Napínavý detektivní příběh pro děti slavné švédské autorky vyšel jako audiokniha

Napínavý detektivní příběh pro děti slavné švédské autorky vyšel jako audiokniha

Tisk

lindgren 200Já prostě miluji knihy Astrid Lindgrenové! Její příběhy jsou přitažlivé a srozumitelné jak dětem, tak dospělým. Stačí si připomenout příběhy šesti dětí z Bullerbynu, Pippi Dlouhou punčochu, Lottu z Rošťácké uličky atd. A rozhodně nesmíme zapomenout na příběhy dětského detektiva Kalleho Blomkvista a jeho přátel.

Autorka píše tak typickým stylem, že ji okamžitě poznáte. Jednoduše, ale chytře, děj je plynulý, lehce meandrující, vždy s pointou, která v lidech rozeznívá jejich nejlepší niterní struny. Svět je srozumitelný, spravedlivý, zlo je nakonec vždy potrestáno a lidskost, odvaha a přátelství zvítězí. Při čtení nebo poslechu jejích vyprávění vždy omládnu a jsem znovu ta malá holka, která prožívá drobná i větší dobrodružství.

Svěřte případ Kallovi je určen větším dětem. Třináctiletý Kalle Blomkvist je totiž všímavý kluk, kterému hned tak něco neujde. Spolu se dvěma svými kamarády – Evou-Lottou a Andersem tvoří spolek rytířů Bílé růže. Ten má své úhlavní nepřátele v podobném bratrstvu Červené růže. Bojují spolu o velký poklad, totiž o Velkého bručouna. Veselé souboje autorka popsala v sérii příběhů: Detektiv Kalle má podezření, Svěřte případ Kallovi a Kalle Blomkvist zasahuje. V knížce Svěřte případ Kallovi naruší právě probíhající souboj skutečná vražda. A Eva-Lotta viděla vraha! Jde jí tak o život. Úkolem jejích kamarádů je ochránit ji a pomoci usvědčit vraha. Kniha vyšla poprvé v roce 1959. Nahrávka Českého rozhlasu z roku 1991, vysílaná pod názvem Svěřte případ Bílé růži, dodala příběhu nový rozměr. V režii Karla Weinlicha vystupuje v roli Kalle Blomkvista Petr Hotmar, Evu-Lottu namluvila Irena Jeřábková a Anderse Jiří Luhan. Ve vedlejší roli se mj. objevuje Stanislav Zindulka. Všechny dialogy jsou velmi přirozené. Líbí se mi zejména neformální vztah dětí k strážmistrovi Björkovi. Co by za to naši městští strážníci a policisté dali! Jednotlivé skeče jsou vhodně přerušovány hudbou, čímž se stupňuje napětí a děj se oživuje. Celá nahrávka je přiměřeně dlouhá, takže ji vydrží poslouchat i neposednější děti.

Školní děti i jejich rodiče tenhle příběh určitě potěší. Poslech na dobrou noc před usnutím nebo třeba při nekonečném cestování na dovolenou v autě naše děti spolehlivě zabaví. Může to být tip na bezva vánoční dárek

Název/ název v originále: Svěřte případ Kallovi / Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Autor: Astrid Lindgrenová
Překlad: Olga Štrosová
Rozhlasová úprava: Helena Sýkorová
Interpreti: Pet Hotmar (Kalle), Jiří Luhan (Anders), Irena Jeřábková (Eva-Lotta), Tomáš Longa (Sixten), Jakub Dvořák (Jonte), Petr Březina (Benka), Jaroslav Konečný (strážmistr Björk), Jiří Samek (komisař Stenberg), Jiří Ornest (Klas), Stanislav Zindulka (poštmistr), Artur Šviha (děda Gren) a Zdeňka Tichá (paní Lisanderová).
Celkový čas: 52:58 minut
Kategorie: audiokniha
Typ: nahrávka Českého rozhlasu z roku 1991 pod názvem Svěřte případ Bílé růži.
Vydavatel: Radioservis, a. s., 2015
Hodnocení: 100 %

lindgren text

Astrid Lindgrenová (1907-2002)

Spisovatelka patří k nejúspěšnějším autorům literatury pro děti, její knihy byly přeloženy do desítek jazyků, mnohé byly zfilmovány. V roce 1958 jí byla udělena Cena Hanse Christiana Andersena, nejvýznamnější cena pro autory dětské literatury. Mezi její nejpopulárnější knihy patří Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu, Ronja, dcera loupežníka, Bratři Lví srdce nebo detektivky Svěřte případ Kallovi, Detektiv Kalle má podezření a Kalle Blomkvist zasahuje…

OBSAH:
1. Velký bručoun 14:14
2. Vražda 12:05
3. Bojar 13:06
4. „Válka" pokračuje 13:29

Celkový čas 52:58

Nahrávka: Českého rozhlasu z roku 1991 (pod názvem Svěřte případ Bílé růži).

Překladatel: Olga Štrosová
Interpret slova: Petr Hotmar jako Kalle , Jiří Luhan jako Anders , Irena Jeřábková jako Eva-Lotta , Tomáš Longa jako Sixten , Jakub Dvořák jako Jonte , Petr Březina jako Benka , Jaroslav Konečný jako strážmistr Björk , Jiří Samek jako komisař Stenberg , Jiří Ornest jako Klas , Stanislav Zindulka jako poštmistr , Artur Šviha jako děda Gren , Zdenička Tichá jako paní Lisanderová
Autor literární předlohy: Astrid Lindgrenová
Režisér pořadu: Karel Weinlich
Rozhlasová dramatizace: Helena Sýkorová
Rok vydání: 2015
Rok nahrávky: 1990
Copyright: ℗ Český rozhlas 1990

Zdroj foto: Radioservis, a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prohlédněte si dubnové audionovinky

tembr 200

Přinášíme vám přehled audioknižních novinek z nakladatelství Témbr.

...

Literatura

Na poklidné ulici se střílelo. Kdo musel zemřít a proč?

Slepa ulicka perexV ospalé předměstské uličce žije pět rodin. Na první pohled by se mohlo zdát, že je jejich život dokonalý. Za zavřenými dveřmi je však všechno jinak.

...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...