valencie, kde jsem ji po večerech poslouchala. Promlouval ke mně hlas Dany Syslové (Madeleine) coby vypravěčky, vyprávějící o nelehkých letech předválečného, válečného a poválečného Československa (od roku 1937 až do roku 1948), které prožívala. Známé věci podává z jiného úhlu, dozvídáme se informace, o kterých jsme toho zase tolik nevěděli, v souvislostech, o kterých jsme nemuseli vědět vůbec. Vypráví o známých lidech i o své rodině, ale nejdůležitější je zde historie. Madeleine Albrightová není historička, psycholožka, socioložka ani novinářka, je skutečná politička. Proto se na politické dění dívá ze své zkušenosti, ačkoliv popisovaná léta prožila jako malá holčička, které tehdy různé souvislosti unikaly.

Ačkoliv mám Danu Syslovou jako herečku ráda, tentokrát mě trochu při poslechu rušil její způsob četby tohoto příběhu. Měla jsem dojem, že několik hodin hutného textu nepříliš povzbudivých úseků dějin jí sedí míň než třeba pohádky, ale možná mi prostě jenom nesedla. Když jsem přemýšlela o tom, koho bych chtěla slyšet místo ní, nikdo mě nenapadl. Jedině samotná Madeleine Albrightová. Její autentický hlas by tomuto vyprávění dodal tu správnou šťávu. Jinak je asi lepší přečíst si knihu o samotě a představovat si události ve své fantazii bez rušivých momentů. Naštěstí nejsem sama, koho něco podobného napadlo. Audioknihu doplňuje nahrávka Madeleine Albrightové, pořízené na besedě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Posluchač se tak může dozvědět další údaje z jejího osobního života.

Příběh je poutavý a stojí za to si jej přečíst či poslechnout. Kdo má rád zkrácené verze knih, nebo nemá čas na čtení, zato stráví spoustu času na cestách, tomu může být audiokniha příjemným společníkem. Pokud ale rádi čtete a máte čas, možná vás více potěší kniha, už proto, že je úplná. Rozhodně je však dobře, že existuje další příspěvek k onomu úseku našich nelehkých dějin. Rozhodně je nám i dnes zapotřebí nadhled a odvaha.

prazska zima

Název/ název v originále: Pražská zima/Prague Winter
Autor: Madeleine Albrightová
Překlad: Tomáš Vrba
Rozhlasová úprava: Lenka Svobodová
Interpret: Dana Syslová
Délka: 4 hodiny 47 minut
Kategorie: audiokniha
Typ: desetidílná četba z knihy, vydané v roce 2012
Vydavatel: Radioservis, a. s., 2013

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak zvířátka naučila Matýska hezky mluvit

Logopedicka pohadka 200S logopedickými pohádkami se v poslední době jakoby roztrhl pytel. Ale nedivme se, že se různí autoři snaží vyplnit díru na trhu. Dětí s poruchami řeči valem přibývá. Odborníci se snaží najít jak objektivní důvody tohoto f...


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...