Audioknihy k vám promluví i o letošních Vánocích

Audioknihy k vám promluví i o letošních Vánocích

Tisk

ohb 200I když se může zdát, že život se pod tlakem pandemie znovu zastavil, Vánoce přijdou tak či onak. Je tedy načase poohlédnout se po dárcích. Až se v prosinci otevřou obchody, bude na zákazníky čekat bohatá nadílka pěkně uleželých bestsellerů. A těm, kdo hodlají své blízké potěšit i čerstvě vydanou audioknihou, snad v orientaci pomůže následující přehled novinek vydavatelství OneHotBook.


Evžen Boček : Aristokratka u královského dvora
čte: Veronika Khek Kubařová

Pátý díl úspěšné humoristické série o trampotách „poslední aristokratky“. Na vernisáž Rembrandtova Portrétu služebné, za jehož navrácení nizozemská královna dokonce rodu z Kostky osobně poděkovala, se vydává Marie, její matka a „nějaká Tichá“, jak se vypečená „kurátorka“ panstvu představila. Podaří se trojici žen zachránit rodovou čest před výkvětem skutečné aristokracie, neřkuli Její Veličenstvo Beatrix přímo oslnit?

ohb Aristokratka

Margaret Atwoodová: Svědectví
čtou: Taťjana Medvecká, Veronika Khek Kubařová, Eva Josefíková, Martin Myšička

Dlouho očekávané pokračování dystopického bestselleru Příběh služebnice. I patnáct let poté, co služebnice Fredova uprchla z Republiky Gileád, trvá na území Nové Anglie krutovláda založená na zotročení zdravých žen schopných rodit děti. Stav prohnilého režimu nám nyní střídavě přibližuje trojice mluvčích, přičemž postupně odkrývá netušené vazby i známou pravdu, že ani svět pokřivený totalitou nebývá černobílý.

ohb Svedectvi

Carlos Ruiz Zafón: Stín větru
čte: Gustav Hašek

První díl bestsellerové série Pohřebiště zapomenutých knih. Barcelonský chlapec Daniel objeví v roce 1945 na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih román Stín větru, jehož obsah výrazně ovlivní nejen jeho léta dospívání, ale i cestu životem a uměním. Autorem knihy je záhadný Julián Carax. Hoch o něm touží zjistit co nejvíc, a tak začne urputně pátrat…

ohb Stin vetru

Lars Kepler: Zrcadlový muž
čte: Pavel Rímský

Jediným svědkem brutálního činu je psychicky nemocný muž, jehož chatrná paměť se odmítá rozpomenout, co viděl. Komisař Joona Linna se proto znovu spojí s hypnotizérem Erikem Mariou Barkem, aby mu pomohl odhalit pravdu. Podaří se jim z choré mysli vydolovat, kdo vytáhl šestnáctiletou Jenny na dětskou prolézačku v centru Stockholmu a oběsil ji tam na ocelovém laně? A kde vlastně dívka, která už před pěti lety zmizela cestou ze školy, celou dobu byla?

ohb Zrcadlovy muz

Agatha Christie: Viděla jsem vraždu
čte: Lukáš Hlavica

Ariadne Oliverová se na halloweenské party náctiletých ocitla vcelku náhodou, nicméně mnozí vědí, že je slavnou autorkou detektivek. Jedna z pozvaných dívek – snad aby si získala pozornost – se proto přítomným svěří, že kdysi taky viděla vraždu, ale nikdo jí pochopitelně nevěří. Když se pak v knihovně najde její mrtvola, rozrušená paní Oliverová bez meškání vyhledá přítele Hercula Poirota, aby jí pomohl smrt vychloubačné slečny objasnit.

ohb Videla jsem vrazdu


Dorothy L. Sayersová: Vražda potřebuje reklamu
čte: Otakar Brousek ml.

V červnu 1933 ještě nebývalo na mediálním trhu obvyklé, aby pod schodištěm slovutné londýnské reklamní agentury dělala reklamu mrtvola. Ani firma pana Randalla nestojí o randál, takže na místo zavražděného textaře Deana záhy přijímá pana Deathe Bredona, který se uvede náručí štěpných sloganů. Leč pozor! Jen zasvěcenci vědí, jaký číman se tu dal ve skutečnosti zaměstnat – zato sám lord Petr Wimsey tuší, že pachatele zločinu je záhodno hledat přímo v budově.
Datum vydání: listopad

ohb Vrazda potrebuje reklamu

Peter May: Nezvratné alibi
Čte: David Matásek

Závěrečný díl kriminální série Akta Enzo. V elegantním pařížském bytě nastávajícího zetě Rogera Raffina se forenzní expert Enzo Macleod seznamuje se šestým z neobjasněných případů, jež se svého času staly předmětem jejich sázky. Ve vyschlém jezeře se našla mrtvola dívky. Aby vyhrál, pouští se do zdánlivě neřešitelného vyšetřování a vůbec netuší, že záhy své blízké vystaví hrůze, kterou by si nepředstavil ani v nejdivočejších snech.
Datum vydání: listopad

Sally Rooney: Normální lidi
čte: Tereza Dočkalová

Connell a Marianne vyrůstají na maloměstě, jenže tím veškerá podobnost končí: on na střední škole patří ke hvězdám, kdežto ona je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život od základů. Přestože vzešli z rozdílných prostředí, přitahují se k sobě jako dva magnety. Zatímco Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá smysl života ve vnitřním světě, oba čelí kardinální otázce, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.
Datum vydání: listopad

Stephen King: Ústav
čte: Martin Preiss

V domě na klidné příměstské ulici vetřelci tiše zavraždí rodiče Luka Ellise a uneseného chlapce naloží do černého SUV. Krvavá noční operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probouzí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako jeho pokoj – až na to okno… Novinka „krále hororu“, děsivá stejně jako autorova Žhářka a úžasně imaginativní jako kultovní To, přináší dramatický příběh o dobru a zlu ve světě, kde hodní kluci nutně nevyhrávají.
Datum vydání: listopad

Anthony Ryan: Volání vlka
čtou: Ivan Lupták a Milena Steinmasslová

Vélin Al Sorna je ve Sjednoceném království žijící legendou. Pod jeho vedením byly dobyty celé říše – a jen díky jeho oběti bylo poraženo zlo strašlivější než cokoli, co svět doposud spatřil. Ze zámoří sem ale začínají doléhat zvěsti o Ocelové hordě. Udatný válečník vychovaný Šestým řádem sice už po střetech netouží, avšak rozhodne se s novou hrozbou utkat tváří v tvář. Až v říši kupeckých králů na Dálném západě si Vélin uvědomí strašlivou pravdu: jsou bitvy, v nichž možná nezvítězí ani on…

ohb Volani vlka

Bernard Cornwell: Poslední království
čte: Vasil Fridrich

Uhtred z Bebbanburgu přišel na svět v 9. století, kdy jeho rodnou Británii pustošily vpády loupeživých vikingů. Jeho život se obrátil naruby poté, co jeho bratra i otce zabili krvelační Dánové. Nebojácného sirotka si násilím osvojil sám vrah jeho nejbližších a vychoval ho v duchu vikinských obyčejů. Mládenec dlouho váhá, kam vlastně patří. Nakonec vstoupí do služeb posledního britského panovníka, který ještě náporu nájezdníků ze severu odolává, a změří síly s obávaným bijcem Ubbem.
Datum vydání: listopad

Václav Cílek: Krajiny vnitřní a vnější
čte: Miroslav Táborský

O nitru člověka prý nejvíc vypovídá pohled z okna jeho pokoje, ale v tomto směru nejsou naše vyhlídky lichotivé – letitý nezájem o krajinu domova mnohde vyústil ve zjevnou degradaci jejího ducha. Soubor esejů geologa Václava Cílka o krásách České kotliny, která jen zdánlivě dříme pod vrstvami pradávných dramat, vyniká hebkostí slov, objevnými souvislostmi i aforistickými postřehy poutníka, jenž na cestě učinil to, co při soustředěné chůzi svedeme úplně všichni: vyzářil to nejlepší ze sebe sama.
Datum vydání: listopad

Erich Maria Remarque: Tři kamarádi
čte: Hynek Čermák

„Bez lásky je člověk vlastně jako mrtvola na dovolené.“

Robby Lohkamp má s Ottou a Gottfriedem malou autodílnu s benzinkou. V nejistých časech Výmarské republiky je kamarádské podnikání drží nad vodou. Pak ale mladík přespávající v penzionu u hřbitova potká Patricii a svět rázem dostává smysl. Jeho milá je upřímná, jiskrná, a přece pořád zimomřivá, což má zdrcující příčinu. Navzdory době pod psa se jim chce tolik žít – a přežít. Ale když osud je někdy proti…
Datum vydání: listopad

ohb tri kamaradi

William Styron: Sophiina volba
čte: Martin Stránský

Románová předloha stejnojmenného filmu z roku 1982 s Meryl Streepovou v hlavní roli patří k vrcholným dílům 20. století.

Sophii ani v poválečném New Yorku nepřestávají trýznit zážitky, jimiž si jako polská katolička prošla v koncentračním táboře, kde ji sadističtí esesáci přinutili k osudovému rozhodnutí. Lze vůbec ještě po Osvětimi normálně žít, smát se, věřit ve vyšší dobro, neřkuli psát básně? Navíc po boku psychopata Nathana?
Datum vydání: listopad

ohb sophiina volba

Mika Waltari: Egypťan Sinuhet
čte: Lukáš Hlavica

První nezkrácené vydání v délce 40 hodin 10 minut!

Nejúspěšnější román moderního finského klasika věrně zachycuje poměry v Egyptě za vlády 18. dynastie ve 14. století př. n. l. Putování lékaře, jenž si navzdory nepřízni osudu vydobyl věhlas, nekončí v Sýrii, Babylonii, dokonce ani v zemích Mitannu a Chatti, ba ani na Krétě. Sinuhet se vrací zpět ke slunečním egyptským kultům a skutkům, za něž mnohdy nese osobní odpovědnost…
Datum vydání: listopad

PRO DĚTI:

Enid Blytonová: Správná pětka na Pašeráckém vršku
čte: Michaela Maurerová

Správná pětka, to jsou ve skutečnosti čtyři nejen krví spřízněné duše, ale i pes: Julián, Dick, George, Anna a hafan Tim. Chalupa na ostrově Kirrin jim už umožnila zažít nejedno dobrodružství a narazit na lecjaké ničemy. V novém příběhu se parta dočasně rozroste o Pierra Lenoira alias Briketu a jeho sestřičku Marybelle, s nimiž neplánovaně stráví čas velikonočních prázdnin na Pašeráckém vršku…

ohb Spravna Petka na paserackem vrsku

Cressida Cowell: Kouzlo druhé šance
čte: Jan Maxián

Druhé pokračování série o Čáře a Zarovi z éry fantastických tvorů od autorky úspěšné série Jak vycvičit draka. Kouzelnický kluk Zar a mladá válečnice Čára byli vychováni, aby jeden druhého nenáviděli. Přesto teď musejí spolupracovat. Do pralesa se vrátily strašlivé jezinky, za každým stromem číhají úklady a svět se ocitá ve smrtelném ohrožení…

ohb Kouzelnici z pradavna

Petra Dvořáková: Julie mezi slovy
čte: Veronika Lazorčáková

Druhé, rozšířené vydání úspěšné a oceňované knihy autorka na přání malých čtenářů doplnila o další dobrodružství.

V Juliině kůži by žádné dítě být nechtělo, protože je to průšvih a nespravedlnost. Těmhle slovům desetiletá školačka rozumí, zato se nerozebere v tom, proč se její maminka-alkoholička po rodinném rozvratu odmítla stýkat s ní i s její mladší sestřičkou. Ve vesnici Horní Zhoř se tak nyní obě sžívají nejen s tátovou novou partnerkou a jejími syny, ale od základu budují i nové vztahy v malotřídce, která má do tehdejších pražských možností daleko.
Datum vydání: listopad

Erich Kästner: Luisa a Lotka
čte: Zuzana Kajnarová

Luisa a Lotka jsou si až k zbláznění podobné. Ale jak to, když tu všehoschopnou zlobivku do letního tábora v Alpách tatínek poslal až z Vídně, kdežto její vrstevnice narozená ve stejný den, šikulka mírná jako ovečka, žije s maminkou v Mnichově? Znovu nalezené sestry mají důvtipu i odvahy na rozdávání a hlavně: konečně jedna druhou. Přestože teď budou v nesmrtelné literární klasice čelit nečekaným léčkám v kůži svého dvojčete!
Datum vydání: listopad

ohb Luisa a Lotka

Petr Stančík: H2O a a pastýřové snů
čte: Jiří Lábus

Akční trojka Hugo, Hubert a Ofélie – čili klan H2O – díky nezměrné fantazii vynalézavého českého prozaika znovu zasahuje! Tentokrát parta školáků za pomoci zmenšovadla luští tajuplné poselství ukryté do snů, řeší záhadu lidí čučících do skříněk s kličkou a za noci se v létající dodávce Citroën H vydává do útrob bronzového koně na vrchu Vítkově. Ostatně byl nejvyšší čas. Padouši totiž mají tu zábavnou vlastnost, že nikdy nespí!
Datum vydání: listopad

Více informací: www.onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naučte děti etiketu nenásilnou formou

Rokovy vylety do historie 200Audiokniha Rokovy výlety do historie je součástí stejnojmenné tištěné knihy, nebo si ji můžete zakoupit na Audiotéce. Toto dílo přibližuje pravidla etikety školákům a podle námětu Ambry Laban ji napsal i vyprá...


Literatura

Zlatý sarkofág - napínavé pátrání po hrobce Alexandra Velikého

zlaty sarkofagNakladatelství BB/art přináší čtenářům dobrodružný román britského spisovatele Willa Adamse Zlatý sarkofág (The Alexander Cipher 2007, česky 2009), tentokrát v brožované...

Divadlo

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...