Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál. Máš-li nějaké kaštánky pro mě, rád bych si je vzal…

Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál. Máš-li nějaké kaštánky pro mě, rád bych si je vzal…

Tisk

kastanek 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla záhy po knize také audiokniha podmanivého thrilleru nazvaného Kaštánek od autora dánského seriálového hitu Zločin - Sørena Sveistrupa.

 



Søren Sveistrup je mezinárodně úspěšný scenárista. Studoval scenáristiku na Dánské filmové škole a titulem bakaláře završil studium historie a literatury na Kodaňské univerzitě. Jeho seriál The Killing (v češtině uveden pod názvy Zločin nebo Vražda) byl oceněn výročními cenami profesních organizací i filmových festivalů a britskou Televizní cenou BAFTA za nejlepší zahraniční seriál. Práva k vydání jeho románového debutu Kaštánek (2019) byla prodána do 25 zemí.

Kaštánka jsem při jeho vydání zaregistrovala, ale tehdy jsem si řekla, že si jej někdy přečtu. Proto jsem pak přivítala s nadšením jeho vydání v audioknižní podobě a nadšeně jsem se do něj pustila.

Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena a na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů. Už to je zvláštní a vše se ještě změní, když je na panáčku objeven otisk prstu patřící zmizelé dívce. Její případ byl navíc dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě – najde se další znetvořené tělo a další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokážou ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?

Autor zde kombinuje mnoho motivů – nejedná se mu jen o vyšetřování, ale v tomto díle ukazuje také problematiku pěstounů a přístup k dětem ve Švédsku, což je pro nás těžko představitelné a také děsivé. To považuji za přidanou hodnotu díla.

Kaštánek má mnoho příznivců i odpůrců – zatímco jedni nálepku Edice TOP obhajují, jiní za ní vidí jen marketingový tah. Já se nacházím někde mezi těmito dvěma póly. Kaštánka jsem si poslechla, místy mě i překvapil, ale nezanechal ve mně žádný velký dojem a Søren Sveistrup se mým novým oblíbeným autorem nestane.

Možná však dám Kaštánku ještě šanci a zkusím jej raději přečíst. Audiokniha není špatná, ale tentokrát jsem se v díle trochu ztrácela. Jak je na začátku nejistá interpretka Zuzana Kajnarová, tak je kostrbaté i vyprávění samotné, navíc se v něm střídají časové roviny a dlouho trvá se do příběhu dostat. I později stačila chvíle nepozornosti a člověku něco uteklo, což u takové audioknihy není dobré.

kastanek

Kaštánek
Autor: Søren Sveistrup
Interpret: Zuzana Kajnarová
Vydavatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Délka: 15 hodin
Typ: audiokniha, nezkrácená verze
Hodnocení: 68 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55893392/kastanek-audiokniha/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

prihody telatka 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.

...

Literatura

Myšlení o fotografii / I : Průvodce modernitou v antologii textů

mysleni o fotografiiPrincip fotografie krystalizoval během 30. let 19. století - protnuly se v něm dvě důležité položky, jednak znalost chemických látek citlivých na světlo, které dovolily fixaci snímaného obrazu, jednak princip...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

RETRO: Rozhovor Francise Forda Coppoly
ImageSedmdesátá léta  se stala zlatým obdobím amerického režiséra Francise Forda Coppoly, který proslul zejména filmovou adaptací Kmotra, jehož první díl byl oceněn třemi oscarovými soškami. Mezi prvním a druhým dílem této mafiánsk...