Prožijte rok v Paříži

Prožijte rok v Paříži

Tisk

merde200Nakladatelství Plus v listopadu loňského roku vydalo audioknihu Merde! Rok v Paříži od Stephena Clarka. Jde o knihu, která se přes noc stala bestsellerem, a to ji autor vydal původně v nákladu 200 výtisků a chtěl ji prodávat přes svou webovou stránku nebo rozdávat přátelům. Není ani divu, že si jeho odlehčené vyprávění o životě v Paříži našlo tolik příznivců.

 

 

Kniha Merde! Rok v Paříži stojí hlavně na odlišnostech a jakousi odvěkou rivalitou mezi Velkou Británií a Francií. Hlavní hrdinou je Paul West, Angličan, který přijíždí do Paříže za podnikáním. Cílem je rozjet tam síť čajoven s názvem My Tea Is Rich, ale vše není tak jednoduché, jak se na první pohled zná. Paul bojuje jak se svým týmem, tak s ženami a také odlišnou mentalitou a přístupem. A merde? To se jeví jako velmi univerzální slovo…

Ačkoliv má kniha necelých 300 stran, její audio verze vám zabere přes 10 hodin času. To by samo o sobě nevadilo, kdyby kapitol na dvou discích nebylo jen 9 a průměrně měla každá přes hodinu. Na audioknihu je to velmi nepraktické, protože takto se hodí například k žehlení a ne ke kratším aktivitám jako je například jízda v dopravních prostředcích nebo příprava oběda. Ani hudebních předělů není v audioknize mnoho, a proto se snadno ztratíte, pokud posloucháte s pauzami.

Interpretem audioknihy je Vladimír Hauser, který se hodně snaží působit odlehčeně a je super, jak si hraje s různými intonacemi a přízvuky například Paulových kolegů z týmu. Nicméně, zřejmě tím, že jsem přečetla (spíše doslova zhltla) celou sérii knih o Paulu Westovi, udělala jsem si o něm a jeho postavě úplně jinou představu než je servírována panem Huserem. Čekala jsem většího „macha“, mladého a pohodového machýrka. Ač jsem se tomu hlasu sebevíce snažila přijít na chuť, nepodařilo se mi to a poslech audioknihy pro mě nebyl žádným prožitkem.

merde

 

S audioknihou si nakladatelství jistě dalo mnoho práce, ale já (bohužel) raději sáhnu po knize.

Vladimír Hauser se narodil 5. června 1955 v Brně a je především divadelním hercem. Do divadla Husa na provázku nastoupil hned po konzervatoři a je tam přes 40 let. Také se věnuje dabingu a hrál v několika televizních seriálech, například Doktor Martin, Četnické humoresky nebo O rodičích a dětech.

Stephen Clarke se narodil 15. října 1958 ve Velké Británii a je o spisovatele a novináře žijícího ve Francii. Studoval na Oxfordské univerzitě a pracoval například pro BBC, karikaturisty nebo jako slovníkář pro firmu HarperCollins. Proslavili jej především knihy ze série Merde (Merde! Rok v Paříži, Už zase skáču přes Merde!, Celkem jde o Merde, Merde Impossible  a Merde Faktor), dále u nás vyšly knihy Tak pravil hlemýžď (2011), Obnažená Paříž (2012) a Jeho Veličenstvo Bertie (2014).

Merde! Rok v Paříži
Autor: Stephen Clarke
Interpret: Vladimír Hauser
Vydavatelství: Nakladatelství Plus
Délka: 10 hodin 25 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  50 %

( 0 hlasů )

Zdroj foto: www.nakladatelstviplus.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Varhaník Michal Hanuš zve na hudbu, kterou ještě nikdo neslyšel

michal hanusV chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se ve dnech 7. až 9. září 2012 uskuteční 1.ročník Kutnohorského varhanního festivalu, jehož dramaturgem je varhaník Michal Hanuš. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o pov...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Oceňovaný román Jaroslava Rudiše vychází jako audiokniha

Winterbergova posledni cesta obalka 200Letošní podzimní Velký knižní čtvrtek přinesl i dlouho očekávaný nový román spisovatele Jaroslava Rudiše. Tento jeho první německy psaný román vzbudil velký ohlas a vynesl autorovi nomi...


Literatura

Tashlinův svět, který není

svet ktery neni 200Mám ráda knížky Franka Tashlina i nakladatelství Baobab. Obě jména jsou zárukou kvality a příjemných zážitků, takže když se mi dostal do rukou třetí komiks Franka Tashlina – Svět, který není, neváhala jsem ani minutu a začetla jse...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.