Kruh aneb Soukromí je krádež

Kruh aneb Soukromí je krádež

Tisk

Kruh 200Bookmedia pod značkou Audiotéka příznačně v době, kdy se hodně hovoří o bezpečnosti dat na sociálních sítích, vydala audioknihu Kruh. Jedná se o román Davida Eggerse, který poutavou formou upozorňuje na rizika sdílení informací na sociálních sítích a přílišnou identifikaci s korporátní kulturou. Loni se toto dílo dočkalo zfilmování, kde v hlavních rolích zářil Tom Hanks a Emma Watson. Zaposlouchejte se do této skvělé i děsivé audioknihy i vy.

Dave Eggers je americký spisovatel a lidskoprávní aktivista, který se živil se jako reklamní grafik a komiksový kreslíř. Časem založil nezávislé nakladatelství McSweeney´s a nadaci 826 Valencia, která podporuje výuku tvůrčího psaní mezi chudou mládeží. V roce 2008 obdržel cenu konference TED pro lidi přinášející plány na zlepšení světa. K jeho dalším knihám patří Hologram pro krále, Srdceryvné dílo ohromujícího génia a přispěl také do povídkové knihy Rozhovory s andělem.

Děj románu Kruh nás přivádí do moderní a oblíbené společnosti Circle, podle které je klíčem ke všemu maximální otevřenost a transparence nejen na síti. Tři stěžejní myšlenky celého díla jsou tedy: Sdílení každý ocení, Tajemství je lež a Soukromí je krádež. S těmito hesly se potýká hlavní hrdinka Mae Hollandová. Práce je pro ni vysněnou metou, je z ní opravdu nadšená a setkává se jak s mnoha kolegy, tak s nejrůznějšími technickými vymoženostmi. Mae postupně plní své úkoly a ponořuje se do děsivého světa, kde ví všichni všechno o všech…

Poslech audioknihy Kruh příjemně plyne, ačkoliv zápletka jako taková není příliš vymazlená. Tedy, kniha je postavena spíš na ukázce důsledku sdílení než na příběhu jako takovém. Na jednu stranu jsou kroky Mae nelogické a nepochopitelné, protože čtenář a posluchač je jen svědkem toho, jak ji vše pohlcuje, jak se nechává jen vtahovat do zaračovaného kruhu a vůbec sama nepřemýšlí … Ale na druhou stranu je to názorná ukázka toho, jak se dají lidé zblbnout a jaký mohou mít sociální sítě dopad. Jedná se o opravdu moc zajímavé a aktuální téma, které jsem si moc užila.

Interpretem audioknihy je Radek Valenta, herec známy z pohádek Princezna ze mlejna, Kulihrášek a zakletá princezna nebo seriálu Ošklivka Katka. Pro Audiotéku načetl například romány Michala Viewegha Biomanžel a Biiomanželka. Zde má před sebou přes 16 hodin textu, navíc dámské hrdinky a musím říct, že se toho úkolu zhostil se ctí. Jeho tempo je občas takové rozvážné a výpravné, ale to mi vůbec nevadilo. Nejvíc se mi však líbil v „káravých“ podobách, tedy tehdy, když Mae někdo huboval. U audioknihy jako takové mi tentokrát docela scházely předěly mezi kapitolami, protože se špatně přerušoval poslech.

Pokud máte rádi Orwellovu klasiku 1984, nevěříte příliš sociálním sítím, nebo si chcete vychutnat jinou verzi filmu Kruh, určitě po této audioknize sáhněte! (A v duchu knihy o tom nezapomeňte všem říct, a to všude, kde jen můžete.)

Kruh

Kruh
Autor: Dave Eggers
Interpret: Radek Valenta
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 16 hodin 36 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 92 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/kruh-bookmedia

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se s Vatikánskou princeznou, proslulou šlechtičnou Lucreziou Borgiou

vatikanska-princezna 200Byla legendami opředená pověstná kráska Lucrezia Borgia zákeřnou femme fatale, nebo nevinnou dívkou, kterou příbuzní zneužívali pro své cíle? Vztahy v rodině Borgiů jsou bouřlivé.

...

Literatura

Stařec, který se rozhodl změnit běh dějin

tajna kniha 200Letošní rok díky sedmdesátému výročí ukončení druhé světové války zásobuje knižní trh knihami vzpomínek, autobiografiemi, historickou literaturou faktu, ale ani prozaici nejsou pozadu. Dnes vám představíme prvotinu Tajná kniha francouzskéh...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...