Nenechte si ujít sedmý díl skvělé série PAX pro (nejen) mladé čtenáře

Nenechte si ujít sedmý díl skvělé série PAX pro (nejen) mladé čtenáře

Tisk

pax dech smrti200Nebojte se čarodějnic. Hlavně ne těch, které máte v sobě.

 

 

 

Ačkoliv se blíží Štědrý den, atmosféra v Mariefredu není vánoční ani trochu – z města se stalo nebezpečné místo. Šíří se zvěsti o zabijáckých psech a strašidlech, ale hlavně stále víc a víc obyvatel trápí nemoc s podivnými příznaky. Probudila snad černá čarodějnice nějakého tvora, který ji roznáší? Je jím obávaný Moroděj? Choroba se nevyhne ani pěstounské rodině, ve které žijí Alrik s Viggem. Vyhrají krkavčí bratři závod s časem a najdou dostatečně rychle způsob, jak se záhadným onemocněním bojovat?

Ohlasy:

„Prostě boží.“ – databazeknih.cz

„Z. S. P. Zbožňuju. Sérii. Pax.“ – Moa, 12 let

„Moroděj, zvaný také Pesta, mívá často jako pomocníky dva mladé lidi s hráběmi a smetákem.“

Jan Vondráček (* 1966) - vyhledávaný hlasový herec sice dramatický kroužek navštěvoval už v dětství, avšak divadlo si ho získalo až během služby v Armádním uměleckém souboru. Po studiích na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU nastoupil do nově vzniklého Dejvického divadla a od roku 1996 je oporou Divadla v Dlouhé. Za roli Lelia ve zdejší adaptaci Goldoniho Lháře obdržel Cenu Alfréda Radoka 2005. Dabing postavy Patrika Janea ze seriálu Mentalista mu vynesl Cenu Františka Filipovského 2010 v divácké kategorii. Hrál např. ve filmech Báječná léta pod psa, Pokoj v duši, Sametoví vrazi, Operace Silver A, Lidice, Příběh kmotra a Jan Palach či v seriálech Prima sezóna, Život a doba soudce A. K., Vraždy v kruhu, Labyrint, Kapitán Exner a Einstein. K jeho památným dabingovým kreacím patří např. Herb Odkrágl z Mimoňů nebo Vočko Syszlak ze Simpsonových. Nově rovněž hlasově naviguje cestující v tramvajích a autobusech pražské MHD.

Ingela Korsell (* 1967) je rodačka z Uppsaly, která působí jako spisovatelka a vědecká pracovnice, původně pracovala jako učitelka na základní škole. V současnosti se věnuje výzkumu v oblasti dětské čtenářské gramotnosti na univerzitě v Örebro a psaní knih pro děti a mládež.

Åsa Larsson (* 1966) je švédská spisovatelka pocházející z Kiruny, malého městečka na severu země; v současnosti žije se svými dvěma dětmi na jihu poblíž Gripsholmu. Než se začala věnovat psaní, pracovala jako daňová poradkyně. Její první kriminální román Sluneční bouře (2003; zfilmováno 2007; česky Host 2010) vzbudil ve Švédsku velký zájem čtenářů a získal ocenění za nejlepší kriminální prvotinu. Stejný ohlas měly i její další detektivní romány s hlavní postavou Rebeckou Martinssonovou: Temná stezka (2006) a Než pomine tvůj hněv (2008; obě česky Host 2012). Knihy Åsy Larssonové byly přeloženy do patnácti jazyků a za knihu Prolitá krev (2004; česky Host 2011) autorka obdržela Cenu za nejlepší švédský kriminální román. Oběť Molochovi (2012; česky Host 2013) je pátým dílem úspěšné série. Spolu s Ingelou Korsellovou, původně učitelkou, která v současnosti dokončuje doktorát v oblasti dětské gramotnosti, píše také napínavou sérii pro děti PAX (česky v nakladatelství Host).

pax dech smrti

PAX VII.: Dech smrti
Autor: Ingela Korsell, Åsa Larsson
Interpret: Jan Vondráček
Režie: Michal Bureš
Série: Pax
Délka nahrávky: 3 hodiny 39 minut

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/all/products/dech-smrti


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál. Máš-li nějaké kaštánky pro mě, rád bych si je vzal…

kastanek 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla záhy po knize také audiokniha podmanivého thrilleru nazvaného Kaštánek od autora dánského seriálového hitu Zločin - Sørena Sveistrupa.

 

...

Literatura

Robert Rohál mapuje tvorbu českých a slovenských zpěváků i herců

Rohal Hvezdy odvedle 200Dvě publikace - Legendy československé populární hudby (podtitul: 70. a 80. léta) a Hvězdy odvedle (podtitul: a jejich stopy nejen v českém filmu) - mají leccos společného.

 

...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...