Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Tisk

Medvedin 200Vydavatelství OneHotBook nedávno přineslo další audioknihu nejen u nás stále oblíbenějšího autora Fredrika Backmana. Ten nadchl čtenáře románem Muž jménem Ove a nyní čtenáře a posluchače přivádí do malé vesnice, do Medvědína.

 

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu a pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Největší poprask přinesl jeho první román Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014), kterého se ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků. K jeho dalším knihám patří Co by můj syn měl vědět o světě (2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014) a Medvědín (2017). Všechny díla vyšla česky a právě díky OneHotBook mají také svou audioknižní podobu.

Medvědín se odehrává v malé vesnici, pro kterou je hokej úplně vším. Hráči jsou adorováni a především jsou do nich vkládány velké naděje. Kdyby totiž vyhráli juniorské mistrovství, mohlo by to změnit poměry ve vesnici – přitáhnout lidi a celkově zlepšit podmínky k žití. Seznamujeme se s Peterem, sportovním ředitelem HC Medvědín, jeho rodinou a také s několika důležitými hráči. Sledujeme jejich osudy, které se různě prolínají, a jsme svědky jedné nepříjemné události, která převrátí všechny životy naruby…

Fredrik Backman je bravurním vypravěčem – jeho díla nejsou jen o příběhu, naopak ho velmi přesahují. Medvědín není zdaleka jen o hokeji, ale ukazuje, jak to chodí ve sportu, jak fungují vztahy v týmu nebo na malé vesnici, jak je důležitá rodina a přátelství. Také se dotýká například propasti mezi chudými a bohatými a podobně. Vážná témata jsou vyvážena humorem, avšak také zvláštním a originálním způsobem – spíše slovně než situačně. Zkrátka jde o opravdu neobyčejnou knihu, kterou si každý musí prožít.

Interpretem audioknihy je výborný Pavel Soukup. Tento charismatický a sympatický herec dílo povznesl ještě na vyšší level. Dokázal dodat napětí tam, kde to bylo potřeba a také zachytit sportovní dravost. Jeho hlas je hřejivý a moc příjemný, také jej často mění a přenáší jeho prostřednictvím mnoho emocí. Pavel Soukup je opravdu skvělým vypravěčem a moc si mě získal. Uznávám, že to neměl lehké, když potřeboval zachytit atmosféru na stadionu, ale odvážně se s tím popral a jeho „prásk, prásk, prásk“ mi znělo v uších i po doposlouchání příběhu.

Audiokniha má 18 hodin, ale rozhodně se u ní nebudete nudit, ani se nemusíte bát, že byste se ztratili v ději. Ze začátku se na vás sice nasype mnoho jmen a postav, ale brzy se v nich zorientujete a budete hltat jejich příběh. A zaručeně se přidáte k té sportovní euforii a budete také v duchu nebo nahlas skandovat „Medvědi, medvědi z Medvědína“.

Nejen nadšenci do hokeje by si Medvědín rozhodně neměli nechat ujít. Medvědín je jedinečné dílo a já se k němu budu ráda vracet. Příběh totiž obsahuje spousty nitek odkazujících k budoucímu ději, které mohou vyniknout při druhém poslechu a navíc si ráda znovu vychutnám Backmanovo jazykové umění a výbornou interpretaci Pavla Soukupa.

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté absolvoval DAMU. Hrál v Městských divadlech pražských a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Známý je i z televizních obrazovek, kde se objevil v množství filmů, pohádek a seriálů. Ještě známější je ovšem jeho hlas – namluvil komentář k mnoha dokumentům a byl několikrát oceněn za práci v dabingu. Můžete jej znát jako hlas Arnolda Schwarzeneggera, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Dále účinkoval v audioknihách vydavatelství OneHotBook: TO (2017) a Píseň krve (2017).

Medvedin Audiokniha

Medvědín
Autor: Fredrik Backman
Interpret: Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 18 hodin 8 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/medvedin/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hrabalova Jarmilka

200mlu„…a závodní rozhlas shůry nám svítí na cestu: …a tak jsme nastoupili cestu ke šťastné budoucnosti, jen musíme všichni dělat, je to naše… Jarmilka stáčí hlavu tím směrem a křičí do nebe: Jděte do prdele, kecálisti… to já jdu ke šťastný budoucnosti!… ...


Literatura

Just Kids o trablech dospívání a osudové lásce Patti Smith

Patti Smith Just Kids

Zpěvačku Patti Smith netřeba dlouze představovat. Dříve než se proslavila v hudební branži, neměla ani tušení o tom, že se jejím osudem stane právě hudba. Chtěla se prosadit hlavně jako básnířka, textař...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...